Mahkeme SBS'yi durdurdu, MEB çıkış arıyor
Mahkeme, sonuçların yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı.
HASAN KARALI -BURCU ÖZTÜRK
Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, sonuçların yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkemenin kararında, "1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır. Bu nedenle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde yasa ihlali gerçekleşeceği için SBS'deki yerleştirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdik." denildi. Bu kararla birlikte 1 milyon 112 bin adayın sınav sonucunun yeniden değerlendirilmesi gündeme geldi. Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık bulunuyor. Karar sonrası açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı, "Yürütmenin durdurulması kararına bir üst mahkemede itiraz hakkımız da dahil olmak üzere gerekli tüm hukuki süreçleri takip edeceğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız." bilgisini aktardı.
Haziran ayında gerçekleştirilen sınav sonrasında Almanca ve İngilizce cevap kağıtlarının karışması sebebiyle 718 öğrencinin puanı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeniden hesaplanmıştı. Bunun üzerine CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, sınavın iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin idare mahkemesine dava açtı. Ayaydın, sonuçların yeniden değerlendirilmesinin puanlardaki standart sapmaları değiştireceği ve bunun da tüm öğrencilerin sıralamasına yansıyacağı gerekçesiyle sınav sonuçlarının, yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti. Mahkeme de dün açıkladığı kararla, sınavın yanlış değerlendirilmesinin sadece 718 öğrenciyi değil sınava giren 1 milyon 112 bin adayın sıralamasını etkilediğini vurgulayarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Öte yandan Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, MEB'in SBS sınavının iptali ve puanların yeniden hesaplanması yönündeki kararla birlikte bugüne kadar hemen her adımda yaptığı yanlışların üzerine bir yenisini daha eklediğini aktardı. Eğitim Sen, "Her yıl başka bir değişiklik yapan MEB'in yaptığı hatalar nedeniyle mağdur olanların sayısı giderek artmaktadır." açıklamasında bulundu.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
CHP Milletvekili Aydın Ayaydın adına davayı açan avukatlardan Ceylan Türkoğlu, alınan yürütmeyi durdurma kararının şu anda nasıl uygulanacağının muamma olduğunu belirtti. Türkoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Alınan karar bu tercihlerin durdurulması yönünde. Bu, bizim açtığımız davanın haklılığını gösteriyor. Dava sonuçlanmadı, yargılama devam ediyor. Mahkeme şimdi hangi yürütmeyi durduracak? Biz o zaman başvurduğumuzda tercih süresi henüz bitmemişti. MEB'in tüm adayların puanını yeniden hesaplaması gerekirdi. Şimdi adaylar okullarına yerleşti. Geç gelen bir adalet oldu."
Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal: Bu müthiş bir kaos. Öğrenciler okula yerleşti ve ilk dönem bitmek üzere. Bu yürütmeyi durdurma kararı önemli bir mağduriyeti de beraberinde getirir. Çünkü tekrar hesaplandığında öğrenciye bulunduğu okuldan bir üst seviyeye girme hakkı doğabilir. Bu durumda da bir iki öğrenci bile etkilense öğrenciye hakkı verilmeli. Okulların kontenjanı dışında tekrar hesap yapıldıktan sonra okullara alınması gerekir. Ekstra kontenjanlarla bu sorun giderilebilir. Öğrencilerin hak kaybına uğratılmadan sorunu çözülmelidir. Yıllardan beri aynı sıkıntılar yaşanıyor. En son sınavda bile kaç soru iptal edildi. 3 aydır başka okulda okuyorlar, şimdi tekrar farklı bir okula geçmeleri gerekecek.
Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan: Şu an öğrenciler okullarına başlamış durumda ve aldıkları puana göre okullarına devam ediyorlar. Türkiye'de maalesef şikayetçi olduğum konulardan biri mahkemelerin yavaş hareket etmesi. Bu saatten sonra yapacak pek bir şey olduğuna inanmıyorum. Ancak tekrar hesap yapılır ve onlara okul değiştirme hakkı verilebilir. Siz bir öğrenciyi Galatasaray Lisesi'ne yerleştirdiniz, onu oradan tekrar çıkaramazsınız ama tekrar hesaplama ile hak kazanan öğrenciyi o okula ek kontenjan koyarak yerleştirebilirsiniz. Tabii MEB'in de bir itiraz hakkı var. Bu süreç böyle uzayıp gidebilir.
Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Bu çok önemli bir sorun. Umuyorum yeni çıkacak hesaplarda çok büyük bir oran etkilenmez. Çünkü bu, büyük bir mağduriyetin yaşanmasına sebep olur. Kontenjan artırımına gidilerek sorunlar halledilebilir. Hızlıca bir tekrar hesap yapılmalı. Eğer bu karara MEB'in itirazı olursa bu da ciddi bir süre alır ve mağduriyetin giderilmesi sekteye uğrar. Başka sorunlar ortaya çıkabilir. TEOG sonuçlarının da açıklanması gerekirdi ama şu an her yerde bir kargaşa mevcut. Bu halden bir an önce rutine dönülmeli, yoksa her birey bundan zarar görecek.
Zaman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.