Listeye giremeyene parası iade

Listeye giremeyene parası iade

AK Parti, 5 bin 600 milletvekili aday adayından aldığı başvuru ücretinden yaklaşık 15 milyon TL gelir sağlarken, Başbakan Tayyip Erdoğan listeye giremeyenlerin paralarını iade etmek istediklerini söyledi.

Erdoğan, “Arkadaşlara çalışma yapmalarını söyledim. Hukuki engel yoksa bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

Erdoğan, Moskova’ya giderken istifa eden danışmanların sorulması üzerine, “Kimsenin adaylığı garanti değil. Eşit şartlarda mücadele edecekler. Demokrasi bunu gerektirir” diye konuştu. Erdoğan, Metin Şentürk’ün aday adaylığı hatırlatılınca “Müracaat etti mi bilmiyorum. Onun adaylığına olumlu bakarım” yorumunu yaptı. Bir gazetecinin, “Bu, Metin Şentürk için önemli destek” sözü üzerine Erdoğan şöyle konuştu: “Ama bu şahsi görüşüm. Milletvekili adayı olmasını isterim. Eskiden ferrari kullanıyordu, artık Ak Parti’nin arabasına binsin.”

Mevcut milletvekillerinin ne kadarının tekrar aday olacağının sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi: “81 ilde 109 bin denekli anket yaptırdık, araştırma sadece bizim değil muhalefet milletvekillerini de kapsıyor. Sonuçlar kasamda kilitli. Halen olanlar ise temayül yoklamasına girmeyecek. Ben, dört genel başkan yardımcısı ve üç grup başkanvekili son değerlendirmeyi yapacağız. Adaylık başvuruları çok iyi. 900’e yakını kadın, 6 bin civarı müracaat var.”

Anketler yüzde 45-50

Başbakan, CHP’lilerin seçim tahminlerine ise tepki gösterdi. “Bir CHP Genel Başkan Yardımcısını dinledim” diyen Erdoğan’a, bir gazeteci, bu ismin Gürsel Tekin olduğunu hatırlattı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Anketçilerin kuyruğuna teneke bağlayacağını söylüyor. Anketlerin saptırıldığını, bunun örneğinin de yerel seçimlerde yüzde 50 beklentimize rağmen aldığımız oyu örnek vererek desteklemeye çalışıyor. Böyle bir şey yok. Ben rakam vermem. Anketler yüzde 45-50 aralığını gösteriyor. Bu seçimde birinci olamazsak istifa edeceğimi söyledim. Onlar da söylesin. Asıl teneke hükümette olur, muhalefette değil. Bizdeki bilgilerden çok farklı tahminlerde bulunuyorlar. Peki 13 Haziran’da dedikleri çıkmazsa o Genel Başkan Yardımcısı istifa edecek mi? O zaman kim teneke bağlayacak? Birinci olacağını söyleyemeyen muhalefet olur mu?”

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bedelli askerlik önerisine tepki göstererek, şöyle konuştu: “Kısa dönem yapanlar, daha uzun yapanlar var, uzman er ve erbaşlar var. Sınırda profesyonel askerler var. Bütün bu farklı sistemleri hakkaniyet ölçüsünde bir araya getirecek bir düzenlemeyi aceleye getirmemek lazım. Askeri makamlarla görüşüyoruz. Konunun alt yapısını bilmeden bu işler bugünden yarına olacak değil.”

Adaylardan 15 milyon

Ak Parti’ye 835’i kadın, 236’sı özürlü 5 bin 600 aday adayı başvurdu. Özürlülerden para almayan Ak Parti kadınlardan 3 bin liralık başvuru ücretinin yarısını aldı. Erkek adaylardan 13 milyon 596 bin, kadınlardan 1 milyon 252 bin lira olmak üzere toplam 14 milyon 848 bin lira gelir elde edildi.

hürrriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.