LYS Tarihi Değişsin
Uzmanlar, YGS’den daha önemli olmasına rağmen LYS’ye hazırlanmak için öğrencilere tanınan 2 aylık sürenin yetersizliğine işaret etti. Sınav tarihinin değiştirilmesiyle adayların daha verimli çalışacağı belirtildi.
2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart’ta, yerleşmede daha fazla öneme sahip Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise 15- 23 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Yaklaşık 4 yıldır uygulanan bu sistemden çoğu öğrencinin mağdur olduğu belirtildi.Uzmanlar çözüm önerilerini sıralayarak sınav tarihlerinin değiştirilmesiyle öğrencilerin zamanı daha verimli kullanacağına dikkat çekti.
LYS’nin ağırlığı yüzde 70’lerde
Fatih Koleji Eğitim Uzmanı Yücel Ertekin, YGS’nin üniversiteye yerleştirmede standart sapmalardan dolayı yüzde 28-40 arasında ağırlığa sahip olduğunu hatırlattı. LYS’nin ağırlığının yüzde 70’lere ulaştığını belirten Ertekin, “LYS, YGS’nin iki katından daha fazla etkiye sahip. Buna rağmen sınav tarihleri birbirine çok yakın” dedi. Ertekin, YGS 9. ve 10. Sınıf müfredatını kapsamasına rağmen, sınavın 12. sınıfta yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“LYS ise 2 ay sonra yapılıyor. Öğrencinin YGS sonucunu öğrendikten sonra LYS’ye çalışma süresi kalmıyor. LYS branş ortalamalarının düşük olmasında sınavın zor olması değil yeteri kadar konu çalışılamaması etkili. YGS’nin daha erken bir döneme alınması, 9 ve 10. sınıfta üniversiteyi gündeme almayan öğrencilere eğitimi daha da önemseterek lise eğitimini kaliteli hale getirebilir.”
Hazırlanmadığı sorular çıkıyor
FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ise öğrencilerin sadece YGS’ye yönelmesinin sıkıntılarına işaret etti. YGS’de 160, LYS’de 180 soru olduğunu hatırlatan Ardıç, “160 soruluk sınava 6 ay çalışma süresi tanırken 180 soruya 2 ay kalıyor. Öğrenciler YGS’ye hazırlanırken ikisini aynı anda yürütmek zorunda” dedi.
Öğrencilerin 6 ay YGS’ye 2 ay da LYS’ye zaman ayırması halinde konuların yetiştirilemeyeceğine dikkat çeken Ardıç, “Böyle olunca öğrenciler, en çok soru çıkan konulara yöneliyor. Ancak her yıl aynı konulardan belirli soru çıkmıyor. Sonuç olarak öğrenci hazırlanmadığı konudan sorularla karşılaşıyor. Konular da yeterli işlenmediğinden tam bir ölçme ve değerlendirme yapılamıyor” diye konuştu.
YGS 11. sınıfın sonunda yapılsın
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat’a göre de YGS önce olduğu için dershane ve okulların müfredatı kapsamında adaylar tarafından daha çok önemseniyor. “Tamamen öğrencilerin algısıyla alakalı bir durum” diyen Polat, “Dolayısıyla adayların algısında LYS’nin daha önemli ve katkısının daha yüksek olduğunu anlatmalıyız. Çünkü buna yönelik algıyı maalesef değiştiremedik.
Bu nedenle YGS’yi biz 11. sınıfın sonuna almamız lazım. Çünkü YGS 12. Sınıftan soru sormuyor. 11. sınıfın sonunda YGS’yi yapıp kalan bir seneyi LYS’ye bırakmak öğrencinin başarısını artıracaktır” ifadelerini kullandı.
NESRULLAH SONAY – BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.