MEB Temel Eğitim Genel Müdürü yanılıyor mu?

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü yanılıyor mu?

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü yanılıyor mu?

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün yazmış olduğu bir görüş yazısında yanlışlıklar olduğunu düşünüyoruz.

Öncelikle belirtelim ki bakanlık görüş yazıları özenle hazırlanıp ülke genelinde birlik sağlayacak şekilde olmalı ve mevzuata dayandırılmalıdır.

Bakanlığa sorulan soru: aynı sınıf seviyesinde 28 öğrenicinin bulunması durumunda 2 sınıf açılıp açılmayacağı sorusudur.

İki sınıf açmanın 222 sayılı kanunda geçen; Madde 50 – Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz.” Amir hüküm gereği ikiye bölünemeyeceği belirtilmektedir. Burada 40’a kadar öğrenci olduğunda 2 ye bölmeyin anlamı ortaya çıkar ki bu doğru değildir. 222 sayılı kanunun 40.maddesi bir sınıfın (yada bir öğretmene verilen öğrenci sayısının) 40’tan fazla olamayacağını düzenlemektedir. Bu da 40’tan az sınıflara açılmayacak anlamına gelmemektedir. Bakanlık bu maddeye çok bağlı ise 40’tan fazla olan mevcutları eritmelidir. 40’tan az olanlarla uğraşmamalıdır.

Bu cevap bakanlığın 40’tan fazla mevcudu olan sınıflarda kanuna aykırı yaklaşımının itirafıdır aslında.

 

Aynı görüşte 28 öğrenci olduğunda iki öğretmen varsa bölebilirsiniz denilmektedir. Burada da bir yanlışlık vardır. Eğer öğrenci sayısı 28 ise ve bu 28 kişi için 1 öğretmen bulunması gerekir.

 

Şöyle ki: Norm Kadro Yönetmeliğimize göre (isteyen uygulama kılavuzunda da bakabilir) sınıf öğretmenliği normu belirlenirken 10-30 öğrenciye bir norm kadro belirlenir. 31.öğrenci geldiği anda iki norm belirlenir.

 

Bakanlığın daha doğrusu Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün bu konudaki görüşü bu doğrultuda ise durumun daha da vahim olduğu Manisa’daki mağduriyeti bir an önce gidermesi yerinde olacaktır.

 

Aynı görüş yazısında başka bir sorun ise;

"1-5 inci sınıflarda öğretmensizlik nedeniyle boş geçen bir derse, öncelikle dersi branş öğretmeni okutan 4-5 inci sınıf öğretmenlerinin, 6-8. sınıflarda ise o saatte dersi olmayan nöbetçi öğretmenler ile okul yöneticilerinin girmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir."

ifadelerindedir.

 

Şu anda bulunan hiçbir mevzuatta Nöbetçi öğretmenin boş geçen derslere gireceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bu hüküm sadece Ortaokul ve Liseler Yönetmeliğinin 62.maddesinde.. “d) Öğretmeni gelmeyen sınıfta bulunmak.“ şeklinde yer alırken bu yönetmelik 2009 yılında yürürlükten kaldırılmış ve yerine getirilen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde böyle bir hüküm bulunmamaktadır.

Konu ile ilgili bizim bir yanılgımız varsa geniş ve mevzuata dayalı bir açıklama geldiği taktirde yayımlamaktan imtina etmeyeceğimiz gibi tüm kurumlarda oluşan yada oluşacak kafa karışıklıklarını önlemeye yönelik bir yaklaşım olarak göreceğimizi belirtmek isteriz.

 

Saygılarımla…

 

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.