Mahmut Özer, Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Detaylarını Anlattı!
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Kanal7 ekranlarında Başkent Kulisi programında Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. Bakan Özer: Öğretmenlik meslek kanunu ile öğretmenlerin özlük haklarında ciddi bir iyileşme olacağını ifade etti.
Bakan Özer'in açıklamalarından satır başları:
Meslek eğitimi ülkelerin kalkınmalarında en önemli araç. Eğer siz mesleki eğitimi dizayn etmezseniz, mezunların iş hayatına girdiklerinde eksikleri ortaya çıkar. Bizim MEB olarak en önem verdiğimiz tür mesleki eğitim. Özellikle burada yaptığımız en önemli kırılma noktası. İşverenlerin bu eğitimlerin her noktasında olması. Tüm sektör temsilcilerinin hepsini eğitim her noktasına dahil ettik. Sürekli bir yenilenme içerisindeyiz. Mesleki eğitimin kalitesiyle ilgili işverenlerle birlikte planlıyoruz. İşverenler başarılı öğrencilere burs takviyesinde bulunuyorlar ve mezun olduklarında istihdam sağlıyorlar.
Kat sayı sorunu da mesleki eğitimlerde büyük sorun yarattı. Şimdi gelinen noktada görüyoruz ki mesleki eğitimde öğrenciler yönelmeye başladılar. Ankara Fen lisesiyle aynı puanda ASELSAN mesleki lise öğrenci aldı. Mesleki eğitimde bir dönüşüm başladı. 99 kat sayısındaki uygulama 10 yılın üzerinde uygulandı. Ve bu travma yavaş yavaş toparlanıyor.
MESLEKİ OKULLARDA İLK KEZ YABANCI DİL EĞİTİMİ
İlk defa otellerin içerisine Mesleki Eğitim Merkezleri kuracağız ve ilk defa yabancı dil eğitimi olacak.
Tüm okullarımızda fikri mülkiyet ile seferberlik başlattık. Mesleki eğitimde 50 tane ARGE Merkezi kurduk. Bizim hedefimiz 2021 yılında 223 ürünün patentini almaktı. Yüzde yüz oranında hedefi aştık. Şimdi bu kültürü genişletmek istiyoruz.
LGS TAKVİMİ BELLİ OLDU
Milli Eğitim Bakanı Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik merkezi sınavın 5 Haziran 2022'de düzenleneceğini açıkladı.
Öğretmenlik meslek kanunu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı öğretmenlik meslek kanuna ilişkin bir soru üzerine buradaki en kritik noktanın öğretmenliğin bir kariyer mesleği haline gelmesi olduğunu belirten Özer, şunları söyledi:
"Adaylık kaldırma sınavı olmayacak artık, onun yerine öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyecek eğitim programlarıyla süreç yönetilecek. Öğretmenlerimiz atandıkları zaman, okullara gittikleri zaman hemen sınıfı devralıp eğitime başlamayacak, 3 aylık bir eğitimden geçecekler, mentör öğretmenle o süreci yönetecekler. Ve mesleki gelişimlerini destekleyecek ilave eğitimler alacaklar, ondan sonra artık sınıfları devralacaklar. Bir de uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyer sistemi çerisinde yerini alacak. 10 yıl deneyimi olan öğretmenlerimiz belli bir eğitim, onlar için hazırlamış olduğumuz eğitimi tamamladıktan sonra bir yazılı sınava -ki onun içeriği de bu eğitimle doğrudan ilişkili olacak- girecekler, başarılı olan öğretmenlerimiz uzman öğretmen olacaklar ve ilave olarak bir derece ve bin TL'lik özlük hakkından yararlanmış olacaklar, özlük haklarında ciddi bir iyileşme olacak. Eğer yüksek lisans veya doktora yapmışlarsa bu uzman öğretmenlik yazılı sınavından muaf olacaklar.
10 yıl uzman öğretmen olanlar da yine onlar için hazırlanmış olan eğitim süreçlerini başarıyla tamamladıkları zaman ve yazılı sınavda başarılı oldukları zaman da başöğretmen olacaklar. Onlar de yine bir derece ve 2 bin TL özlük haklarında iyileşme gerçekleşmiş olacak."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.