LPG'li araçlara talep artıyor

LPG'li araçlara talep artıyor

Zorlaşan koşullar araç sahiplerini kara kara düşündürüyor. Sığınılacak en güvenli liman ise LPG

LPG'li araçlara olan talebin gittikçe artmaya başlaması O kilometre otomobil satan firmaları da harekete geçirmeye başladı. Şu anda pazarda 5 marka fabrika garantili LPG'li araç satıyor.

LPG tüketimi yüzde 4.5 arttı

Geçen yıl oldukça yüksek seyreden petrol fiyatlarının etkisiyle Benzin tüketimi yüzde 10.5 düşerken LPG tüketimi yüzde 4.5 artmıştı. PETDER'in açıkladığı veriler bize LPG'ye hızlı bir geçişin olduğunu gösteriyor. PETDER'in bu yılki tahmini benzin tüketiminde yüzde 11'e varan düşüş LPG tüketiminde yüzde 1-3 arasında artış yönünde…

Her ne kadar tüketiciler ekonomik sebeplerle LPG'ye geçseler de bu yakıt türünün birçok ülkede benzine göre daha çevreci olduğu için teşvik edildiğini de biliyoruz. Temiz bir yakıt olarak bilinen LPG yandığında kükürt dioksit ve kurşun gibi zehirli gazları açığa çıkarmıyor.

5 marka fabrika garantili LPG'li araç satıyor

Ülkemizde LPG'ye olan talebin artması O kilometre araç satıcılarını da harekete geçirdi. İlk başlarda burun kıvrılarak bakılan bu operasyona her geçen gün yeni üyeler ekleniyor.

Chevrolet'in Aveo Sedan/HB ve Lacetti modellerinde, BRC markalı sıralı sistem LPG kullanılıyor. Daihatsu üretilen ise küçük SUV pazarındaki başarılı temsilcisi Terios'ta LPG sistemini sunuyor. Ülkemizde üretilen Accent Era ile bu yarışa katılan Hyundai, kısa bir süre içinde i10, Getz, Matrix ve i30 gibi tüm benzinli Hyundai modellerine de LPG dönüşümünü uygulayacak. Lada Kalina ve 4x4 modellerinde LPG dönüşüm kiti sunarken Malezyalı Proton'un distribütörü Ulu Motor Gen-2, Vaja ve pick-up modeli Arena'da LPG dönüşümü uyguluyor.

500 ile 2.500 TL arasında değişen fiyat farklarıyla satılan LPG dönüşümlü araçların en belirgin özelliği ise birkaç istisna dışında çoğunun küçük sınıfta yer alması.

HEM OTOMATİK HEM LPG'Lİ

Geçtiğimiz günlerde LPG'li Hyundai Accent 1.4 lt'nin otomatik versiyonunu test etme şansına sahip olduk. Özellikle şehri içi kullanımlarda büyük rahatlık sağlayan otomatik şanzıman hakkında tüketicilerin en büyük şikâyeti çoğu zaman yüksek yakıt tüketimi olmuştur. Hem otomatik olsun hem de yakıt tüketimini düşünmeyeyim diye iç geçirenler için iyi bir alternatif olan bu otomobil 9.1 lt/100 km LPG tüketimiyle bu isteğe güzel bir cevap olabilir.

BRC onaylı LPG sistemi direksiyon simidinin sağındaki far yükseklik ayar düğmesinin yanına konumlandırılan bir buton ile istenildiği an açılıp kapanabiliyor. Aynı zamanda üzerindeki yeşil ışıklı düzenek ile LPG'nin ne kadar kaldığını da anlayabiliyorsunuz. Bu düğmenin konumlandırılması ve kullanımı pratikliğiyle bizden geçerli notu aldı. Yedek lastiğin yerine yerleştirilen LPG tankı ise bagaj alanından çalmıyor.

Hem otomatik keyfini hem de düşük tüketim değerlerini birlikte sunan Hyundai Accent 1.4 lt'nin performansında ise çok büyük bir değişiklik olmamış. 97 HP'lik 1.4 lt motorun gücü etkinliğinden çok fazla bir şey kaybetmiyor. Zaten bu sınıftaki araçlarda performanstan ziyade ekonomik sebeplerin ön planda olduğunu hepimiz biliyoruz.

Hyundai 1.4 ve 1.6 lt tüm Accent Era modellerinde LPG dönüşümü yapıyor. 1.500 YTL fark ödeyerek taktırılan LPG dönüşüm kiti yaklaşık yüzde 35 oranında tasarruf sağlıyor. Litresi 1.74 TL olan LPG ile test aracımız 100 km'de 15,8 TL gibi bir harcama yaptı. Eğer daha çok şehir içinde otomobil kullanıyorsanız otomatik şanzımanın keyfi ile düşük tüketim maliyetlerini bir arada sunan bu model çok iyi bir alternatif olabilir.


www.internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.