Matruşka’ya karşı Türkiye bebeği

Matruşka’ya karşı Türkiye bebeği

Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünce, Rusya'nın “Matruşka”sı, Japonya'nın “Japon bebeği” gibi “Türkiye'yi ifade edecek” bir “Türkiye bebeği” oluşturulması için çalışma yapıyor.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, geleneksel el sanatlarının yaşatılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla proje yürütüyor. Bu çerçevede geçen yıl Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan öğretmenler arasında düzenlenen Folklorik Kitre Bebek Yarışması'nın ardından bir “Türkiye bebeği” oluşturulması fikri ortaya çıktı ve atölyeleri yeterli imkanlara sahip 12 olgunlaşma enstitüsünden bu yönde çalışma yapmaları istendi. Çalışmalar sonucunda bu enstitüler 24 “prototip bebek” belirledi.

Girişimciler teşvit edilmeli

Anket yoluyla bu bebeklerden biri veya birkaçı “Türkiye bebeği” olarak belirlenecek ve turistik eşya satan yerlerde satışa sunulması amacıyla üretime geçilecek. “Türkiye bebeği” olarak seçilecek bebek için patent de alınacak. Üretim ve pazarlama aşamasında kadınların istihdamının sağlanması ve kadın girişimcilerin teşvik edilmesi planlanıyor.

Kadınlara için gelir kapısı

MEB yetkilileri, bu çalışmanın ekonomik değere dönüştürülerek özellikle kadın girişimcilere ve el sanatlarıyla uğraşan kadınlara “gelir kapısı” açılmasının amaçlandığını belirterek, aynı zamanda Türkiye'nin kültür özelliklerinin yansıtılacağı bir sanat ürününün ortaya çıkmış olacağını belirtti.

Bir kaç Türkiye Bebeği çıkabilir

OLGUNLAŞMA enstitülerince bu kapsamda hazırlanan bebeklerin, çeşitli yörelerde uzun araştırmalar ve incelemeler yapılarak belirlendiğini ifade eden yetkililer, Türkiye'nin çok kültürlülüğü nedeniyle ortaya sadece bir değil birkaç “Türkiye bebeği” çıkabileceğine, bunların her birinin belli bölgelerdeki kültürleri yansıtabileceğine işaret etti. “Türkiye bebeği”nin, kültürel özellikler yozlaştırılmadan, seri üretim de yapabilmeye olanak verecek şekilde tasarlanmış “bebek” olmasına önem verileceğini dile getiren yetkililer, böylece Belçika'da satılan “Brüksel bebeği”, Japonya'da satılan “Japon bebeği” veya Rusya'nın “Matruşka”sı gibi Türkiye'yi ifade edebilecek bir el sanatı ortaya konulmuş olacağını kaydetti. Bu bebeklerin üretiminin okullarda da yapılmasının planlandığını ifade eden yetkililer, bunların daha sonra daha sonra hediyelik eşya satışı yapan yerlere pazarlanacağını bildirdi.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.