Lise Öğrencilerinden Türkiye’nin İlk Sesli Fotoğraf Kitabı
Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri çok anlamlı bir ilke imza attılar. Okulun 10. Sınıf öğrencileri Ara Güler’in Türk Edebiyatının 100 şair ve yazar portresinden oluşan fotoğraf kitabının sesli betimlemesini yaparak Türkiye’nin ilk..
Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri çok anlamlı bir ilke imza attılar. Okulun 10. Sınıf öğrencileri Ara Güler’in Türk Edebiyatının 100 şair ve yazar portresinden oluşan fotoğraf kitabının sesli betimlemesini yaparak Türkiye’nin ilk sesli fotoğraf kitabını oluşturdular.
10. Sınıf öğrencileri, Edebiyat dersinden Ara Güler’in 100-Yüz isimli eserinin sesli betimlemesini yıllık proje ödevi olarak aldılar. Türk Edebiyatının 100 şair ve yazar portresinden oluşan fotoğraf kitabını, Ara Güler kendisi, eğer bu fotoğrafları çekmeseydim Türk Edebiyatı yüzsüz kalırdı diye nitelendirmektedir.
Öğrenciler, 100 Yüz den yani yüz portreden oluşan bu kitabı önce tek tek betimleyip bir metin haline getirdiler, daha sonra da kitaptaki metinleri seslendirerek Türkiye’nin ilk sesli fotoğraf kitabını oluşturdular.
SESLİ KİTAPTA YENİ BİR ÇIĞIR
Uzun yıllardır belediyelere ve üniversitelere ait sesli kütüphaneler için kitaplar okunup seslendiriliyor. Özellikle görme engellilerin faydalanması için büyük öneme sahip sesli kitapların sayısının artması mutluluk verici bir gelişme olarak değerlendirilmekte.
Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi öğrencileri bu çalışmalarıyla, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli fotoğrafçıları arasında gösterilen Ara Güler’in fotoğrafçılığı hakkında fikir sahibi olurken aynı zamanda betimledikleri portrelerin Türk Edebiyatının önemli isimleri olmasından dolayı Türk edebiyatının en önemli şair ve yazarlarını da daha yakından tanımış oldular.
Öğrencilere çalışmalarında rehberlik eden okulun Edebiyat öğretmeni Fatih Korgan, bu çalışmayla öğrencilerin hem görme engellilere sosyal sorumluluk duygusu içinde bir armağan verdiklerini, hem de betimledikleri yazarları yakından tanıma fırsatı bulduklarını, böylece çalışmanın öğrencilerin eğitimine de ciddi katkı sağladığını söyledi. Okul müdürü Abdullah Çatal ise bu tür çalışmaların farklı alanlarda artırılarak sürdürüleceğini ifade etti.
SESLİ FOTOĞRAF KİTABI GETEM’E SUNULDU
Kitap, 29 Mayıs pazartesi günü okulda yapılan bir törenle görme engellilerin erişimine sunulmak üzere Sesli Betimleme Derneği ve Boğaziçi üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi yetkililerine sunuldu. Törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay’ın yanısıra kitabın montajını yapan ve kendisi de bir görme engelli olan Olgun Yılmaz, GETEM (Boğaziçi üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi) başkanı Engin Yılmaz ve Sesli Betimleme Derneği yönetim kurulu üyesi Emine Kolivar da katıldı.
Tören sonrası öğrencilerle kültürel ürünlere erişim hakkı ile ilgili olarak bir de söyleşi gerçekleştirildi.
Adil Gülmez
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.