MEB Okul Yöneticilerinin Önünü Tıkıyor!

MEB Okul Yöneticilerinin Önünü Tıkıyor!

MEB Okul Yöneticilerinin Önünü Tıkıyor!

Son günlerde okul idarecileri  ve öğretmenlerin üstüne çok geliniyor ya. “Çok tatil yapıyorlar.”, “Zorla hediye alıyorlar.”,  “Velilerden zorla para talep ediliyor.”  vb. suçlamalara maruz kalan okul idarecilerinin ve öğretmenlerin gerçekten de bir eli yağda bir eli balda; yan gelip yatıyorlar mı?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulda bir okul müdürünün yapacağı çok basit bir işi ele alalım. İşleyişteki kompleks duruma dikkatinizi çekmek istiyorum. Hani TKY, ARGE, E-OKUL, ADEY, RİDEF, TEFBİS, MEBBİS…adını sayamayacağımız daha bir sürü; bilumum alfabetik harflerin yan yana getirilmesi ile oluşturulan modüllerimiz var ya… Zannettik ki işlerimiz kolaylaşacak. Eğitime öğrencilerimize, kültürümüze, değerlerimize eğileceğiz… Çocuklarımıza daha fazla vakit ayıracağız… Hani bir çamaşır makinesi reklamı vardı. “Küçük bir (Makine) ile  sevgiye zaman kalır.” Evet biz bu modüller ve programlarla, bilgisayarlarla, teknoloji ile çocuklarımıza daha fazla zaman ayırmanın amaçlandığını sanıyorduk ama görüyoruz ki hiç de öyle olmuyor; tam tersi öğretmen ve idarecilerimiz artık “teknolojik bürokrasi” diye adlandırabileceğimiz çarkların içinde ezilip kalıyorlar…
Tüm bu saydıklarımızı küçücük (!) bir örnek ile açıklayalım mı:
Şimdi, herhangi bir  ilköğretim okulunda kalem ihtiyacı olan okul müdürü düşünelim. Okul idare eden birisinin kalemden daha önemli bir ihtiyacı olamaz değil mi? Müdürümüz kalem temin etmek için kara kara düşünüyor neden mi bir kalem deyip geçmeyin. Devlet okuluna bir kalem almak için müdürümüz,  aşağıdaki işlemlerin hepsini yapmak zorundadır. Aksi taktirde kanun ve  yönetmeliklere uygun hareket etmediği için hakkında soruşturma açılabilir ve istenirse görevini ihmalden, usulsüzlükten ya da yönetmeliklere uygun hareket etmediğinden ceza alabilir…
Gelelim kalem almak için yapılması gerekenlere:
1-    Öncelikle kalem ihtiyacı olan birim ihtiyaç yazısı yazacaktır.
2-    İhtiyaç Okul Aile Birliği’nce değerlendirilecek ve Okul Aile Birliği Karar Defterine Kalem almak için kendisi ile birlikte 6 üyenin imzası ile karar alınacaktır.
3-    Karar alındıktan sonra kalemin nereden alınacağına dair fiyat araştırması yapılacak bedel yüksek ise teklif usulü ile teklif alınacak değerlendirilecek ve alım işlemi öyle yapılacak.
4-    Sıra geldi ödemeye, ödeme yapmak için müdür ile birlikte en az iki üyenin imzası ile para çekme talimatı hazırlanarak bankaya gönderilecek.
5-    Bankadan para çekilecek ve ödeme yapılacak.
6-    Yapılan ödeme işletme defterine gider olarak yazılacak.
7-    Mal teslim alındıktan sonra okulda kurulmuş olan “Muayene kabul komisyonu”na kontrol ettirilecek komisyon da kalemin kontrolünü yaparak onay verecek.
8-    Ödeme fişinin arkasına muayene komisyonu paraf atacak, önüne işletme defterindeki kayıt numarası yazılacak.
9-    Sanmayın iş bitti artık müdürümüz bu değerli kalemi yan gelip yatarak kullanmaya başlayacak asıl iş şimdi başlıyor. Kalemin satış fişi ile birlikte TİF modülümüz açılacak. TİF modülüne kalem girişi yapılacak.
10-    Bu işlem için de önce girişinizi yapınız. Ardından TİF fişlerinizi 3 nüsha olarak çıkartınız. İlk önce kendiniz imzalayacaksınız.
11-    Ardından bağlı bulunduğunuz ilçe milli eğitim müdürlüğüne onaylattırılacak.
12-    Tabi daha sonra da iki imzayı topladıktan sonra malmüdürlüğüne imzalatılacak.
13-    Mal müdürlüğünün giriş yaptığından emin olduğunuz TİF fişlerinizin bir nüshasını orada bırakarak bir nüshasını ilçe milli eğitim müdürlüğüne geri getireceksiniz. Diğer nüshayı da TİF dosyanızda saklamayı sakın unutmayınız.
14-     Alınan kalem ile  ilgili TİF modülü üzerinden taşınır tahsis işlemi yapılacak ve demirbaş zimmet işlemi yapılacak.
15-    Bu arada az kalsın unutuyorduk TEFBİS diye bir modülümüz daha var. Kalem için yaptığınız harcamayı TEFBİS modülüne işleyeceksiniz.
16-    Şükürler olsun  şu kalem bitti de kurtulduk demeyin. Kalem bittiyse TİF’den düşümünü yapacaksınız sakın unutmayın.
17-    Düşümü de kafanıza göre yapmayın. TİF sayım dökümü yapacaksınız. Tutanak tutulacak. Komisyonunuza imzalatın. Yine aynı protokol sırasına göre  İlçe milli eğitim ve malmüdürlüklerine imzalatarak bu işlemi gerçekleştiriyorsunuz.

Eveeet, bir kalem için bir okul müdürünün yaptıklarını yazdık size. Ha yapmazsa nolur diyorsanız hemen söyleyelim kırarlar o müdürün kalemini bu kadar basit…
Bir de yine söylemeyi unutmayalım, eğer kalemi okulun karşısındaki “okul kırtasiyecisi” nden almadıysanız müfettişler tarafından ziyaret edilme ihtimaliniz çok yüksek, hazırlıklı olun.
Bütün bunlar sadece kalem isteyen bir müdürün  başından geçenler...  Varın gerisini siz düşünün…

                                           Bir Eğitim Yöneticisi

memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum