KPSS çetesi sınavın zorluğuna göre fiyat tarifesi uygulamış
KPSS'de kopya olayının ardından çıkan ekip profesyonel çıktı. Teknolojiyi kullanarak soruların doğru cevaplarını adaylara ulaştıran ekibin sınavın zorluğuna göre para talep ettikleri belirlendi.
ÖSYM'nin yaptığı sınavlarların sorularını dışarı çıkarıp, satmakla suçlanan KPSS çetesi'nin tahminlerin ötesinde profesyonel bir ekip olduğu ortaya çıktı. Emniyet birimlerinin tespit etmeye çalıştığı çete elemanlarının günlük simkart kullandığı ve aralarındaki haberleşmeyi tespit etmekte zorlanıldığı belirtildi. Bir üniversite hocasının ele başılığını yaptığı KPSS çetesi'nin birçok ilde faaliyet gösterdiği tespit edildi. Çetenin sadece ÖSYM tarafından yapılan sınavlara değil, üniversitelerin kendi bünyelerinde açtıkları akademik unvan sınavlarına da et attığı, kendi üyelerine akademik unvan kazandırdığı da ileri sürüldü.
HER İLİN SORUMLUSU VAR
KPSS çetesinin birçok ilde çok gizli bir yapılanma içine girdiği, faaliyet gösterdiği illere de bir tane sorumlu tayin ettiği belirlendi. Ankara, Yozgat, Konya, Karaman, Bolu, Bursa, Elazığ ve Malatya ağını kuran şebekenin, bu illerden sorumlu bir üyesi bulunduğu tespit edildi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. O.A.U'nun yönettiği şebekenin Elazığ sorumluluğunu ise Z.B.'nin yaptığı kaydedildi. Şebekenin Konya ve Bolu illerindeki faaliyetleri S.A.'nın yürüttüğü, Ö.F.'nin ise Ankara sorumlusu olduğu kaydedildi.
PROFESYONEL BİR EKİP
Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından yürütülen kopya soruşturmanda gözaltına alınan şebeke üyelerinin çok profesyonelce hareket ettikleri belirlendi. Sınavlara gözetmen olarak giren çete üyeleri yurt dışından getirdikleri özel aparatlarla soruları dışarı sızdırıyor. Çetenin soruları dışarı sızdırmak için kullandığı bir diğer yöntemin ise öğrenci şeklinde sınava girmek olduğu tespit edildi. Çete üyelerinden bazılarının sadece soruları dışarı sızdırmak için sınavlara girdiği ortaya çıktı. Çete üyeleri tarafından dışarı sızdırılan sorular önceden hazırlanmış evlere gönderilen sınav soruları burada çözüldükten sonra cevapları sınava giren çete üyelerine önceden dağıtılan aparatlarla ulaştırılıyor. Bu aparatların temin edilmesinde yeni kurulmuş bir üniversite hocasının aracılık yaptığı da iddia edildi. Sınav bittikten sonra aparatları toplayan Çete bir sonraki sınava kadar bu aparatları güvenli bir merkezde saklıyor. Çete üyelerinin teknik takibe takılmamak için hergün ayrı bir sim kartı kullandıkları belirtildi. Emniyet birimlerinin tespit etmeye çalıştığı çete elemanlarının günlük simkart kullandığı ve aralarındaki haberleşmeyi tespit etmekte zorlanıldığı belirtildi. Mart 2010 ÜDS, Nisan 2010 YGS, Mayıs 2010 KPDS, Mayıs 2010 ALES, Haziran 2010 LYS, Temmuz 2010 KPSS sınavlarında kopya çektikleri öğrenildi.
Sınav çetesinin sadece merkezi sınavlara değil bazı akademik unvan sınavlarına da el attığı ortaya çıktı. Üyelerine üniversitelerde akademik unvan sağlamak için üniversitelerin kendi bünyelerinde yaptığı sınavların sorularını özel aparatlarla dışarı sızdırıp, çözümleri aynı yöntemlerle sınava giren şebeke elemanına aktarıldığı ortaya çıktı. Çetenin Ankara sorumlusu Ö.F.'nin aynı yöntemle Gazi Üniversitesi'nde akademik unvan sınavını kazanarak akademik unvan aldığı iddia edildi.
TUS 80 BİN LİRA
Sınav çetesinin tarifeleri de el yakıyor. Çete üyelerinin sınav türü ve sınava giren adayların maddi durumuna göre bir tarife belirlediği ortaya çıktı. En pahalı sınav ücreti Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) için istediği ücretin 80 bin Lira civarında olduğu belirlendi. Sınav çetesinin diğer sınavlarla ilgili tarifesinin adayların durumlarına göre tespit edildiği kaydedildi.(YENİŞAFAK)
KPSS ÇETESİ 'CASUS' GİBİ ÇALIŞMIŞ!
KPSS başta olmak üzere 6 sınavda faaliyet gösteren kopya çetesine ilişkin ilginç detaylar ortaya çıktı.
Zanlıların, adeta casus gibi çalıştığı, sınav sırasında soruların özel aletlerle görüntülü olarak dışarı gönderildiği, yanıtların da kulaklıkla sınıfa ulaştırıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 53 zanlıdan 17'si serbest bırakıldı. Serbest bırakılanların, KPSS, LYS, ALES, KPDS, YGS ve ÜDS sınavlarında çeteden kopya alan adaylar olduğu öğrenildi. Aralarında çete liderliğiyle suçlanan Oruç Ali Uğur'un da bulunduğu 36 zanlının sorgusu sürüyor. Şahıslarla birlikte ele geçirilen malzemeler casus filmlerini aratmayacak cinsten. Kalem kameralar, kolye ya da kol saati şeklinde cep telefonları, casus kulaklıklar ve güçlendirilmiş bluetooth aparatlarına el kondu. Kopya çetesinin polislik sınavlarında da kopya organizasyonu kurduğu ve adaylara kopya ulaştırdığı tespit edildi.
MHP'DE MEMURMUŞ
Çete lideri olmakla suçlanan Oruç Ali Uğur'un bir dönem Devlet Bahçeli'nin danışmanlığı yaptığı iddiası, MHP tarafından reddedildi. Partiden yapılan açıklamada şahsın 1998 - 2000 yılları arası partide büro memuru olarak çalıştığı belirtildi.
Soner ARIKANOĞLU (AKŞAM)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.