MEB Görevde Yükselme Kanun Teklifi Taslağı
MEB Görevde Yükselme Kanun Teklifi Taslağı
25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde ile geçici maddenin eklenmesi
“Görevde yükselme ve unvan değişikliği
EK MADDE 2 -
(a) İlçe milli eğitim müdürü kadrosuna yazılı ve sözlü; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadroları ile Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek diğer kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacak personelin yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir. Ancak, il milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz.
(b) İlçe milli eğitim müdürü kadrosuna atama yapılmak üzere yazılı ve sözlü sınav sonuçlarının aritmetik ortalaması ile oluşturulan başarı listesi; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadroları ile diğer kadrolarayazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Eşitlik halinde, ilçe milli eğitim müdürü kadrolarına sırasıyla yazılı sınav puanı yüksek olana, daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü ve diğer kadrolaraise sırasıyla daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana öncelik verilir.
(c) Atamaları yapılanlardan, yasal süresi içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanların görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanabilmeleri için, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına yeniden girmeleri ve başarılı olmaları gerekir.
(d) Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro unvanlar ile bu sınavlara katılacaklarda aranacak hizmet süresi ve eğitim düzeyine ilişkin şartlar ile sınavların uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.”
Yargı kararları
GEÇİCİ MADDE 11 –
- Danıştay 5. Dairesi ….. esas…..karar ile Danıştay 2. Dairesi ….. esas …..kararları gereği 16.04.2014 tarihli şube müdürü atamaları iptal edilerek; atamalar Ek Madde 2 hükümlerine göre yapılır.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına konu bakanlık aleyhine verilmiş yargı kararları sınava girmiş aday/adayların lehine uygulanır, yapılan işlem aday/adayların aleyhine sonuç doğuramaz. Yazılı sınav sorularından iptal edilmiş olanlar en az bir şıkkı işaretlemiş tüm adaylar için doğru kabul edilir, bu hüküm 29.02.2013 tarihli taşra teşkilatı şube müdürlüğü görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavı için de uygulanır.
Gerekçeler:
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) görevde yükselme ve unvan değişikliğine yönelik yapılmış yönetmelik düzeyindeki düzenlemelere karşı idari yargıda açılmış davalar sonucunda iptal edilen hükümlere göreyargı kararlarının uygulanması konusunda çeşitli sıkıntıların olduğu görülmektedir. Özellikle görevde yükselme ve unvan değişikliklerinde yönetmelik düzeyindeki düzenlemelerin yargı kararları ile çoğunlukla iptal edildiğ,i sebebinin ise hükümeti temsilen MEB tarafından yapıldığı ancak bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hükümlerini göz ardı eden sonuçlar doğurduğunu belirtmekle beraber söz konusu düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmasının gereği hasıl olmuştur. Yine kanun teklifini destekler doğrultudayargı kararları damevcuttur.
- Gelişen ve değişen Türkiye’ye rağmen sözlü sınav, mülakat vb. kavramların maalesef halk arasında ne anlama geldiği açıkça görülmektedir, sözlü sınavların yapılması seçilecek kişinin niteliğini, atama yapılacak kadro için uygunluğunu belirlemekten çok; referanslar, bireysel bağlantılar, belirli sivil toplum kuruluşlarına üyelikler vb. yollarla çıkış yolu bulma çabasının ortaya çıktığı bir yarış haline dönüşmüştür. Yine bu yolla belirli konumlara gelen kişilerin de devlet hizmetini adil ve tarafsız olarak ne derece sürdürebileceği de sorulması gereken soruların başında gelmektedir.
- Bu kanun teklifinde daha önce idari yargı kararları doğrultusunda yasal dayanağı kalmamış ancak yasal zemini kalmamasına rağmen iptal edilmemiş olan 1709 şube müdürlüğü atamasına ilişkin hükümler de bulunmamaktadır. Çok gariptir ki 24. Dönem Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı sadece Danıştay tarafından atamalara dayanak hükümlerin iptal edildiğini atamaların iptalinin gerekmediğini açıklamışlardır. Ancak bu açıklama MEB’e olan güveni sarsmıştır öyle ki bir kurum yönetmelik düzeyinde düzenleme yapacak, konuya muhataplar da ilgili düzenlemeye dava açacaklar dava düzenlemeyi yapan kurumun aleyhine iptalle sonuçlanmasına rağmen bu düzenlemeye göre yapılan işlemlerin geri çekilmeyecek! Bu durum idari yargıyı saf dışı bırakmak anlamı taşımakta olup gereksiz kılmaktadır.
Tüm bu anlatılanlar ülkemizin normalleşmesine yardımcı olacak bu kanun teklifinin verilmesinin gereğini ortaya çıkarmıştır. Bu değişiklerle özellikle MEB çalışanları kendilerini kariyer ilerlemesi anlamında daha güvende bulacaklardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.