MEB, 3 Bilinmeyenli Denklemle Karşı Karşıya
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TEOG tartışmaları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Hesapsız ve adil olmayan bir yöntemin öncelikle garip gurebanın önünü keseceğine dikkat çeken Koncuk, merkezi bir sınavı kökten...
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TEOG tartışmaları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Hesapsız ve adil olmayan bir yöntemin öncelikle garip gurebanın önünü keseceğine dikkat çeken Koncuk, merkezi bir sınavı kökten kaldırmanın çok zor göründüğünü söyledi.
TEOG'u kökten kaldırmanın iktidarın kendi lise sistemini sil baştan değiştirme sonucunu da doğurabileceğini de bildiren Koncuk, “Genel liselere dönüş çözüm olabilir mi? Genel liseleri yeniden oluşturmak dahi, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, geride kalacak diğer akademik liseler için sınavı kaldıramaz” dedi.
Koncuk şunları kaydetti: “ Aşağıdaki cümleler MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin'e ait.
Liselere geçişte bir ölçme ve değerlendirmenin mutlaka olması gerektiğini belirten Tekin, ‘Bu geçişle ilgili kamuoyunu rahatlatacak, objektiviteyi ve adalet inancını sarsmayacak bir değerlendirme mekanizması mutlaka olmalı.’ ifadesini kullandı.
TEOG konusunda söylenen bu cümleleri iyi irdelemek lazım. Bu açıklamaya göre sınav şart. Bilen ya da bilmeyen herkes TEOG'la ilgili ahkâm kesiyor. Hesapsız, adil olmayan bir yöntem öncelikle garip gurebanın önünü kesmek olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanının TEOG'la ilgili açıklamasına MEB çok hazırlıksız yakalanmış görünüyor.
İşleri çok zor, söz ağızdan çıktı. Bakalım ne olacak? Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözünün üstüne söz söylemek ne bakanların ne de bürokratların haddine. MEB üç bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya.
TEOG'u yani merkezi bir sınavı kökten kaldırmak çok zor görünüyor. Keyfe keder bir uygulama iktidarı da zora sokan sonuçlar doğurabilir.
TEOG'u kökten kaldırmak iktidarın kendi lise sistemini sil baştan değiştirme sonucunu da doğurabilir.
Genel liselere dönüş çözüm olabilir mi? Genel liseleri yeniden oluşturmak dahi, Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, geride kalacak diğer akademik liseler için sınavı kaldıramaz. Sınav tamamen kalkmadığında Sayın Cumhurbaşkanı'nın TEOG tartışmasını başlatması sonuçsuz kalmış olacaktır.
Sayın Yılmaz'ın uykuları kaçacak gibi. Hatırlayınız MEB TEOG'u savunurken, bunun ekstra bir yük, bir sınav olmadığını sadece her dönem bir yazılıyı ortak yapacaklarını söylemişti.
MEB TEOG'la orta öğretim başarısı ile liseye geçişi sağlayacağını ve öğrencilerin kendi derslerine daha çok çalışacağını iddia etmişti.
Bizler TEOG'un sınav olduğunu, sınavın kaldırılmadığı, arttığını, ortaöğretim notlarının dikkate alınmasının ise olumlu olduğunu belirtmiştik. Niyetim asla eleştirmek değil, hata yapılmasın derdindeyiz. Umarım bu tartışmalardan güzel sonuçlar doğsun. Eğitimde inat olmaz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.