Kürtçe dilekçe verilebilmeli

Kürtçe dilekçe verilebilmeli

CHP lideri Deniz Baykal, Kürt sorununun çözümü noktasında önemli önerilerde bulundu.

Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik eğitim, sağlık ve kamu yatırımları gibi alanlarda pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen Baykal, bölgede Kürtçe yayın yapacak özel televizyonlara da devlet tarafından ekonomik destek verilmesi gerektiğini söyledi. CHP lideri, Türkçe bilmeyen vatandaşların da Kürtçe dilekçe ile devletten talepte bulunabilmesi gerektiğini kaydetti.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorunu, Türkiye'nin en önemli meselesidir ve mutlaka çözülmelidir." yönündeki açıklamalarına nihayet muhalefetten de katkı geldi. CHP lideri Deniz Baykal, dün partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında sorunun çözümüne ilişkin düşüncelerini kurmaylarıyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Gül'ün "Kürt sorununda çözüme yaklaşıldı, tarihî fırsat yakaladık." yönündeki ifadelerini eleştirmeyi sürdüren CHP lideri Baykal, bu söylemlerin arkasında ne olduğunu öğrenmeye yönelik çabalarının sürdüğünü kaydetti. "Çözüme yaklaşıldığı yönünde açıklama yapanlar, bu çözümün ne olduğuna ilişkin somut bilgi ortaya koymuyor." diyen Baykal, çözümü zorlaştırmak gibi bir eğilim içinde olmayacaklarını vurguladı.

Deniz Baykal, Türkiye'de farklılıkların birlikte yaşamaya engel olmadığını, bu anlayışın toplumun tüm kesimlerine yayılması gerektiğini belirtti. Etnik farklılıkların anayasal bir ayrışma haline gelmesini kabul etmeyeceklerini anlatan CHP lideri, "Biz, bu tartışmalardan bir etnik ayrışma değil, kaynaşma çıkmasını istiyoruz. Hükümet eğer ayrışmaya değil, kaynaşmaya yol açacak önerilerde bulunursa destekler ve ek önerilerde bulunuruz." diye konuştu. Baykal, sorunun çözümü noktasındaki önerilerini ise şöyle sıraladı: "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik eğitim, sağlık ve kamu yatırımları gibi alanlarda pozitif ayrımcılık izlenebilir. Bölgede Kürtçe yayın yapacak özel televizyonlara devlet tarafından ekonomik destek verilebilir. Türkçe bilmeyen vatandaşların devletten talepte bulunma hakları ellerinden alınamaz; bu noktada vatandaşların Kürtçe dilekçe verebilmelerine ilişkin bir düzenleme yapılabilir. Vatandaşlar taleplerini Kürtçe bilen kamu görevlilerine aktarır, bu talepleri Türkçeye çevrilerek işleme konulabilir. Bu tür çalışmalar, terör sorununun çözümünde etkili olur." Terörle bir yere varılamayacağının artık her kesim tarafından anlaşıldığını, bu doğrultuda Kürt sorununun çözümüne daha yakın olunduğunu belirten Baykal, "Herkes terörden uzak durmalıdır. Bu dönemde bir hata yapmazsak sorunu elbirliğiyle çözebiliriz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, CHP lideri Deniz Baykal 27 Mayıs Çarşamba ve 28 Mayıs Perşembe günleri Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Hatay'ı kapsayan bir geziye çıkacak. Baykal, bu illerde yerel seçimlerin yenileneceği ve CHP'nin 29 Mart yerel seçimlerinde kazandığı ilçeleri de ziyaret edecek.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.