Maliye Sağlığa El Attı

Maliye Sağlığa El Attı

Bütçe açıklarını kapatmak için ÖTV ve KDV artışlarıyla dikkati çeken MB, şimdi de sağlık harcamalarına el attı.


Bütçe açıklarını kapatmak için akaryakıtta ÖTV artışı ve turizmde KDV artışlarıyla dikkati çeken Maliye Bakanlığı, şimdide sağlık harcamalarına el attı.

Bu zamana kadar “Eşdeğer İlaç Uygulaması” çerçevesinde en ucuz ilacın yüzde 22 fazlasına kadarını ödenmesine olanak sağlanırken, yeni düzenlemeyle bu oran yüzde 15'e çekildi. Aynı oran, yurtdışından getirilecek ilaçlar için de geçerli olacak.

Maliye Bakanlığı'nın, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde Değişiklik yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, bu zamana kadar Geri Ödeme Açısından Eşdeğer İlaç Uygulaması çerçevesinde kurumların eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuz ilacın yüzde 22 fazlasına kadarını dikkate alınması şeklinde olan hükmü, yüzde 15 fazlasına kadarını dikkate alma olarak değiştirdi.

Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi”nin “G” sütununda yer alan “Yüzde 22 barajı için 5 aylık sürenin başlatılacağı satış izni tarihi” ifadesi, “Yüzde 15 barajı için 5 aylık sürenin başlatılacağı satış izni tarihi” olarak değiştirildi.

Bu değişikliklerin 1 Ağustos 2009 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi öngörüldü. Tebliğ ayrıca, “Yurtdışından ilaç getirilmesi”ne yönelik düzenlemeye “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca fiyatları güncellenen ve ithal ilaç provizyon sisteminde kaydı bulunmayan ilaçların onaylanan fiyatları “Yurtdışı İlaç Fiyat Listesi'nda” belirtileceği yönünde bir ekleme yaptı.

Tebliğ'de yer alan değişikliklerden bir diğeri ise eczacılar tarafından fatura hazırlanırken eşdeğer ilaçlara ilişkin yüzde 22 olan üst sınırı da yüzde 15 olarak düzenlendi. Tebliğe göre eşdeğer ilaç gruplarından her birinde bulunan en ucuz fiyata yüzde 22 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim bedel bulunur” hükmündeki oranı yüzde 15'e düşürdü. Tebliğ'deki bu değişiklikler ise 1 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinden itibaren uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.