MEB YÖNETİCİLERİNİN EK ÖDEME BEKLENTİSİ

MEB YÖNETİCİLERİNİN EK ÖDEME BEKLENTİSİ

MEB YÖNETİCİLERİNİN EK ÖDEME BEKLENTİSİ

652 sayılı kanun hükmünde kararname ile MEB teşkilat yapısı değişmiş ve okulların dışında görev yapan tüm MEB yöneticilerinin ve MEB nın merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilen öğretmenlerin ek ders ücreti almaları kaldırılmıştır. Yapılan değişiklikte MEB yöneticilerine ve geçici görevli öğretmenlere ek ödeme verileceği belirtilmiştir.14 eylül tarihi itibarı ile MEB yöneticileri ek ders ücreti alamayacaktır.
MEB yöneticileri, açıklanacak ek ödeme rakamlarını heyecanla beklemekteler. Eğitim birsen yöneticilerinin, basına yansıyan MEB müsteşarı Sayın Emin ZARARSIZ ile konu hakkındaki görüşmelerinde Sayın müsteşarın kimseyi mağdur etmeyecekleri ifade edilmiştir.Mağduriyet göreceli bir kavramdır.Neye göre kim mağdur olur?
MEB yöneticileri 2006 yılından günümüze mağduriyet yaşamışlardır. Nasıl mı? İşte rakamlar:
2002 yılı kasım ayı bordrolarına göre MEB yöneticilerinin ve maiyetinde çalışan okul müdürlerinin maaş ve ek ders toplamında eline geçen rakamlar.
2002 yılı kasım ayı ücret dengesi böyle idi
Yıl  unvan                     eş durumu           çocuk     derece     net maaş
2002 öğretmen             çalışmıyor           2             ¼           470,35
2002 şube müdürü       çalışmıyor           2             ¼           518,84
2002 İlçe M.EMüdürü   çalışmıyor           2             ¼           544,6
2006 yılına kadar bu hiyerarşi devam etti.
 
2006 yılından sonra tamamına yakını öğretmenlikten gelen MEB yöneticileri , öğretmenler karşısında ücret dengesi bakımından gerilemeye başladılar.
2011 yılına gelindiğinde bir İlçe Milli Eğitim Müdürü, şube müdürünün eline geçen ücretler öğretmenler karşısında ciddi şekilde erozyona uğradı.
2011 ekim ayı ücret dengesi böyle olacak
 
             unvan                          eş durumu     çocuk      derece       net maaş           ekders            toplam 
  Öğretmen(meslek)                çalışmıyor        2            ¼                 2099.14          772.20              2871.34
  Pan.okul.müd(uzm)              çalışmıyor        2            ¼                 2135                858                   2993 
  Sınıf öğrt. (uzm)                     çalışmıyor        2            ¼                 2107                429                   2387
  Okul müd( mesl.lis)              çalışmıyor        2            ¼                 2221                1029                 3251
  Şube müdürü                        çalışmıyor        2            ¼                 1800                ------                  1800
  İlçe Mi.E.müd                        çalışmıyor        2            ¼                 1800                ------                 1800
2002 den günümüze kıyaslama yapılırsa mağduriyeti kimlerin yaşadığı ve miktarları net olarak ortaya çıkmaktadır.
Açıklanacak ek ödeme oranları en üst rakam olan % 200 oranının karşılığı 1224 tl dir. MEB yöneticilerine bu oran verilse bile okul müdürleri ve uzman öğretmenler kadar eline ücret geçmeyecektir. 
Zaman zaman bu mağduriyetlerin ifade edildiği ortamlarda MEB yöneticilerine şu ifadelerin kullanıldığına bazen şahit olduk, bazen de arkadaşlarımızdan duyduk. 
- Beğenmiyorsanız bırakınız, 
 -  sizi zorla mı tutuyoruz?
 -okul müdürü daha çok alıyorsa okul müdürü olun
-bu ücretlere çalışmak için akşama kadar kapımızda bekleyenler var
Bu sözler MEB yöneticilerini daha da mağdur etmektedir. Amirine, maiyetinde çalışandan  daha az ücret ödemek;
Yöneticiyi itibarsızlaştırır, etkinliğini azaltır.
 Bu durum, mevki makam sahibi olmaktan aşırı derece de  haz duyan, amacı  liderlik, kalite değil de nefsini tatmin etmekten ibaret olan insanları ön plana çıkarır. Bu tür yöneticiler üst amirlerine asla içinde bulunduğu şartların olumsuzluğunu iletmezler. Onlar işin havasındadırlar. Problemleri çözme yerine üstünü örtme yoluna giderler.Etik olmayan yollara rahatlıkla başvururlar.
Sayın Bakanımızdan, MEB yöneticilerinin itibarını koruyacak, okul müdürleri karşısında ezdirmeyecek bir ek ödeme  rakamını açıklamasını bekliyoruz. Aksi durum, MEB de onur sahibi insanları yönetimden uzaklaştıracaktır. Takdir ve karar ADALETLE HÜKMETMEKLE MÜKELLEF OLAN sayın büyüklerimizindir.
Abdulkadir yiğit MERTOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.