"LGS İptal Edilmeli, Yeniden Yerleştirme Yapılmalı"
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl ilk kez uyguladığı Ortaöğretime Geçiş Sistemi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, tüm uyarılar gerçek oldu ve ortalık ayağa kalktı. Nasıl kalkmasın, 99 okul ortalamasıyla yerleşemeyenler, okul değişikliği...
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl ilk kez uyguladığı Ortaöğretime Geçiş Sistemi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, tüm uyarılar gerçek oldu ve ortalık ayağa kalktı. Nasıl kalkmasın, 99 okul ortalamasıyla yerleşemeyenler, okul değişikliği nedeniyle açık liseye yerleşenler vs vs.
Ziya Selçuk'un Milli Eğitim Bakanı olmasıyla birlikte eğitim camiasında yeniden yeşeren umutlar, LGS sonuçlarının açıklanmasıyla yerini isyana bıraktı. Bu soruna sebep elbette Bakan Selçuk değil.
Peki Bakan Selçuk ne yapabilir, ne yapmalıydı?
Eski bakan İsmet Yılmaz ve Eski Müsteşar Yusuf Tekin tüm uyarılara rağmen sistemin sorunsuz olacağını düşünerek hiç kimseyi dikkate almadılar. Bu vurdumduymazlık da kendsini kaos olarak ortaya çıkardı.
Bakan Selçuk henüz yerleştirme sonuçları açıklanmadan önce olaya müdahale etmeliydi. Bizim de birazdan önereceğimiz yerleştirme sistemini bu yıl uygulayarak öğrencilerin mağduriyetini önlemeliydi.
Olmuşla ölmüşe çare bulunmaz derler. Bu durumda öyle. Biz şimdi MEB bu çıkmazdan en az zararla nasıl çıkabilir ona bakalım.
Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrencilerde hiç bir sorun olmadığına göre onlar için yapacak bir şey bulunmuyor. Sorunun ana kaynağı yerel yerleştirme işlemlerine getirilen kriterler.
1. Yerel yerleştirme sonuçları iptal edilmelidir. (Nasıl olur vs ya da benim çocuğum güzel okula yerleşti falan demeyin hak etmeyen öğrenci zaten o okullarda okuyamaz. Akıllara ziyan işten dönmek de erdemdir. Türk Milleti bu hareketi takdirle karşılar)
2. Birinci nakil dönemi olan 6-10 Ağustos 2018 tarihinde (merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler hariç) öğrencilerin tamamına yeniden tercih yaptırılmalıdır.
3. Tercihler tamamen elektronik ortamda yapılmalı ve onaylanmalıdır. Zira bir çok öğrenci tatilde. Öğrencinin yaptığı tercihi kurumların onaylaması yeterli olmalıdır.
4. Tercih işlemlerinde öğrencilere illerinde olan tüm okullar ilk etapta açılmalı, il dışı okul tercih edecek öğrencilere de ayrıca imkan verilmelidir.
5. Öğrencilerin tercihlerine yerleştirilmesinde bu yıla özel sadece ortaokul 6,7 ve 8. sınıf not ortalamalarına bakılmalıdır. Böylece sağlıklı bir yerleştirmenin önü açılmış olacaktır.
Yukarıda sıraladığımız önerileri gerçekleştirmek zor değil. MEB'i bekleyen davaları düşününce bu şekilde bir işlem yapılması henüz vakit de varken çok daha mantıklı.
Elbette önerileri geliştirmek de mümkün. Ancak bakanlığın bu işi yapan kişilerinin arasına sahadan liyakat sahibi öğretmenleri katması gerekmektedir. Zira 15 Temmuz'da biten tercih işlemlerini 15 günde yeteri kadar simule edemeyen aynı kişilerden tekrar başarı beklemek de yanlış olur. Kaldı ki nakil yapan öğrencilerin durumlarını ya da yeni açılan ya da adı değişen okulların durumlarını hiç bir şekilde göz önünde bulundurmamışlar.
MEB'de bu işi layıkıyla yapabilecek, gönüllü on binlerce öğretmen olduğuna eminim. Yeter ki çözüm odaklı olalım.
LGS yerleştirme sonuçlarının çok daha vahim sonuçlara neden olmadan acilen bir işlem tesis edilmesi gerektiği gün gibi ortada. Nacizane kamugundemi.com olarak yapılabilecek en mantıklı işin yukarıda sıraladığımız şekilde olduğunu düşünüyoruz.
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir anne, bir baba duyarlığında haretket etmesini bekliyor, sorunun çözümüne ilişkin atacakları adımı kamuoyuyla paylaşmasını bekliyoruz.
Kaynak: KamuGundemi.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.