“KRAL ÇIPLAK” DEYİP, SORMAK LAZIM …

“KRAL ÇIPLAK” DEYİP, SORMAK LAZIM …

“KRAL ÇIPLAK” DEYİP, SORMAK LAZIM …

Kitap okuma oranının % 4 civarında kaldığı bu ülkede kimse sayın bakana “Kral Çıplak” diyemiyor.
 
Sayın bakan ve arkadaşları, eğitim sistemindeki verimsizlik ve sıkıntıları hemen her fırsatta öğretmenlere fatura etmek gibi son derece ucuz ve sığ bir yaklaşım içerisinde hareket ediyor.
 
Öğretmeni; tembel, gelişime kapalı, öğrencisi önemsemeyen ve hatta devletin kaynakları cömertçe har vurup harman savuran bir tür “tüketen” olarak gördüğü açık.
 
Sormak lazım Sayın Bakan’a;
 
1.      Öğretmenleri özlük hakları gerçekten yeterli mi?
 
2.      Norm kadro yönetmeliğini yok sayarak yapılan atamalar yada görevlendirmelerin arkasındaki irade kimde güç alır?
 
3.      Merkez teşkilatı, il ve ilçe müdürleri derken “bizden olanlar” ve “öteki” yaklaşımını giderek teşkilatın geneline hakim kılan adımları atan kim?
 
4.      Nitelikli liselerin sayısını azaltarak yada bu okulları kalite bakımından zafiyete düşürecek adımları atan kim?
 
5.      Özel okulları ve liseleri teşvik etmek adına belli kesimlere ait okullar rahat etsin dercesine Anadolu insanı için son derce önemli bazı liseleri kapamaya niyetlenen kim?
      “Normal bir lisede fen programı seçen fen, sosyal seçen sosyal bilimler lisesine        gitmiş gibi olacak” tarzı bir yaklaşım samimiyetle savunuyor musunuz? Eğer öyle ise böyle olacağına gerçekten inanıyor musunuz?
 
6.      Sınav sistemlerinin de aksayan yanları var bu doğru. Peki sınavlar kalkarsa milyonları nasıl lise veya üniversitelere alacaksınız?
Okul başarı puanı ve yönlendirme uygulamaları ile bu noktada ortaya çıkacak standart farklılıkları ile veli bakısı hakkında fikriniz nedir?
Geçmişte süper lise olarak bilinen okullara diploma puanı ile öğrenci alınırken yaşananlar veya üniversitelerde yetenek sınavları yapılırken yaşananlar hakkında kapsamlı bir araştırma yaptırdınız mı?
 
7.      Öğrenci kadar öğretmen için de sistemin içerisinde çalışmayı çok isteyeceği ve bu uğurda kariyer sistemiyle gelişmeyi önemseyeceği bir yapı olması adına nitelikli okulları il ve büyük ilçeler bazında yaşatmak önemli değil midir?
 
8.      Aylardır okul yöneticilerini mevzuat çerçevesinde aldıkları bağışlardan dolayı hırpalamaktan zerre kadar rahatsızlık duymayan kim?
Okullara gönderilen pardon gönderilmeyen ödenekler ortada. Hal bu iken okul yöneticilerini kuruyla yaşı ayırmadan inceleme ve soruşturma konusu yapmak gibi bir fiil trajikomik değil midir?
Hal bu iken; bedava kitap, tablet, akıllı tahta gibi uygulamalar biraz da “tribüne oynamak” anlamı taşımaz mı?
 
9.       TKY, okul gelişimi, takım çalışması, iletişim; Allah aşkına bu kavramlar ile bakanlık üst yönetiminin uygulamaları ne kadar örtüşüyor?
Yukarıdan aşağıya liyakatten uzak bir anlayışın rüzgarı eserken sistem ne kadar sağlıklı çalışabilir?
 
10.  Okullarda sadece ödenek değil,  hizmetli ve memur sıkıntısı çok yaygın. Ama çoğu il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünde; fazladan görevlendirmeyle çalışan şube müdürleri, şube müdürü sayısının üç hatta dört misli şef, istemediğiniz kadar yardımcı personel bulmak da mümkün. Bu çarpıklığın müsebbibi yada düzeltecek olan kim?
 
            Suallerin sayısını artırmak mümkün ama ne çare. Çözüm adına umutlu olmak çok mümkün değil.
 
            Öğretmenin eksiği yok mu? Elbette var.
Ama sorunun kaynağı doğrudan doğruya siyaset kurumu; bu tartışılmaz bir gerçek. Böylesi bir gerçeği de ancak % 4’ü kitap okuyan bir topluma tartıştırabilirsiniz.
 
Yeniden sormak lazım;
 
1.      Kariyer sistemini geliştirip ivedilikle uygulamak varken sürüncemede bırakan öğretmenler mi?
 
2.      Yönetici atama işleri için mülakat gibi subjektif ölçütleri yeniden gündeme getiren öğretmenler mi?
 
3.      Bir kısım öğretmen yeterli değil diye, idealist ve gayretli olanları da içinde alacak söylemlerle yıkıcı eleştiriler yapmak ne kadar doğru?
 
            “Üzüm yemek niyeti” olsa ne güzel olurdu ama maalesef…
            Biz öğretmenler ve insanımız bakından kırk fırın ekmek yeme gereği var o kadar…
 
 
                                                                                                                  Sercan AKANDERE

TurkiyeEgitim.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum