Madımak kamulaştırıldı

Madımak kamulaştırıldı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, bugün itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı” dedi.

Çelik, “Cemevlerinin Hukuki Statüsü” ile ilgili oluşturulan komisyonun Hakimevinde gerçekleştirilen ilk toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin normalleşmesinin hızlandırılması çerçevesindeki çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Bakan Çelik, öncelikli sorunların ele alınıp bunlara çözüm bulma gayreti içinde olduklarını söyledi.

Alevilerin talepleri konusunda da tüm sosyal kesimlerle toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Faruk Çelik, konu ve talepler konusunda önemli bir noktaya gelindiğini ifade etti.

Bakan Çelik, 3-4 Haziran 2009'da başlayan Alevi Çalıştayları sürecinin 28-30 Ocakta gerçekleştirilen 7. Çalıştay ile sona erdiğini, ancak taraflarla çeşitli fırsatlarla görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Devlet Bakanı Çelik, taleplerin hayata geçirilmesi konusundaki çalışmaların da hızla ilerlediğini ifade ederek, “Madımak'ın kamulaştırılmasına karar verilmişti. Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, bugün itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı” diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin kamulaştırma bedelinin ne kadar olduğunu sorması üzerine, “Kamulaştırma bedeli 4.5 milyon TL. Ayrıca, yeni bir şekil alacak tabii otel. Onunla ilgili de ilave kaynak tahsisi olacak” karşılığını verdi.

Bakan Çelik, bu konudaki kararlılıklarını vurgulamaları açısından gelişmenin önemine değinerek, “Taraflarla paylaştığımız konuların gereği yapılmaktadır” dedi.

MAHKEME 3 AY İÇİNDE KARAR VERECEK

İstimlak yoluyla kamulaştırılması kararı alınan Madımak Oteli için gerekli ödeneğin İl Özel İdaresi'ne gönderilmesine karşın, kamulaştırma süreci mahkeme kararı sonrası kesinlik kazanacak. Mahkemenin kamulaştırma bedeli konusunda 3 ay içinde karar vermesi bekleniyor.

2 Temmuz 1993'te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Olayları'nın yaşandığı Madımak Oteli'nin kütüphaneye dönüştürülmek üzere kamulaştırılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. Alevi Çalıştayı kapsamında Devlet Bakanı Faruk Çelik, 24 Şubat'ta Sivas'ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından kamulaştırma kararının alındığını açıklamıştı. Devlet Bakanı Faruk Çelik'in bugün yaptığı açıklama ile kamulaştırma için belirlenen 4.5 milyon lira ödeneğin Sivas İl Özel İdaresi'ne aktarıldığı belirtildi.

OTEL SAHİPLERİ 12 MİLYON LİRA İSTİYOR

Kentte Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası temsilcilerinin yaptığı tespit sonucunda otel için 4.5 milyon lira değer biçilmişti. Ancak otel sahipleri satış için 16.5 milyon lira talebinde bulundu. Yapılan görüşmelerde sonuç alınamayınca 7 Haziran'da son kez uzlaştırma komisyonunda pazarlık yapıldı.

İl Özel İdare Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya otel avukatı ve varisleri katılmış, fiyat 5.5 milyon liraya yükseltilmiş ancak işletme sahipleri en son 12 milyon liraya inince uzlaşma sağlanamamıştı. Uzlaştırma Komisyonu'ndan karar çıkmaması nedeni ile hukuki süreç başladı.

Sivas Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek dava ile otelin değer tespiti gerçekleştirilecek. Mahkemenin belirleyeceği rakam, hukuk yollarının tükenmesinden sonra nihai olacak ve İl Özel İdaresi'nin ödemeyi gerçekleştirmesiyle birlikte otelin kamulaştırma süreci tamamlanacak.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, şu an kendilerine sadece belirlenen tahmini bedel konusunda para aktarımı sağlandığını, ancak kamulaştırma sürecinin henüz tamamlanmadığını belirterek, “Mahkeme komisyon oluşturarak değer tespitinde bulunacak. Daha sonra ödeme yapılarak istimlak süreci tamamlanacak. Bu sürenin 3 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Bakanlığın gönderdiği rakam şu an belirleyici değil. Mahkeme öngörülenden daha yüksek bir bedele hükmederse, paranın kalan kısmı da tarafımıza gönderilerek ödemesi yapılacak” diye konuştu.

SİVAS'TA NE OLMUŞTU

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal'ı anmak için Sıvas'a gelen sanatçı ve aydınlar Madımak Otel'de katledildi. Öğle saatlerinde toplanan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi'ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Hızını alamayan binlerce kişi, Kültür Merkezi'nden yeniden Hükümet Meydanı'na geldi. Hükümet Konağı'nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHALE ETMEDİ

Bu zamana kadar güvenlik güçleri tarafından herhangi bir somut engelleme yapılmadı ve grup Madımak Oteli'ne sığınmış olan onlarca kişiyi diri diri yakmak için önce otelin önündeki araçları daha sonra da oteli ateşe verdi. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.

Otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DURDURDU

Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan ve olayların odak noktası haline gelen Aziz Nesin, itfaiye merdiveninde görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan azgın kalabalığa doğru itildiği dönemin özel televizyonları tarafından belgelendi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç edilmek istendi.

Gözü dönen grup, olaylar sırasında Atatürk - Kongre ve Etnografya Müzesi önünde bulunan Atatürk büstünü de tahrip etti. Olaylar ancak akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen "2 günlük sokağa çıkma yasağı" ile durdurulabildi.



hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.