Maaşı artıran 8 formül
Emekli maaşının yüksek olmasını isteyenler için 8 yol var. Emekli maaşını çok fazla çalışma değil yüksek prim daha fazla etkiliyor.
Çalışanlar ileride alacakları emekli maaşını şimdiden yükseltebiliyor. Bunun için en önemli şart prime esas kazancın yüksek olması. Yani alacağınız brüt maaşınız ne kadar yüksek olursa ileride size bağlanacak emekli maaşı da o kadar yükseliyor.
Emekli maaşını çok fazla çalışma değil yüksek prim daha fazla etkiliyor.
Bunun yanında yine alınacak bazı tedbirler de bulunuyor. Maaşı artıran 8 formül şöyle:
1- Emekliliğinizi son 1-2 yılda değil, en az 10 yıl önceden planlamaya çalışın.
2- 2 farklı yerde sigortalı olanların emekli maaşı daha yüksek olur.
3- Emekli maaşınızı artırmak için 'çok çalışmak' yerine nasıl çalıştığınıza dikkat edin. Eğer prim gününüz dolmuş ve yaşı bekliyorsanız, kazancınız yüksek görünsün.
4- İster SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu, son 3.5 yılda SGK'ya tavandan (10 bin 705 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. Bir başka deyişle 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 lira ile bin lira arasında artış meydana gelir.
5- Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formülü ile tersine çevrilebiliyor. Brüt maaş 3 bin liranın üstünde ise çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 liraya yakın bir artış da sağlanabiliyor.
SSK'YI TERCİH EDİN
6- SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ- Kur seçeneklerini ikinci planda tutun...
7- Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken aylık bağlama oranı'nı artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır...
8- Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli maaşını hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakılmıyor. İkramiyeler, primler, verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, özel sağlık sigortası primleri bile emekli maaşına etki yapıyor.
Kaynak: Takvim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.