KPSS Puanlarının Geçerliği Yeniden Düzenlensin
KPSS Yönetmeliğini değiştirmede cesur olalım, sınavın geçerlilik süresini yeniden düzenleyelim
Her yıl kamuya personel alınması amacıyla KPSS sınavları düzenlenmektedir. Her yıl yapılan bu sınavlardan sonra gündeme gelen en önemli husus önceki yıl daha kolaydı yada daha zordu.
Bir örnek verecek olursak;
50 Genel Kültür, 50 Genel Yetenek ve 50 Eğitim Bilimleri netine sahip bir adayın puanları;
2006’da: 72
2007’de: 69
2008’de:76
2009’da:78
2010’da:70
KPSS (10) civarında olmuştur.
Puanlarda yıllara ve testlere göre değişiklik görülebilmektedir. Bir yıl Eğitim Bilimleri testi ağırlıklı olmakta iken diğer yıl Genel Kültür-Genel Yetenek testi ağırlığa sahip olabilmektedir.
KPSS Sınavları da her yıl kategorisine göre düzenlenmektedir. Öğretmenlik ve kaymakamlık atamalarının da içinde bulunduğu A grubu kadrolarının sınavı genellikle her yıl yapılırken, diğer memur kadrolarının içinde yer aldığı B grubu sınavları her yıl yapılmamaktadır.
Bu sınavların geçerlilik süresi yönetmelik hükmü gereği iki yıldır. İki yıl içerisinde o alanda sınav yapılmazsa bir önceki sınav geçerliliğini sürdürmektedir.
MEB’in düzenlediği yöneticilik sınavlarında da aynı durum söz konusu iken son yıllarda yayımlanan yönetmeliklerde bu durum düzeltilmiş ve bir sonraki sınava kadar geçerlilik esasına geçilmiştir. 2009 yılında MEB’in Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yerdeğiştirme yönetmeliğine ilişkin sendikalardan istediği önerilerde Eğitim-İş sendikası “Sınavların geçerlilik süresi bir sonraki sınava kadar olup,…” önerisini getirmiş ve bakanlıkta bu öneri kabul görmüştür. MEB’in 2009 yılından sonra düzenlediği tüm mevzuatlarda sınav geçerlilik süresi olarak bu madde yer almıştır.
Bu şekilde bir düzenlemenin KPSS için de yapılması gerekmektedir. Aksi halde bu yıl olduğu gibi ve MEB Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin YALÇIN’ın da söylediği gibi bir KPSS puanına göre 8-9 kez başvuru alınması ile karşı karşıya kalınmış olur.
Başbakanlığın KPSS puanının geçerliliği ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapması kişilerin eşit şartlarda yarışmasına olanak sağlayacaktır.
2010 yılında mezun olup KPSS ye giren bir kişi hem 2010 hem de şimdi gireceği 2011 KPSS puanına göre atama isteyebilecekken 2011 yılında KPSS’ye giren yeni mezun bir kişi sadece 2011 KPSS ye göre atama isteyebilecektir.
Biz her sınavdan sonra geçen yıl daha kolaydı, bu yıl daha zordu serzenişi ile geçen yıl yaptığım net ile bu yıl yaptığım aynı ama puanım düştü bu nasıl iştir? Soruları ile karşılaşmak istemiyorsak sınav geçerlilik sürerinin bir sonraki sınava kadar şeklinde düzenlememiz gerekir. Herkes aynı sınav sonucuna tabii olur ve eşit şartlarda yarışma, atanma olanağı sağlanır.
Bu yıl yapılacak böyle bir düzenlemeden bihaber olanlar isyan edebilirler "benim 2010 puanım olduğu için ben 2011 sınavına girmedim" diyenler olabilir bu pek muteber bir gerekçe değil ama yine de bu konuda da geçici bir tedbir almak mümkündür.
Saygılarımla…
memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.