Maaşın yüzde 3'ü kesilecek

Maaşın yüzde 3'ü kesilecek

TÜRKİYE Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, BES’e otomatik geçişte asgari ücretlilerden 100 lira, daha yüksek maaşlılardan ise maaşın yüzde 3’ü oranında kesinti yapılabileceğini söyledi.

TÜRKİYE Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, şu anda taslak halinde olan bireysel emekliliğe (BES) otomatik katılımda asgari ücretlilerden 100 lira, daha yüksek maaşlılarda ise maaşın yüzde 3 oranında kesinti (5000 ise maaş 150, 10.000 ise 300 lira) yapılması üzerinde durulduğunu söyledi.
Milliyet gazetesinin haberine göre taslağa ilişkin olarak “Şu anda taslak var. Kesin olan şeyler şunlar. Otomatik katılım olacak ancak kalma zorunlu olmayacak, bu belli. Sadece zaman dilimi tartışılıyor. Üç ay mı altı ay mı olsun diye. Altı ayı geçmeyeceği kesin, daha aşağı çekilsin mi diye tartışılıyor” dedi.

Eroğlu, yapılacak olan kesinti konusunda ise şöyle konuştu:
“O da daha kesin değil. Asgari ücretliler için 100 lira olacak. 100 lirayı kesinlikle geçmeyecek. Ama daha yüksek ücretliler için kesinlikle net değil. Maaşa bağlı değişebilir. Maaşının yüzde 3 ‘ü olabilir mi diye tartışılıyor. Dolayısıyla bunu başarılı bir şekilde uygulamaya alırsak, bireysel emeklilik sistemiyle tasarrufların büyümesi sağlanabilir. Dünyadaki başarılı örneklerde iş verenlerin tatlandırıcı katkısı ile bu büyümelerin sağlandığı görülüyor.”

İŞVEREN KATKISI OLACAK MI?
Dünyada işveren katkısının örnekleri var ama bizde şu anda işverenin üzerindeki yüklerden dolayı direkt olarak iş verenin bir katkısı mümkün görülmüyor, zorlanamaz. Üzerinde yükler var. İş verenin katkı yapması için ne tür altyapılar olabilir diye düşünülüyor. Vergi düzenlemeleri teşvik edici olabilir.

SON DÖNEMDE BES'TE ÇIKIŞLARDA ARTIŞ VAR MI?
Hacimsel ve yeni girişler olarak düşüş yok. Ama geçen yılın aynı dönemine göre düşüş var. Bunun önemli sebebi üç yıldan sonra devlet katkısını alıp çıkmak isteyenler oluyor. Üç yıl kalınca yüzde 15 devlet katkısını hak ediyor. Ama bu anlamda çok olumsuz bir gelişme, çıkış yok. Bazen bu çıkışlar portföy getirileriyle ilişkilendiriliyor. Ben bu görüşe katılmıyorum. Üç yıldan sonra çıkmayan, sistemde kalıyor, çıkmıyor. Üç yılın enteresan bir özelliği var.

SİSTEMDEN ÇIKIŞ NASIL ÖNLENEBİLİR?
Biz şimdi sektör olarak bu üç yıl sonrasındaki çıkış için başka bir teşvik olabilir mi diye tartışıyoruz. Çünkü insanların sistemden çıkmasını istemiyoruz. Bireysel emeklilik sistemi insanların uzun vadeli tasarruf yapmaları için düşünülmüş bir sistem.

Bugüne değin baktığımızda katılımcıların üçte biri üç yıl sonra sistemden çıkıyor. Bu yıl fon getirisi çok iyi gidiyor. Dolayısıyla fon getirisiyle bağlantılı görmüyorum. Bunun önlenmesi için kafa yoruyoruz. Üç yıl sonrası için Hazine ile konuşuyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum