Kredi kartında 7 Eylül’ü geçirmeyin

Kredi kartında 7 Eylül’ü geçirmeyin

Kredi kartında bankalarla 3 milyar liralık barış için 7 Eylül'ü geçirmeyin

Kredi kartında 31 Mayıs öncesinde temerrüde düşmüş, ihbar mektubu almış, icra takibine uğramış 874 bin 657 kişiyi ilgilendiren yasa dünden itibaren yürürlüğe girdi. Bu yasadan yararlanarak, borcunu yeniden yapılandırmak ve taksitlendirerek ödemek isteyenlerin 7 Eylül'e kadar bankasına başvurması gerekiyor.

TOPLAM 45 milyon civarında kredi kartının bulunduğu Türkiye'de, 1 milyon 301 bin 302 kredi kartını ilgilendiren yasa, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece 874 bin 657 kişiye, 3 milyar 3 milyon liralık borcunu yeniden yapılandırma olanağı tanındı. Böylece yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, 31 Mayıs 2009'dan önce ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takibe alınan kredi kartı borçların yeniden yapılandırılacak.

En az 90 günlük borç

Yasa '31 Mayıs tarihine kadar' diyor. Ancak burada başka koşullara da dikkat etmek gerekiyor. Yani borcunuzu ödeyememe sorununuz 31 Mayıs'tan önce başlamış olsa bile, banka ile aranızdaki sorunun resmiyet kazanmış olması gerekiyor. Bunun içinde gereken süre en az 90 gün.

7 Eylül'de son bulacak

Yeniden yapılandırma için tanınan 60 günlük süre dün itibariyle başlamış oldu. 7 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"dan yararlanmak için 7 Eylül Pazartesi akşamını kadar başvuru yapılması gerekiyor.

Yazılı başvurulacak

Yasa kapsamına giren kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, düzenlemeden yararlanmak için 60 gün içinde bankalara, bankaların avukatlarına, varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine yazılı olarak başvuracak. Kanunda yer alan şekliyle böyle. Banka bazındaki başvurular şubelere, bireysel ürünler risk izleme müdürlüğüne yapılabileceği gibi çağrı merkezine bile yapılabilecek.

Takip parası borçluya

Banka ile kart hamili arasında yeni bir ödeme planı imzalandıktan sonra, icra takibiyle ilgili takip dava masraf ve harçlarının tamamı, kanuni vekalet ücretinin de belli bir oranı yüzde 25'i borçlu tarafından ödenecek. Bu borçlar da plan çerçevesinde ödenebilecek.

Planı yapınca icra duracak

Kredi kartı borçlusunun başvurusu ve yapılan ödeme planı doğrultusunda, taksit tutarlarını ödemesi şartıyla, yapılmış işlemler saklı kalmak kaydıyla icra işlemleri duracak. İcra ve İflas Kanunu'nda belirtilen süreler işlemeyecek.

Takip son taksitle kalkacak

Ancak yeniden yapılandırılan borçlarda, borçlunun yapılandırma öncesi dönemde borca vaki itirazları ortadan kalkacak. Durdurulan icra takibinin tamamen sona ermesi için de, ödeme planı uyarınca son taksitin vadesinde ödenmesi gerekecek.

3 taksit ödenmezse bozulur

Bir yıl içerisinde üç taksit ödenmezse, yasa ile tanınan bütün haklar geri alınıyor. Gecikme faizi üzerinden, durdurulmuş olan icra takip işlemlerine yeniden başlanıyor. Bu yasa, yapılan yeni bir ödeme anlaşması, yasanın yürürlüğe giriş tarihinden ce yapılan ödemeleri geri isteme hakkını ise vermiyor.

30 günde ödeyene ilave borç yok

BANKASIYLA anlaşarak, borcunu yeni bir plana bağlayan kart sahibi, buradaki tutarı başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde öderse herhangi bir ilave borç hesabı yapılmayacak. Diyelim ki; bugün bankanızla bir anlaşma yaptınız. Faiziyle, temerrüdüyle toplam borcunuz 10 bin lira olarak hesaplandı. Borcunuzun 2 bin liralık borcunu bugün ödediniz, 3 bin lirasını da 13 Temmuz Pazartesi günü. Geri kalan 5 bin liralık borcu da en geç, 6 Ağustos Perşembe gününe kadar öderseniz, ekstradan başka hiçbir ödeme yapmadan borcunuzu kapatabileceksiniz.

Borcunuzu nasıl hesaplayacaksınız

Temerrüde düştüğünüz tarihle 31 Mayıs arasında Merkez Bankası'nın belirlediği endeksi dikkate alacaksınız.

Diyelim ki 1000 liralık borcunuz var. Kartınızla Mart 2009'tan itibaren, kanunda tarif edilen sorunları yaşamaya başladınız.

Listeden Mart 2009 için Merkez Bankası'nın belirlediği endeksi seçin. Bu rakam 1.0214. Bunu borcunuz ile çarpın. Toplam borcunuz, 1.0214 TL olacak.

Borcunuz kaç para ve hangi dönemden ise ona göre hesap yapacaksınız. Burada formül şu: Borç tutarı X Endeks.

Formül aynı olsa da herkesin hesabı aynı olmayacak

KANUN, ihtar çekilen, icra takibi başlatılan bir müşteri için farklı vadele göre ödeme planlarını belirlerken, bu aynı tutardaki her borcun aynı tutarda ödeneceği anlamına gelmiyor. Vade planına göre, 1000 liralık borcunu 6 ayda ödemek isteyen biri 177 liralık taksitlerle borcunu toplam 1.062 lira olarak kapatabilecek. Ancak bu demek değil ki her 1000 liralık borç için ayrı ödeme planı hazırlanacak. Burada önemli olan nokta ne zamandan bu yana borçlu olduğunuz. Burada Merkez Bankası tarafından geriye yönelik olarak belirlenen endekse dikkat etmeniz gerekecek. Şöyle ki, 1000 liralık borcunu Ocak 2009 ayından bu yana ödemeyenin borcunda endeks 1.0502 olurken, Şubat 2009'dan bu yana ödemeyen için endeks 1.0346 olarak baz alınacak. Bu durumda formül aynı olsa da, aynı borç tutarlarına aynı ödeme planı çıkmayacak.

İlk taksit peşin ödenecek

BANKA ile yeni bir ödeme planı yaptınız. Ancak borcunuzu vadeli olarak ödemeyi talep ediyorsunuz. Bu durumda banka ise eşit aylık taksitler şeklinde ödeyebileceğiniz bir plan hazırlayacak. Burada seçtiğiniz vade yapısına göre ödeyeceğiniz taksitlerin tutarı ve toplam para da farklı olacak. Kanunda yer alan şekliyle, taksitlendirme istediğinde borç tutarı 6 aylık vade için 1.04, 12 aylık vade için 1.08, 24 aylık vade için 1.18, 36 aylık vade için 1.26 ile çarpılacak. Hesaplanacak tutar ay sayısına bölünerek belirlenecek. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödenecek.

Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.