LPG'ye rakip mi geliyor?
Ülkemizde pek yaygın olarak kullanılmasa da CNG, oldukça ucuz ve verimli bir yakıt türü. "Compressed Naturel Gas" yani "Sıkıştırılmış Doğal Gaz" diye adlandırılan CNG, doğal gazın yüksek basınçlarda 200 / 250 barda özel kompressörlerle sıkıştırılmış halid
Doğa ile barışık bir gaz olan CNG pek çok marka tarafından artık fabrika çıkışlı modellerinde de kullanılmakta. Gelin eksileri ve artılarıyla LPG'nin alternatifi CNG'ye yakından bakalım.
CNG kullanan araçların benzinli araçlara göre %50-60; dizel ve LPG'li araçlara göre de %30-35 arası daha tasarruflu olduğu söylenmektedir.
CNG'nin litre fiyatı ülkemizde 3.39 TL, bir otomobil için tüp taktırma maliyeti ise 4 bin lira civarındadır.
CNG tüpünün bagajda kapladığı yer LPG tüpüne göre daha fazla. Buna rağmen menzili 150 kilometre civarında. Bu yüzden otomobillerde kullanımı daha sınırlı bir halde.
Ancak CNG dizel araçlara da adapte olabiliyor. Bu CNG'nin LPG'ye göre avantajlarından bir tanesi.
Pek çok otobüs firması CNG ile çalışan modeller üretiyor, örneğin MAN Lion's City CNG birkaç ilimizde kullanılan toplu taşımada kullanılıyor.
Dünya'da sıkıştırılmış doğal gazın en yoğun kullanıldığı alan taşımacılık alanıdır. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, oktan değerinin 120-125 oktan olması, temiz ve tam yanmanın sağlanması, yağ ile karışmaması sonucu motorun ömrünü uzatması, zamanla yakıt tüketimi artışına neden olmaması, patlama tehlikesinin diğer yakıtlara oranla düşük olması CNG' nin teşvik edilen bir yakıt olmasını sağlamıştır. Benzinin tutuşma sıcaklığı 300 °C, LPG'nin tutuşma sıcaklığı 400 °C, CNG'nin tutuşma sıcaklığı 650 °C'dir. Yani CNG daha zor tutuşmaktadır
Motora direkt gaz olarak girdiğinden soğuk havalarda dahi kolayca yanar. Ayrıca benzinde olduğu gibi katkı maddeleri içermediğinden, yanma sonrası motorda daha az atık madde bırakır. Bu özelliğinden dolayı motor ömrünü uzatır diyebiliriz.
Şimdiden pek çok marka fabrika çıkışı CNG'li otomobiller üretmeye başladı. CNG'nin gelecekte daha yaygın bir hale gelip gelmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. KARAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.