MEB Yönetici Atamaya 3. Dava

MEB Yönetici Atamaya 3. Dava

YENİ YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNİN DAVA EDİLEN MADDELERİNDEN BİRİSİ DE 7/B DİR. NİTEKİM 19/11/2009 TARİHİNDE İSTANBUL BÖLGE İDARE MAHKESİ ELİYLE DAVA DİLEKÇESİ DANIŞTAYA GÖNDERİLDİ...

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

Sunulmak üzere

İSTANBUL NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA




Yürütmeyi durdurma taleplidir.




DAVACI : U... D........


...........................Ticaret Meslek Lisesi ................/ İSTANBUL


DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı /ANKARA


T.KONUSU : İstanbul Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiğim 21/08/2009 günlü ve 7783 numaralı gelen evrak sayısında kayıtlı dilekçem yasal süresi olan 60 gün içinde cevaplanmayarak davalı idarece zımnen reddine ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması ve müteakiben iptali ile bu ret işlemine yasal dayanak oluşturan 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” in 7. maddesinin b fıkrasının yürütmesinin durdurulması ve müteakiben iptali taleplerinden ibarettir.


TEBLİĞ TARİHİ : 21/08/2009 tarihinden verdiğim ve Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 7783 numaralı gelen evrak sayısında kayıtlı dilekçem 60 günlük yasal süresi içerisinde cevaplanmayarak 19/10/2009 günü itibariyle zımnen reddedilmiş bulunmaktadır.


AÇIKLAMALAR :


1) Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, son 4 yılı asaleten müdür yardımcısı kadrosunda olmak üzere 8 yıldır görev yapmaktayım. Milli Eğitim Bakanlığı'nın o tarihte yürürlükte olan mevzuatı çerçevesinde yapılan eğitim kurumları müdür yardımcılığı seçme sınavında başarılı olarak, 11/01/2004 tarih ve 25353 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği “ hükümlerine göre 01/11/2005 tarihinde İstanbul Çekmeköy Hüseyin Avni Sipahi Ticaret Meslek Lisesi müdür yardımcılığı görevine asaleten atandım.

2) Müdür yardımcılığına atandığım tarihte yürürlükte olan “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre, gerekli şartları taşıyor olmam koşuluyla Meslek Liselerine müdür yardımcısı ve müdür olarak atanabilmekteydim.

3) Milli Eğitim Bakanlığı son yıllarda yönetici atama yönetmeliğini çok sık olarak değiştirmiş, bu değişikliklerde halen görev yapmakta olan personelin haklarını korumamış ya da hak kayıplarını dikkate almamıştır. Son olarak 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” in 7. maddesinin b fıkrasında “…mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; …..” hükmüne yer verilmiştir. Yönetmeliğin belirtilen 7/b hükmü ile branş öğretmenlerinin mesleki ve teknik eğitim yapan kurumlarda müdürlük görevine atanmaları (diğer şartları haiz olsalar dahi) olanaksız hale getirilmiştir. Bu durum branş öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler açısından ayrımcılık ve eşitsizlik oluşturmaktadır. Branş öğretmeni olarak meslek liselerinde müdür yardımcısı olarak görev yapmamıza karşın aynı meslek liselerinde müdürlük görevine atanmamız söz konusu yönetmelik hükmü ile haksız olarak engellenmektedir.

4) Atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olmadığım, branş öğretmeni olduğum için Yönetmeliğin 7/b maddesi nedeniyle 4 yıldır müdür yardımcılığı yaptığım mesleki ve teknik eğitim okullarına müdür olarak atanmak için müracaat dahi edememekteyim.

5) 7783 numaralı gelen evrak sayısında kayıtlı olan ve 21/08/2009 günü davalı idareye verdiğim dilekçe ile 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin b fıkrasının iptali için talepte bulundum. Ancak aradan geçen 60 günlük yasal süreye rağmen dilekçeme herhangi bir cevap verilmemesi suretiyle dilekçem zımnen reddedilmiş ve dilekçemde belirttiğim hukuka aykırı yönetmelik maddesi iptal edilmemiş bu nedenle işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

6) 657 sayılı devlet memurları kanununun 34.maddesinin IV-EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI başlığı altında “Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri ilköğretim müfettişlerini ve yardımcılarını kapsar. “ hükmü yer almaktadır. Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere öğretmenler tek hizmet sınıfında düzenlenmiş olup aralarında başkaca bir ayrım yoktur.

7) 11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre Bir branş öğretmeni olarak öğretmen olarak atanabildiğim kurumlarda hem müdür hem de müdür yardımcısı olarak atanma hakkına da sahiptim. Bu hak o tarihte meslek liselerinde görev yapan branş öğretmeni kökenli müdür yardımcılarına mükteseben müdürlük hakkı kazandırmaktadır. Buna karşın 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin b fıkrasında öncelikle yönetmelikle verilen ve müktesep hak niteliği kazanan bu hak dikkate alınmamış, branş öğretmeni olan müdür yardımcılarının müdürlük hakları kaldırılmıştır. Bu yönüyle söz konusu yönetmelik hükmü müktesep hakların korunması ilkesine aykırı düşmektedir.

8) 7/b maddesinin iptalini talep ettiğimiz dava konusu yönetmelikte yer alan “…mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak, hükmü ile meslek liselerinde öğretmen olarak görev yapabildiğim, halen müdür yardımcılığı görevini yürüttüğüm, gerekli şartları taşımam halinde müdür başyardımcısı olmak için müracaat edebildiğim halde, bu eğitim kurumunlarına müdür olarak atanma müracaatında bulunamamaktayım. Mağdur olmama sebebiyet veren dava konusu 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin b fıkrasının bu bağlamda iptali gerekmektedir.

9) 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin b fıkrasında atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmenlerine müdür olarak atanmaya müracaat edebilmek için herhangi bir sınırlandırma getirilmezken genel kültür derslerindeki branş öğretmenlerine müracaat sınırlaması getirilmiştir. Bu hüküm anayasamızın 10. maddesi hükümlerine aykırıdır. Bu sebeple de iptal edilmesi gerekmektedir.

10) Eğitim Kurumu müdür yardımcısı olarak atandığım 14/11/2005 tarihinde uygulanmakta olan, 11/01/2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar başlıklı 7. maddesinin b fıkrasında “Öğrencisi bulunmayan eğitim kurumları hariç olmak üzere atanacağı eğitim kurumunda ilgili mevzuatına göre aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunması” hükmü yer almaktaydı. Ben de kariyerimi devam ettirmek ve ileride müdür olarak da atanmak için müracaat etme düşüncesiyle branşım itibariyle aylık karşılığı okutabileceğim dersin bulunduğu mesleki ve teknik eğitim kurumlarını müdür yardımcılığı tercih formunda seçtim . Ancak son olarak 13/08/2009 tarih ve 27318 Sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin b fıkrası hükmü ile artık mesleki teknik eğitim kurumları müdürlüğü atanma müracaatında bulunmam olanaksız hale getirilmiştir. Bu nedenle 2004 yılında yayımlanan yönetmelik ile oluşan kazanılmış hakkımı haksız ve hukuka aykırı şekilde ortadan kaldıran 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” in dava konusu 7. maddesinin b fıkrasının iptal edilmesi gerekmektedir.


Buraya kadar izah edilmeye çalışıldığı üzere, açıkça hukuka aykırı olarak tesis edilen dava konusu yönetmelik maddesinin mevcut haliyle uygulanması neticesinde telafisi güç ve imkânsız zararların oluştuğu muhakkaktır. Bütün bu anlatılanlardan bahisle dava konusu işlem ve dayandığı yönetmelik maddesinin öncelikle yürütmenin durdurulması ve devamında iptali gerekmektedir. Takdir şüphesiz makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa, 657 sayılı DMK ve ilgili tüm yasal mevzuat

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığım ve yüksek mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

1) Davalı idarenin İlçe müdürlüğüne vermiş olduğum 21/08/2009 günlü dilekçemin yasal süresi olan 60 gün içinde cevaplanmayarak zımnen reddine ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması ve müteakiben iptali,

2) Söz konusu ret işlemine yasal dayanak oluşturan 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” in 7. maddesinin b fıkrasının yürütmesinin durdurulması ve müteakiben iptali,

3) Davalı idarenin dava konusu işlem ve yönetmelik hükümlerinden doğacak zararlara ilişkin maddi ve manevi tazminat hakkımın nihai kararda saklı tutulmasını,

4) Yargılama masraflarının davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ile talep ederim. 19/11/2009






EK. 1- Atama kararnamesi

2 -Memur Hizmet cetveli

3- 21/08/2009 tarihinde davalı idareye

verdiğim dilekçe örneği



memurlar.biz/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum