Mansur Yavaş'tan Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk'te sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı adaylığını düşünmediğini belirtti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk'te sorularını yanıtladı.
DİDEM ARSLAN YILMAZ: Kamuoyunun çok merak ettiği, Sinan Aygün'le ilgili kriz nereden başladı? Nereye evriliyor. Aygün'ün hakkında ihraç istemiyle disiplin soruşturması başlatıldı. Üyelikten istifa etti. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?
MANSUR YAVAŞ: Benim tarzıma uygun değil ama kolay kazanmaya alışmış kişi ile kanunları uygulayan kişi arasında bir tartışma söz konusu. İmar planından dolayı mahkemenin iptal etmesi var. İçerisinde bir kısım hileli davranışlar var. Meclisten bu kararlar geçerken plan notlarının saklanması gibi deştikçe ortaya saçılan şeyler var. Bizim Büyükşehirin 35 bin davası var. Benim için 35 davadan bir tanesi. Belediye meclisi karar almıştır, biz bunu temyiz etmemişizdir. Temyiz etme yönünde çok baskı yapıldı. 'Siz yeter ki 'evet' deyin biz AK Parti ve MHP gruplarını ayarlarız' lafları edildi. Açık açık her yerde gitmeyeceğimi ifade ettim. Kendi dilekçelerinde kendisinin 10 defa 20 defa benimle görüşmek istediğini ve benim görüşmediğimi.
YILMAZ: Siz hiç görüştünüz mü?
MANSUR YAVAŞ: Hayır hiç görüşmedim. Aslında televizyonda tartışılmayan öncesi de var. Temmuz, Ağustos, Eylül ayları olabilir. O günlerde MHP'li belediye meclis üyeleri Sinan Aygün'ün binasının mühürlenmesiyle ilgili üç kez önerge verdiler. Hukuk servisine havale ettim. Bu arada Sinan Aygün görüşmek istedi, görüştük. 'Benim burada müktesep hakkım var, mühürleyemezsiniz' dedi. Ben hukuk müşavirini yanımıza çağırdım. 'Ben Sinan Aygün'ün düşmanı falan da değilim. Siz bir inceleyin' dedim. Hukuk servisimiz Danıştay 6. Daire'den emekli hakimle görüşüp mütalaa aldı. Biz o zaman mühürlemedik.
YILMAZ: Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği, 3 yıl önce ikiz kulelerin inşasına ilişkin bir dava açıyor. Gökçek'in istifası sonrası göreve Tuna geliyor. Melih Gökçek ve Mustafa Tuna döneminde neden mühürlenmedi?
MANSUR YAVAŞ: Kendisinin 2.1 emsale göre inşaat ruhsatı aldığını, mahkemenin ruhsat etmediğini, dolayısıyla dava sonuçlanıncaya kadar mühürlenmemesi gerektiğini iddia etmiş. Bu arada hızlı hızlı bir şekilde fırsatçılık yaparak binanın inşa seviyesi yükselmiş.
"BİR KISIM MEDYA DAVA GÖRÜYOR, KENDİ KENDİNE İNFAZ EDİYOR"
YILMAZ: Söz konusu avukat Sinan Aygün'le çalışıyor bildiğim kadarıyla? Bu ne kadar etik? Siz de hukukçusunuz?
MANSUR YAVAŞ: Değil tabii ki.
YILMAZ: Neden çalıştırdınız?
MANSUR YAVAŞ: Yeni haberimiz oldu. Önceden Sinan Aygün'le çalıştığını bilmiyordum. Bu olay ortaya çıkar çıkmaz kendisini azlettik. Haklı bir sebebiniz yoksa azledemiyorsunuz.
YILMAZ: Diğer belediye başkanları neden mühürlemedi?
MANSUR YAVAŞ: Dava devam ediyor benim 2.1'e göre ruhsatım var, mahkemede de iptal etmediği için mühürleyemezsiniz demiş. Benim dönemimde MHP'li üyeler 'bunu mühürleyin' deyince, hukuk danışmanı inceletti, 'evet müktesep hak olmuş olabilir' dediler. Mahkemenin tebligatının bize verilmemiş olması da bir başka boyut. Neden mühürlenmedi sorusunun cevabı Mimarlar Odası'nın açtığı ayrı davadan geliyor. Belediye meclisi kararı alınca, gelip dilekçe veriyor, niye mühürlemediniz diyor. Mustafa Tuna zamanında 'Hayır mühürlemeyeceğiz' deniliyor. Dava açılıyor ve Mimarlar Odası açıyor ve ruhsatsız olunca biz de mühürlüyoruz.
YILMAZ: Okul konusu gündeme geldi mi yaptığınız görüşmedi?
MANSUR YAVAŞ: Hayır gelmedi. Kendisine ters ve kötü davranışım olmadı. Ben sadece hukuku uygularım dedim. Hukuk müşavirimizi çağırdım, 'bakın Sinan Aygün'ün müktesep hak talepleri var, MHP'nin de mühürleyin talebi var. Siz mütalaa alın' dedim. 30 gün içerisinde mahkeme kararlarını uygulamak zorundasınız. Olayların birçoğu teknik konular. Bakıyorum televizyona insanlar çıkıyor. Emsal, mahkeme kararı nedir bilmiyor. Aramızda bir ihtilaf yaşandı, beni savcılığa şikayet etti. Biz de kendisinden şikayetçi olduk. Bir kısım medya şu anda dava görüyor, kendi kendine infaz ediyor.
"BİZ HAKİMİN MODERATÖRLÜĞÜNDE TARTIŞACAĞIZ DEDİM"
MANSUR YAVAŞ: Bunu mahkemede tartışacağız. Bana haber gönderdi, televizyonunda çıkalım diye. 'Biz hakimin moderatörlüğünde tartışacağız' dedim.
YILMAZ: Sinan Aygün, başka televizyon kanalında sizinle ve 8 meclis üyesiyle görüşme gerçekleştirdiğini söylüyor. Ne oldu o görüşmede?
MANSUR YAVAŞ: Ben kesinlikle istinafa gitmeyeceğimi söyledim. Şimdi Sinan Aygün'ün söylediklerine itibar ediliyor da benim söylediklerime itibar edilmiyor.
"25 MİLYON LİRAYI KONUŞTURAN SİNAN AYGÜN'ÜN KENDİSİ"
YILMAZ: Bahsi geçen 25 milyon lira ödenseydi, durum bu noktaya gelir miydi?
MANSUR YAVAŞ: Hayır. Bu yetki belediye meclisine ait. 1,5 emsale Sinan Aygün inşaatı yapmak zorunda kalırdı. İstediği şu, ben istinafa gideyim inşaat seviyesini yüzde 100'e çıkarayım. Benim ona göz yummamı istiyordu. Ben hukukçuyum. İstinafa gitmemizin istemesinin sebebi, ben orada işimi hallederim mi demek istiyor? CHP üyelere diyor ki, 'Siz kabul edin AK Parti ile MHP'yi bana bırakın' diyor. 25 milyon lirayı konuşturan kendisi. Ben 32 derslikli liseyi inşa edeceğim diye söylemiş. 'Kaç para bir okul' diyor, orada da 'Ne bileyim abi 25 milyon lira vardır' diyor. Ondan rakam isteyen falan yok. Milli Eğitim Bakanlığı ile hayırsever Sinan Aygün olarak protokolü yapmış. Gökçek beni aradı, 'bunu öyle yapma da bize yap' demiş, ondan sonra vazgeçtim diyor. Ankara Büyükşehir'in imar daire başkanı bunu fark etmiş. Binayı bitirmeden bize okul yapacaktı diyor. Ancak hayırsever olarak yaptırılacağının bildirildiği ve taahhüt verdiği anlaşılmıştır diye yazıyor. Söz konusu okulun yapımının hayır amaçlı olmaktan ziyade onaylanan imar planının, plan notunda bulunan kamu kuruluşunun sağlayacağı imarlı eğitim parseli üzerine 32 derslikli lise, diğer yapılarla eşzamanlı diyor. Yani diyor bu okulu yapmadan biz iskan yapmayacağız deniyor.
"KİMİNLE TELEFON GÖRÜŞTÜĞÜNÜ TALEP EDECEĞİM"
YILMAZ: Okul meselesi bu işin kılıfı mı?
MANSUR YAVAŞ: Dedim ki bunlar yarın iskana gelecek. Henüz taahhüdünü yerine getirmemiş, yapı ruhsatını almamışlar var. Bunun parasının tayini kendi başıma yapamam. 4 tane grup başkanvekili yan yana gelsin. İmarda verilen rantla onun karşılığında ne alacağını onlar karar versin. Bunun üzerine 'Abi sen okulu yapmamışsın' diyor, konu bu raddeye geliyor. Dilekçe veriyor, 'benden sadece para istediler' diyor. Düzgün bir insan o paranın ne için istendiğini oraya yazar. Sağdan soldan haber gönderdi. 'Savcılığa vereceğim, benim işimi görmezlerse' dedi. Ben de 'elinden geleni ardına koyma, bu belediyede artık hukuk işliyor' diye mesaj attım, cevap yazmadı. Bir hakim grup başkanvekiline söylüyor, 'Mansur'a söyle istinafa gitmezse ceza alır'. Ben bu kararı almasaydım, MHP şikayet edecekti, yine müfettiş gelecekti.
