'MEB Yönetici Atamada Liyakatsiz Davranıyor'

'MEB Yönetici Atamada Liyakatsiz Davranıyor'

MEB'de Yabancı dil bilmeyen yöneticiler yurt dışına atanıyor'

Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı teşkilatı kadrolarına eğitim müşaviri ve eğitim ataşesi olarak atanacak personele ilişkin Yönetmelik 16 Aralık 2011 tarihli ve 28144 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.
 
Bu yönetmeliğe göre MEB'de Müsteşar, Talim Terbiye Kurulu Başkanı, Müsteşar Yardımcısı, Rehberlik ve Denetim Başkanı, Strateji Geliştirme Başkanı ve Genel Müdür kadrolarında asaleten 1 gün bile görev yapmış olanlar, düzenlenecek yazılı sınav ve mülakat sınavından muaf oldukları gibi bunlardan diğer adaylardan aranan  yabancı dilde KPDS'de en az 70 puan alma şartı da aranmayacak.
 
Bu durumda MEB'de üst düzey bir görevli yabancı dil bilgisi olmadan da yurt dışındaki eğitim müşavirliği ve eğitim ataşeliklerine yönetici olarak atanabilecek.
 
YÖNETMELİKTE ARANAN ŞARTLAR,  AYNI YÖNETMELİKLE YOK SAYILIYOR
 
Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı teşkilatı kadrolarına eğitim müşaviri ve eğitim ataşesi olarak atanacak personele ilişkin Yönetmelikte söz  konusu görevler için ilk 18 maddede aranan şartlar aynı yönetmeliğin 19. maddesinde hepsi yok sayılarak bazılarına fırsat yaratmaktadır. Anayasanın eşitlik maddesi hiçe sayılmaktadır.
 
ÜÇ YIL HİZMET YETERLİ GÖRÜLMEKTEDİR
 
Bu görevler için aranması gereken hizmet yılı,  yabancı dil bilgisi, mesleki tecrübe hiçe sayılmaktadır.  Sayın Bakan bu yönetmeliği hazırlarken kimlerle çalıştınız ve kimler sizi bu konuda yönlendirdi.
 
ÖĞRETİM ÜYELERİ DE  SINAVSIZ YURT DIŞINA ATANABİLECEKLER
 
Ayrıca  yeni çıkarılan yönetmeliğe göre üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğretim üyesi olanlar da yazılı sınav ve mülakat sınavından muaf tutularak KPDS'de 70 puan alma şartı da aranmadan tamamen MEB’ lığının yurtdışı görevi olan  MEB yurt dışı teşkilatına yönetici olarak atanabilecekler. Nasıl ki, Adalet Bakanlığında hakim ve savcılık yapmayan birisinin Daire Başkanı veya Genel Müdür olamıyorsa, İçişleri Bakanlığında valilik veya Emniyet Müdürlüğü yapmayan birisi üst düzey yönetici olamıyorsa ve bir öğretmene üniversitede görev verilmiyorsa, Milli Eğitim Bakanlığına ait olan bu görevler herkese dağıtılmaktadır. Bu nedenle  bu görevlere de sadece ve sadece MEB personeli gönderilmelidir. Bu durum hizmetin gereği ve kamu yararıyla bağdaşmamaktadır.
 
AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRÜ BİLE DEVLET İSTATİSTİK KURUMUNDAN ATANDI
 
Yurtdışı görevlerin bağlı bulunduğu Avrupa Birliği ve Dışilişkiler Genel Müdürü Dr. Ünal Gündoğan bile Devlet İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı iken bu göreve asaleten genel müdür olarak atandı.
 
ATAŞELİK YAPANLARA BİLE BAŞVURU HAKKI YOK
 
Milli Eğitim Bakanlığının Yurtdışı Teşkilatında aha önce bu görevleri asaleten başarıyla görev yapmış olan Eğitim Müşaviri ve Eğitim Ataşelerine bu sınavlar için  başvuru hakkı bile verilmezken, yabancı dil bilmeden, yazılı ve sözlü sınav aranmadan,  hatta bir gün bile asaleten genel müdür gibi üst düzey yöneticiler ile  üniversitelerin Eğitim Fakültelerindeki öğretim üyelerin hiçbir ön şart ve sınav aranmadan gönderilecek olması tepkiyle karşılanmaktadır.
700.000 personele sahip olan Milli Eğitim Bakanlığının, tüm dünyada yurt dışı teşkilatındaki toplam yurtdışı kadrosu 47 olan yurtdışı yönetim görevleri  için bakanlık personeli dışında eleman aramasının, daha önce bu görevleri asaleten yapmış olanlara başvuru hakkı bile verilmemesi ve bu görevler için öğretmenlerin müracaatlarının kabul edilmemesi, bu kadar personeli hiçe sayması eğitim camiasına yapılan bu eziyetin tepkiyle karşılandığı kaydedilmektedir.
 

Memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.