Kredi Kartına Enflasyon Ayarı

Kredi Kartına Enflasyon Ayarı

Ekonomi Yönetiminin Kart Borçlularına Getirdiği Ödeme Kolaylığı da İçeren Düzenlemenin İlginç Bir Ayrıntıyı Daha Barındırdığı Ortaya Çıktı.

Ekonomi yönetiminin kart borçlularına getirdiği ödeme kolaylığı da içeren düzenlemenin ilginç bir ayrıntıyı daha barındırdığı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı ile kart aidatlarının 'yasal' hale getiriliyor olması tepki çekerken, aidatlara enflasyon oranında artış imkanı tanındığı ortaya çıktı. 3 bin 500 liraya kadar 35 lira getirilen aidat ÜFE'ye göre yıllık artabilecek. Ancak artırım BDDK'nın onayına bağlı olacak. Aidatla ilgili mahkemeye açılan davalar bankalarla müşteriler arasındaki özel hukuk olduğu için devam edecek.

Edinilen bilgiye göre BDDK uzmanları kredi kartının maliyetli bir işlem olduğunu belirterek, aidatın olması gerektiğini şöyle savunuyor: "Kredi kartı maliyetli bir mekanizma. Maliyetli enstrümanı bir şekilde aidatla çözmeye gayret gösterdik. 10 bin lira limitte 100 lira alıyoruz. Böylece müşterilerin kullanmayacakları limiti almalarının önüne geçiyoruz." Talep edilmeden isme gelen kartlar konusunda ise kendilerine yapılacak ihbara göre bankalara uyarıda bulunacaklarını aktarıyorlar.

Düzenlemenin tepki çeken bir diğer kısmı ise sadece kendisine 'ihtar' gelenlerin söz konusu kolaylıktan faydalanacak olması. 31 Mayıs 2009 tarihi öncesinde temerrüde düşenler kredi kartı affından yararlanacak. Hazine yetkilileri, meselenin suistimal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu kartların sahibine mutlaka ihbar çekilmiş ve icra yoluna gidildiğine dair bilgilendirme yapılmıştır. Takibe düşmüş olsa mutlaka ihbar gönderilir. Bildirilir. Bunlar yapılandırmaya başvurmalılar." tavsiyesinde bulundu.

ORAN ARTIŞI AFFA ZORLADI

Kredi kartı borçlarına getirilen affın ardından takibe düşen kredi kartı oranlarındaki artışın dikkat çekici seviyelere çıkması etkili oldu. Borcunu ödemeyen kredi kartı oranları 2007 yılı sonunda yüzde 6,34 iken küresel krizin ardından sürekli artması ekonomi kurmaylarını tedirgin etti. Borcu ödenmeyen kredi kartı oranının mayıs ayında yüzde 9,09 ile zirve yapmasının ardından hükümet de çözüm için düğmeye bastı.

Kredi kartı borçlarına yapılandırmaya yönelik düzenleme 3 milyar 107 milyon tahsili gecikmiş ve takibe alınmış borçların ödenmesini öngörüyor. Düzenleme, 1 milyon 301 bin 302 kredi kartı ve 874 bin 657 vatandaşı kapsıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 29 Mayıs 2009 itibariyle 118,7 milyar lira bireysel kredi kullandırıldı. Bunların 34 milyar lirası kredi kartından oluşuyor.

Takipteki bireysel kredilerin toplamı 6,2 milyar lira iken bunun 3,3 milyar lirası kredi kartı borçlarından geliyor. Kredi kartlarının takibe dönüşüm oranı mayıs ayı itibariyle yüzde 9,04. BDDK yetkilileri, yapılandırma kapsamına giren kişi sayısı 874 bin 657 kişi iken 1 milyon 301 bin 302 kredi kartının borçlu durumda olmasını, "İnsanların birkaç kartı takibe düşmüş." diyerek yorumluyor. Edinilen bilgiye göre 34 milyar liralık kredi kartı bakiyesinin 11,8 milyar lirasına faiz ödeniyor. Kredi kartının yüzde 35'ine faiz ödeniyor.

Takibe dönüşüm oranları*

Dönem Yüzde

2007 6,34

Eylül 2008 5,94

Aralık 2008 6,52

Ocak 2009 7,18

Şubat 2009 7,85

Mart 2009 8,47

Nisan 2009 8,95

Mayıs 2009 9,09

(*)BDDK verileri.


sondakika

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.