YILMAZ: İki meclis üyesinin gidip konuşması onların yetkisinde mi?
MANSUR YAVAŞ: Onlar diyor ki 'Bizi Sinan Aygün çağırdı' diyor. Çağıran kendisi. Demek ki tuzak kurmaya çağırmış. Ben hukukçuyum, birisi gelse, Aygün'ün oraya rüşvet ister gibi para istese, ne yaparsınız, kovarsınız değil mi? Çıkıp aynı arabayla belediyeye mi gidersiniz? Burada kumpas kurmaya çalıştılar. Arkasında kimler olduğunu biliyorum.
YILMAZ: Kimler var arkasında?
MANSUR YAVAŞ: Bu olayın olduğu günlerde kimlerle telefon görüşmesi yaptıklarını isteyeceğim. Farkında mısınız AK Parti ve MHP uzaktan istiyor. Kendi meclis üyeleri oybirliği ile Sinan Aygün'ün aleyhine almış. Biz o kararları uyguluyoruz. Mansur Yavaş ile rüşvet kelimesini yan yana getiriyor. Bu çamurlar bize bulaşmıyor. Allah kendi dillerini kendilerine doluyor. Asla ve asla böyle bir ifade olmamasına rağmen bir kısım medya saldırdıkça saldırıyor.
"MELİH GÖKÇEK GÖBEĞİNE KADAR İÇİNDE BU İŞİN"
YILMAZ: Melih Gökçek'le ilgisi var.
MANSUR YAVAŞ: Onu zaman gösterecek ama göbeğine kadar içinde bu işin.
YILMAZ: Biraz açar mısınız?
MANSUR YAVAŞ: Bu soruyu soran Beyaz TV muhabiri. Sürekli görüşüyorlar. Artık Melih Bey işi gücü bıraktı, sürekli internetten hakaret üzerine hakaret ediyor. Kendisini muhatap almıyoruz. Bütün belediye meclis kararlarında plan notları saklanmış. Benim görevi devraldığımda yüzde 30. Asıl kıymetli yer aşağısı. Mahkeme kararı bozuyor. Biliyor ki inşaat durdurulacak. Mayıs ayında inşaat seviyesi yüzde 60. Her işi bırakmış AVM'ye yüklenmiş. Ben başkasının para hırsıyla, kazancıyla uğraşacak halim yok. Mantık şuydu Ankara'da, biz seçilinceye kadar, kim gelirse gelsin işimizi hallederiz, yok artık böyle bir şey. 8 ay boyunca bir tane imar rantı kararı geçmedi.
"BİZ 1 AY BEKLEYECEĞİZ EĞER YAPMAZSA YIKARIM"
YILMAZ: Siz yıkım kararı verecek misiniz?
MANSUR YAVAŞ: 30 bin metreakare inşaat yapma hakkı var. Buna göre kendinizi ayarlayın dedik. Projenizi tadil edin, yıkacaksanız, yıkın, indireceksiniz indirin dedik. 1 ay bekleyeceğiz. Yapmazsa yıkarım. Ankara'nın 20 bin müteahhidi var. Bunların içerisinde sadece 8-10 tanesi yüksek kat alıp haksız kazanç sağladılar. Bunların hepsi FETÖ'ye gitti. Sinan Aygün'ün ortakları dahil şimdi yurt dışında.
YILMAZ: Sayın Kılıçdaroğlu ihale dünyasının 5'li çetesi var diyor. 1 Mart 2018 tarihinde sayın Erdoğan da bir konuşmasında benzer şekilde 5'li çeteden bahsediyor.
MANSUR YAVAŞ: Ben 5'li çete demedim, bu işi yapan 5-10 kişi var diyorum. Ertan Işık belediye meclisi üyemiz önerge verdi. FETÖ'yle ilişikli olarak. Hukuksuzlarla mücadele ediyorum. Bunlar hep kul hakkı. Sizin villanız var. 15 yıl önce villa kooperatife girmişsiniz, birden bire villaların arazisine girip oraya gökdelen inşa ediliyor. Her bir villa sahibine 2 daire veriliyor. Bunlar bir şekilde imar aldıktan sonra ellerini sıcak sudan soğuk suya sokmadan bedavadan yüzlerce daire sahibi oluyor. Ankara'nın bu yüzden ekonomisi zayıfladı.
YILMAZ: Bu rant düzenini bozacak mısınız? Siz bir rant düzeninden bahsediyorsunuz...
MANSUR YAVAŞ: Şu anda buralarda rantlar çok yüksek, kıyamıyorlar. 1 kat aşağı olmasını bile kıyamıyorlar. Danıştay diyor ki, buraya bu kadar inşaat yaptırırsanız Eskişehir yolu felç olur diyor. Mahkeme kararları versin kararların hepsini uygulayacağız. Tahminimi söylüyorum, birdenbire şikayet edip arayı bozmasının sebebi şu anda Çevre Bakanlığı'ndan ümidi var. Böyle ortamda, mahkeme kararı var, Çevre Bakanlığı niye arttırsın bunu? Niye şehire karşı işlenen suçlardan bir tanesini işlesin.
"YAVAŞ'I FETÖCÜLER ADAY YAPTI" DEYİNCE UĞRAŞMA KARARI ALDIM"
YILMAZ: Sinan Aygün, şantajla, tehditle asla geri adım atmayacağız diyor.
MANSUR YAVAŞ: İçişleri Bakanlığı Mansur'u görevden alır, biz de kurtuluruz diye düşünmüşler. Seçimden önce de denediler. Seçimin bittiğinin farkında değiller. Ankara halkına hukuka uygun bir şekilde hizmet etmekten başka bir şey düşünmüyoruz.
YILMAZ: Sayın Arınç'ın da 'Gökçek Ankara'yı FETÖ'yü parsel parsel satmıştır' ifadesi var. Siz bu ifadelerinde haklıymış dediniz mi?
MANSUR YAVAŞ: Evet haklıymış. Genellikle Çukurambar'daki fotoğraflar kullanılır. Aday olduğumda benim kızım hazırlıkta okuyordu. Üçüncü sınıfı geldiğinde sınav kaçırdı. Çukurambar birden bire 20-30 katlı nüfus arttı. Trafik çekilmez oldu. Bu yüksek katlı binaları yapanlar kim? Hep aynı isimler çıkıyor. Sayın Yalçın Akdoğan Başbakan Yardımcısıydı. 17-25'ten sonra ısrarla 'Bunların mallarını almayın' dedi. Hala Sinan Aygün hakkında tek soruşturma yok. Bunların hepsi satıldı ve paralar yurt dışına gitti.
YILMAZ: Karşılıklı FETÖ suçlaması var. Bu mesele gündeme gelmeseydi. Niye şimdi gündeme geldi?
MANSUR YAVAŞ: Kendisinin 'Mansur Yavaş'ı FETÖ'cüler aday yaptı, ikna etti' deyince farz oldu uğraşmak. O verdiği isimler kimlerle daha çok görüşmüş. Verdiği ismin binası henüz bitmemişti, olduğu gibi Gökçek fotoğraflarla dolu.
"KILIÇDAROĞLU 'HUKUKÇUSUN BİLDİĞİNİ YAP' DEDİ"
MANSUR YAVAŞ: Ben diyorum ki hukuk çözecek.
YILMAZ: Bu sadece hukuki bir tartışma mı, siyasi değil mi?
MANSUR YAVAŞ: Aynı tartışma bir Ahmet Şahin'le olsaydı, bu kadar üstüne gidecek miydiniz? Sinan Aygün'ün isminin büyük, parasının çok, zengin olması mı gündeme taşıyor? Birdenbire zengin olmak isteyen, doymayan, şu binayı bir an önce bitirmek isteyen birisinin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanına attığı iftiralardır.
YILMAZ: Kemal Bey'le ne zaman görüştünüz?
MANSUR YAVAŞ: Kemal Bey'e dedim ki, istinafa gitmemizi istiyorlar. Belediye Meclisi 1,5 emsali onaylamış ve bitmiş. Mahkemede Sinan Aygün kaybetmiş. Dolayısıyla ben hukuku uygulayacağım dedim, 'Hukukçusun sen bildiğini yap' dedi, o kadar. 2009'da söylediğim gibi ev kiraladım. Önümüz boş. 3 daire oturuyoruz. Komşular geldiler, 'Abi sen aday oldun, Çankaya Belediyesi'nden seni tanırlar, bunun bir durumuna bakar mısın' dediler. Baktım orada sağlık ocağı vardı. Şimdi orası gökdelen olmuş, ben penceremi açamıyorum. Belediye başkanı ve hukukçu olarak şehre zarar veren hiçbir şeyi onaylayamayacağım. Sinan Aygün'ün feveran etmesinin sebebi, büyükşehir belediyesinden iş çıkmayacağını biliyor.
