MEB ŞUBE MÜDÜRLERİ EMEKLİYE AYRILMAZ!

MEB ŞUBE MÜDÜRLERİ EMEKLİYE AYRILMAZ!

MEB ŞUBE MÜDÜRLERİ EMEKLİYE AYRILMAZ!

Geçen günlerde şube müdürlerinin Temmuz 2012 ayında alacakları maaşlar ile emekliye ayrıldıklarında alacakları ikramiye ve emekli maaşları yayınlandı. Rakamlar emekliye ayrılmamayı adeta teşvik ediyor. Temmuz ayında 3200 TL gibi (eşi çalışmayan iki çocuklu ¼) maaş alacak olan MEB şube müdürü, emekliye ayrıldığında maaşı 1700 TL ye yakın gerileyerek, 1400 TL ye inecek. Yani yüzde elliden fazla azalacak. Bu nedenle hizmet yılını tamamlayan şube müdürleri emekliye ayrılmıyor.

“Maaşlarda ki farkın bir nedeni”

Ek derslerin 652 sayılı KHK ile kaldırılması yerinde bir karar olmuştur. Ek ders ücretlerinden gelir vergisi kesilmesi, erken vergi dilimine girilmesine neden olurken, emekli keseneği toplamına yansımaması bir sorundu. Ancak ek ödemeden de emekli keseneği kesilmemesi, problemin devamına neden olmuştur. Emekli şube müdürü ile çalışan şube müdürü arasında mali haklar açısından bir uçurum oluşmuştur.

“Ek gösterge rakamlarının 3600 yükseltilmesi”

MEB de görev yapan şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, il mili eğitim müdür yardımcısının ek göstergesini 3000 den 3600 e çıkararak bu problem çözülebilir. Burada diğer Bakanlıklarda görev yapan şube müdürleri de var, tezine katılmıyorum. İl Eğitim Denetmenleri içinde aynı söylem geçerlidir. Diğer bakanlıklarda ki denetmenlerin bir kısmının ek göstergesi 2200 dür. Yetki ve sorumluluk açısından baktığınızda MEB şube müdürlerinin, denetmenlerinin iş yükü daha fazladır. Bu nedenle MEB de görev yapan tüm yöneticilere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Kaldı ki kurum hiyerarşisi açısından da bu durum çelişki yaratmaktadır. Yıllarca MEB de daha üst yönetici olarak görev yap, sonra emekli olduğunda astların ile aynı mali haklara sahip ol. Öğretmensiniz, görevde yükselip üst göreve atanıyorsunuz ama emeklilikte mali haklarınız buna paralel artmıyor. Şube müdürü olarak görev yapmanın avantajını, emekli olduğunda şube müdürleri görmelidir.

Ek gösterge rakamı 3000’den 3600 yükseltildiğinde emekli maaşlarında 400 TL ye yakın bir artış olmaktadır. Emekli maaşları 1800 TL ye yükselmektedir. Emekli ikramiyelerinde de 14000 TL artış olmaktadır. Maaşlarda ki azalma yüzde ellinin altına düşmektedir.

Ayrıca, rotasyonun gündemde olduğu şu günlerde böyle bir uygulama hizmet yılını tamamlayan şube müdürlerini emekli olmaya teşvik edecektir.

“Emekli şube müdürleri de zor durumda”

Ek göstergenin arttırılması görev yapan şube müdürleri açısından değerlendiriyoruz. Bir de bunun emekli şube müdürleri boyutu var. Ek göstergenin 3600 e yükseltilmesi, emekliye ayrılmış şube müdürlerini de mali açıdan rahatlatacak bir karar olacaktır. Emekli ilçe milli eğitim müdürlerinden bir meslektaşımızın mailini sizlerle paylaşmak istiyorum “ Emekli ilçe milli eğitim müdürüyüm. Emekli olduktan sonra özel okullarda idarecilik yaptım. Şu anda da öğretmenlik yapıyorum. Emekli olduğumda bir "onur belgesi" bile vermediler. İl ve ilçe milli eğitim müdür ve müdür yardımcılarının şube müdürlerinin maaş göstergesinin bir belde belediye başkanı kadar olmaması üzüntü verici. Mesela Tarsus ilçe milli eğitim müdürü emekli olduğunda, emekli Mersin Belediyesi genel sekreterinin maaşının yarısını alıyor veya Üsküdar ilçe milli eğitim müdürü Üsküdar belediyesi genel sekreterinin yarısı kadar maaş alıyor.(yanlış biliyorsam düzeltilsin)bunun adaletle bağdaşır yanı var mı?”

Davut ÇALIŞKAN

UEYDER Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.