Libya'da Muhaliflere para yağacak

Libya'da Muhaliflere para yağacak

Libya Temas Grubu'nun Roma Zirvesi'nde muhalifler için kesenin ağzı açıldı. Mali yardım kararı alınırken Amerika, Kaddafi'nin 30 milyar dolarını muhalifler için serbest bırakacak.

LibyalI muhaliflere destek yollarını araştırmak üzere Roma’da düzenlenen Libya Temas Grubu toplantısında, isyancılara mali kaynak sağlanması için yeni bir fon oluşturuldu. Libya Temas Grubu toplantısı, NATO üyeleri, Arap ülkeleri ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Yönetim Konseyi’ni bir araya getirdi. Evsahibi İtalya’nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, geçici bir fon yaratılmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ne kaynak yaratmak üzere “geçici mali mekanizmanın” birkaç hafta içinde oluşturulacağını söyledi.

30 milyar dolar muhaliflere 

ABD’nin, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin mal varlıklarını Libya halkı için kullanacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, toplantıda yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Kaddafi muhaliflerini desteklemek için dondurulan 30 milyar dolardan fazla paranın bir kısmını serbest bırakacağını söyledi. Clinton, Obama yönetiminin Amerikan Kongre’sinden, Libya halkına yardım için para musluklarının açılmasına izin veren bir kararı kabul etmesini isteyeceğini ifade etti.

Obama askeri yardım yetkisi aldı

Clinton, Kaddafi ve rejiminin tecrit edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, Kaddafi ve rejimine karşı alınacak tedbirler arasında Libyalı üst düzey yetkililere seyahat yasağı getirilmesini, Libya Büyükelçilikleri’yle ilişkilerin askıya alınmasını ve Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Konsey’le çalışmaları için heyetler gönderilmesini de gösterdi. Obama yönetimi halihazırda Libyalı muhaliflere 25 milyon dolar askeri yardım gönderme yetkisi aldı, ayrıca muhaliflere 53 milyon dolar insani yardım yapma taahhüdünde bulundu.

Katar’dan 500 milyon dolar

Katar Başbakanı Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, nakit sıkıntısı içindeki Libyalı muhaliflere Kuveyt’in 180 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu, ülkesinin de 400 ila 500 milyon dolar katkı sağlayacağını söyledi. Bingazi’deki muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konsey’in talebi ettiği kredi ele alındı. Geçici Ulusal Konsey’in baş sözcüsü Mahmud Şemmam gıda, ilaç, elektrik ve hastane gibi masrafların karşılanması için acil olarak 1,5 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Konseyden yapılan diğer açıklamalarda da 2-3 milyar dolar arasında paraya ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştı.  STAR ROMA 

Libya’daki son durumunun değerlendirildiği toplantıya NATO, BM, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ile ABD, Ürdün, Fas, Katar, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye’den temsilciler katıldı. Toplantı öncesi çekilen aile fotoğrafında  Katar Başbakanı El Tani’nin çekim tamamlanmadan sahneden inmek istemesi diğer katılımcıları güldürdü. Zirvenin üçüncüsünün Birleşik Arap Emirlikleri’nde dördüncüsünün de Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı. 

Clinton: Ankara’nın yol haritasını destekliyoruz 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/110505-114800-p1k.jpgDIŞİŞlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Görüşmede Libya başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler ele alındı. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye’nin hazırladığı yol haritasını desteklediklerini ve bu konuda Türkiye ile yakın işbirliği yapmak istediklerini belirtti. Görüşmede Davutoğlu da dün Mısır’da imzalanan El Fetih-Hamas uzlaşma anlaşmasına ilişkin bilgi verdi. Davutoğlu, anlaşmaya uluslararası destek çağrısını yineleyerek, ABD’nin katkısını istedi.

Bu arada İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Libya Temas Grubu’nun ikinci toplantısında Libya’da 7 gün içinde ateşkes ilan edilmesini istediğini söyledi.

7 gün içinde ateşkes hedefi

Frattini yaptığı açıklamada, BM’nin, mümkün olan en kısa zamanda bir ateşkes ilan edilmesi yönündeki hedefini teyit ettiğini ve Davutoğlu’nun da toplantıda BM’nin bu hedefini öne çıkardığını söyledi. Frattini, “Davutoğlu’nun, 7 gün içinde ateşkes ilanı hedefi konusunda çok istekli konuştuğunu” kaydederken, Kaddafi karşıtı koalisyon içinde askeri operasyonun gidişatını hızlandırma arzusu olduğunu da sözlerine ekledi.

4. toplantı Türkiye’de yapılacak

Temas Grubu’nun 4.toplantısının Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi.   Roma toplantısının yapılan basın açıklamasında sonunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı El Nahyan Libya Temas Grubunun 3.sünün toplantısının BAE’de, 4.sünün ise Türkiye’de yapılmasına karar verildiğini söyledi. Öte yandan  Ulusal Geçiş Konseyi  sözcüsü Mahmut Şammam’ın İspanya, Danimarka ve Hollanda’nın kendilerini tanıdığı açıklamasına üç ülkeden yalanlama geldi.

http://www.stargazete.com/dunya/muhaliflere-para-yagacak-haber-349420.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.