Kurbanlıklar pazara indi, fiyatlar el yakıyor

Kurbanlıklar pazara indi, fiyatlar el yakıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Anadolu'dan getirilen büyük ve küçükbaş hayvanlar büyük şehirlerde kurulan pazarlarda yerlerini aldı.

 

Türkiye genelinde en çok kesimin yapıldığı İstanbul'da da hayvan pazarlarında dün itibarıyla ilk satışlar başladı. İlk günden fiyat araştırması yapmak için satış alanlarına akın eden vatandaşlar istenen rakamları görünce şoke oldu. Kurban pazarındaki büyükbaş hayvan fiyatları 3 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkıyor.

Küçükbaş kurbanlıklar ise 450 ile 750 lira arasında değişiyor. Ortalama 150-170 kilo et çıkan ufak bir dananın fiyatı en aşağı 4 bin lirayken 25-30 kiloluk bir koyunun ücreti ise 500 ile 600 TL arasında farklılık gösteriyor. Fiyatlarda geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 civarında artış olduğu belirtiliyor.

Anadolu'dan İstanbul'a getirilen kurbanlıklar önceki gün yedi ayrı noktadan şehre alındı. Saatler süren yolculuğun ardından pazarlardaki çadırlarına yerleştirilen hayvanlar, kamyonlardan indirilirken ilginç sahneler yaşandı. Kimi kurbanlıklar çadıra girmemek için direndi kimi sahibini peşinden koşturdu. Bayrama bir ay kala tartışılmaya başlanan ve vatandaşı tedirgin eden kurbanlık fiyatları beklenildiği gibi yüksek çıktı. Hayvan fiyatlarını duyan vatandaşlar adeta şok yaşadı. Geçen yıl 2 bin TL'ye satılan bir erkek dananın fiyatı bu yıl 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor.

En ucuz büyükbaş kurbanlığın 3 bin TL'den satışa sunulduğu pazarlarda 150 ile 170 kilo arasında et veren bir tosunun fiyatı ise 4 bin liradan başlıyor. Fiyatların bu seviyede olması kurbanlık etin fiyatının 20 ile 25 TL arasında değişmesine neden oluyor. İlk günden kurban pazarlarını dolaşarak fiyat araştırması yapan vatandaşlardan Ahmet Yılmaz, fiyatlar karşısındaki şaşkınlığını şu sözlerle dile getirdi: "Ücretler inanılmaz yükselmiş. Geçen yıl 210 kilo et döken bir kurbanı 2 bin 750'ye almıştım. Bu yıl bu kiloda et veren bir tosuna 4 buçuk ile 5 bin TL istiyorlar. Bu yıl kurban alamayacağımdan korkuyorum. Geçen yılki fiyatları mumla arıyoruz." 28 büyükbaş hayvanla Bayburt'tan İstanbul'a gelen Mehmet Gemici de fiyatların bu kadar yükselmesinin etteki anormal fiyat artışından kaynaklandığını belirterek, "Biz hayvanlarımızı satmak için uzun yollardan geldik. Biz de bu fiyatlardan memnun değiliz. Vatandaşın alım gücüne göre olması bizim için daha iyi, hayvanlarımızı çabuk satarız. Ancak et fiyatlarının ani yükselmesi kurbanlık fiyatlarının artmasına neden oldu." dedi. Bir diğer kurban satıcısı Recai Karadeniz ise fiyatların geçen yıla göre anormal arttığını belirterek yükselişin artan maliyetler nedeniyle kimsenin besicilik yapmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Hayvan pazarlarını mesken tutan kalpazanlara dikkat

Kurban pazarlarındaki kalabalık ve karmaşa, piyasaya sahte para sürmek isteyenlere zemin hazırlıyor. Kalpazanların işini kolaylaştıran bu mekanları cazibe merkezi olmaktan çıkarmayı amaçlayan Kayseri Emniyet Müdürlüğü tedbirlerini artırdı. Müdürlük, Kurban Bayramı öncesi muhtemel vakalara karşı özel ekipler oluşturdu. Kurban pazarlarında, devriye gezen polislerin yanı sıra sivil ekipler de görevlendirildi. Mali büro ekipleri, bu kapsamda daha önce sahte para olaylarıyla ilgili sabıkası bulunanları da kontrol altına aldı. Bu alanda suça meyilli kişiler izlemeye alınarak bir hazırlık içinde olup olmadıkları denetlendi.

Tedbirler kapsamında ayrıca vatandaşın bilinçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. Sahte para ile ilgili hazırlanan broşürler pazar yerlerinde vatandaşlara dağıtılmaya başlandı. Uzmanlar, kurban pazarlarında sahte paraya karşı alabilecekleri tedbirleri şöyle sıraladı: Döviz kullanmayın. Türk Lirası ile alışverişi tercih edin. Pazarlık etmeden yüklü paralar ödeyenlere dikkat edin. Düşük ücrete yüksek banknot verene karşı duyarlı olun. Paralardaki emniyet şeridi, kabartma baskı ve filigran'ı kontrol edin. Sahte para ve sahibinin eşkaliyle ilgili polise bilgi verin.

http://www.milligazete.com.tr/haber/kurbanliklar-pazara-indi-fiyatlar-el-yakiyor-143642.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.