YILMAZ: İçişleri Bakanı Soylu, 150 belediyede teftiş yaptırdığını söyledi.
MANSUR YAVAŞ: Ben sayın Soylu'yu dinlemedim. Ben herkese açağım, muhalefet üyelerine de açığım. Herşeyimizi inceleyebilirler. İki tane emekli mülkiye müfettişini danışman olarak bulunduruyorum. Müfettiş göndermesi gayet normal. Ben den önce 80 kişiye okul hakkıyla rant verilmesi. Benden önce Gökçek hakkında parsel parsel iddiaları yapıldığı zaman oraya müfettiş gelmemesi anormal.
"BEN BUNUN ARKASINDA HÜKÜMETİN OLDUĞUNA İNANMIYORUM"
YILMAZ: Hedef Mansur Yavaş'ı alıp yerine kayyum atamak mıydı?
MANSUR YAVAŞ: Bunların telefon konuşmalarını isteyeceğiz. Gerekirse TBMM'ye de götüreceğiz. Bunun arkasında hükümetin olduğuna inanmıyorum.
YILMAZ: Ranta çomak soktuğunuz için mi?
MANSUR YAVAŞ: Bugün belediyeyi zarara uğratmaktan bazı görevlileri savcılığa verdik. Şehrin kalbine hançer gibi saplanan bazı tartışmalı, mahkemelik olan binalar var. Elbette bakacağım, kontrol ediyorum. Bütün AVM'lere bakıyorum, yıkmak için gitmiyormu, gerçekten usulüne uygun yapılmış mı diye. Meclis kararlarında plan notları yok, saklanmış. İlk Meclis'e geldiğinde reddediliyor. Burada gizli 13 tane plan notu var deniyor. 2016 Şubat ayında ikisinin birleştirme kararı encümene geliyor, burada da plan notu saklanmış. Sadece Aralık ayında yapılan itiraz üzerine 32 derslik plan notunu koymuşlar. Bunları kim silmiş, ne olmuş, müfettişe vereceğiz.
"CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI GİBİ KESİNLİKLE BİR FİKRİM YOK"
YILMAZ: Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?
YAVAŞ: Kesinlikle böyle bir fikrim yok. Ankaralı bizi hizmet için seçti.
YILMAZ: Bu kapı tamamen kapalı mı?
YAVAŞ: Evet kapalı. Ben siyaseti bırakmıştım. Benim için en büyük makam, görev sürem bitince 'geldi, adam gibi hizmet etti' desinler. Çoluğuma, çocuğuma yarın 'Baban güzel hizmet etti, biz kendisinden razıyız' derlerse benim için en büyük makam o.
YILMAZ: Kaç dönem düşünüyorsunuz?
YAVAŞ: Bir dönem yapmaya kararlıyım. Hatta arkadaşlarım da kızacak. Ucunu bir miktar açık bırakıyorum, belki o güne kadar tamamlanamayan projelerin bir kısmı tamamlanmamış olabilir. Yoksa ben ailemle güzel vakit geçirmek istiyorum. Kişisel kanaatim 2 dönemden başka bu tür görevlerin yapılmaması gerektiği. Sizin için olağan bir iş haline gelir. 2 dönem kurula getirilirse sizden sonra geleceklerin de önünü açıyorsunuz. Çok iyi belediye başkanlığı yaptım Ankaralı memnun dediğim zaman o körlük olacaktır. İki dönem olursa gençler kendilerini hazırlayacaklar. Ankaralı benden kendisine hizmet etmemi bekliyor. 24 saat görevdeyim. Gece kalkarım, kar yağdı zaman acaba arkadaşlarımız gerekli tedbirleri aldı mı diye bakarım.
YILMAZ: Sayın Kılıçdaroğlu'na 'Mansur Bey Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi' diye sorulunca 'Tabi olabilir' demişti.
YAVAŞ: Benim için sürpriz oldu, böyle bir işte ismimin geçmesi beni mutlu etmiştir. Temenni ediyorlardır ama benim gerçekten böyle bir düşüncem yok. Size bir şehri emanet ediyorlar. Tek düşüncem var. Daha önceden eleştirdiğim birçok aksaklığı ortadan kaldırmak, Ankaralıların mutlu olmasını sağlamak. Akşama kadar bana iş diye o kadar çok mail geliyor ki. Ben Ankara içinde rahat gezen bir insanım. Hakikaten işsizlik çok fazla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.