MEB ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında İzcilik faaliyetleri protokolü

MEB ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında İzcilik faaliyetleri protokolü

Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 14 Ağustos 2012 tarihinde izcilik protokolu imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki izci ünitelerini düzenleyen Okuliçi Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Daire Başkanlığı’na 652 sayılı kanun hükmünde kararnamede yer vermemesi ve yeni kurulan hizmet birimlerine bu birimin görevlerinin devredilmemesi okullardaki yaklaşık 150 bin izcinin ortada kalmasına neden olmuştu.

Bu izciler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 14 Ağustos 2012 tarihinde izcilik protokolu imzalandı.

Protokole göre;

1- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Gençlik ve İzcilik Eğitim Tesisleri Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiştir.

2- Okullardaki izcilik faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Türkiye İzcilik Federasyonunca belgelendirilmiş Bakanlık personeli tarafından yürütülecek.

3- İzcilik faaliyetlerinde dünyadaki izcilik teşkilatlarının kuralları geçerli olmakla birlikte kuralların uygulanmasında Türkiye İzcilik Federasyonu yetkili olacak.

4- Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen okul sporları, halk oyunları ve izcilik faaliyetleri kapsamında geçici olarak görevlendirilen öğretmenlere görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ulusal bayram ve genel tatiller ile cumartesi, Pazar, yarı yıl tatili de dahil olma üzere fiilen görev yaptıkları her gün için 3 saat ek ders ücreti kurumlarınca ödenecek. Bu hüküm iki yıl süre ile geçerli olacak.

5- Protokole göre okullardaki izcilik faaliyetleri okulardaki sosyal etkinlikler çerçevesinde yürütüleceginden ve MEB’in bu etninlikleri klüp bünyesinde yürütülmesini teşvik edeceginden okullarda sosyal etkinlikler çerçevesinde yapılacak izcilik faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 genelgede yer alan bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar a göre yürütülecek ve karşılığında 6 sat ek ders ücreti ödenecek.

“MEB'den Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına yönelik yeni genelge”

6- 14.09.2011 tarihinden bu Protokolün yürürlüğe girdiği tarihe kadar Milli Eğitim Bakanlığından LTK, kümebaşı, oymakbaşı, ocakbaşı kursu sertifikaları almış ve aktif ünite çalıştıran izci liderleri ile 14.09.2011 tarihinden önce LTK, kümebaşı, oymakbaşı, ocakbaşı kursu sertifikaları bulunanlara da 31.12.2013 tarihine kadar başvurmaları halinde Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 6 saatlik uyum seminerinden sonra denklik belgesi verilecek.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen tahta işaret (wood - badge) kurslarında başarılı olanların belgelerine denklik belgesi verilemeyerek bu izcilerin tahta işaret kurslarına katılmalarına öncelik verilecek. Böylelikle bir sürü izci liderin belgesine denklik belgesi verilmeyerek edinilen tecrübeler boşa gidecek.

7- Milli Eğitim Bakanlığından sertifikalı ve lisans çıkartmış olan liderler Türkiye İzcilik Federasyonu mevzuatına bağlı olarak hemen ünite kurabilecek ancak denklik işlemlerini 31.12.2013 tarihine kadar tamamlamak zorunda olacaklar.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında izcilik faaliyetleri hakkında imzalanan protokol için tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR
memurlar.net öğretmenler bölüm sorumlusu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.