Kopya ve sızma yok sınavımız geçerli

Kopya ve sızma yok sınavımız geçerli

ÖSYM Başkanı Demir, internete soruların sınavdan sonra düştüğünü, bunlarında parça parça dışarı çıkarılan ya da hafızalarda kalan bilgilerle yazılmış sorular olduğunu söyledi

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, geçen hafta sonu yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kopya çekildiği ve sınav sorularının sızdırıldığı iddialarıyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı.
Gelen bütün evrakı analiz edeceklerini, inceleyeceklerini ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Başkan Prof. Dr. Demir, ÖSYM’nin yoğun bir sınav maratonu içinde olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:
-  SIKI GÜVENLİK VE BÜYÜK ÖZEN: Bu hafta sonu, güvenlik tedbirlerini bir miktar da artırarak 7-8 Temmuz tarihlerinde KPSS lisans sınavını gerçekleştirdik. Cumartesi günü sabah oturumuna 980 binden fazla aday katıldı. Öğleden sonraki eğitim bilimleri sınavına 300 bine yakın aday girdi. Pazar günü yapılan sınavlarla birlikte toplam 1 milyon 500 bin kadar aday sınava alındı. Büyük bir dikkat ve özen içerisinde bu sınavları gerçekleştirdik.

 

-  YENİDEN YAZILMIŞ SORULAR: Biz cumartesi günü görevimizin başında sınavı takip ederken, öğleden sonra sınav devam ederken bir iddiayla karşılaştık (Soruların sızdırıldığı iddiası). Bu iddiayı hemen inceledik. ‘Acaba bunlar ne kadar gerçek, ne kadar bizim sorularımızı yansıtan sorular’ diye çok detaylı bir inceleme yaptık ve gördük ki bunlar bir kısmı sınava giren adayların zihinlerinde kalanlardan derlenmiş sorular.
- SORULAR SINAVDAN SONRA DÜŞTÜ: Saatlere baktığımız zaman, biz öğleden sonra sınavımızı 14.30 itibarıyla başlattık. Bu iddianın ilk internete düşüş saati, yaklaşık 16.00 gibidir, sınavın büyük bir bölümü tamamlandıktan sonra. Arkasından diğer iddialar da saat 17.30’da veya 22.30’da internete düştü. Bizim düşündüğümüz bunların sınavdan sonra bir gayretle hazırlanmış ve basına verilmiş nüshalar olduğu.
-  OLAĞAN DIŞI DURUM YOK: Soruların yayınlanması olayını ciddiye alıyoruz. Yakın olduğu ve Ankara’da bulunduğumuz için tüm Ankara’nın cumartesi sabah ve cumartesi öğleden sonra oturumlarının analizlerini yaptık. Bu analizler bize şunu gösteriyor, geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimiz zaman olağan dışı bir durum söz konusu değil. Doğru sayılarında, ortalamalarda olağanüstü bir artış yok. Hatta geçtiğimiz yıllardan bir-iki puan düşük.
-  SINAVDAN ÖNCE SORGULAMA YOK: Sızdırılan sınav sorularının sınavdan bir gün önce Google’da arandığı iddiasını da inceledim. Google searchin trendlerini belirleyen imkanı bunlar günlük rakam olarak veriyor. 6 Temmuz’da herhangi bir araştırma, sorgulama yok. 7 Temmuz’da iki katı, üç katı sorgulama söz konusu. Bu sınav sonrası adayların meraklarını gidermek için yaptıkları eylem.
-  EVRAKIMIZI SAYIYORUZ: Bütün evrakı, cevap kağıtlarını ayrıştırıp soru kitapçıklarını sayıp eksik evrakımız var mı, kontrolünü yapacağız. Herhangi bir eksiklik varsa onu tespit edeceğiz. Adayın soru kitapçığını ve cevap kağıdını salonda teslim etme zorunluluğu var. Zaman zaman cevap kağıdı ve soru kitapçığını salon dışına çıkardığından dolayı sınavını iptal ettiğimiz adaylarımız var.
-  İDDİALARA İLİŞKİN KANIT YOK: Soruların sızdırıldığı veya çalındığı iddialarının gerçek olduğunu düşünmüyoruz. Bunu gösteren herhangi bir kanıt, herhangi bir şeyimiz yok. Eğer bu yönde bir bulgu ortaya çıkarsa mutlaka değerlendiririz ve gereğini yaparız.
-  İPTAL HİÇ HOŞ DEĞİL: Sınavın iptali hiç hoş olmayan bir konu. Ama şu var, somut veriler olduğunda bunları kimlerin kullandığını tespit edebiliriz, kimlerin kullandığını tespit ettiğimizde onların sınavlarını iptal ederiz ama genel olarak sınavı iptal edecek durumun olduğuna ben ihtimal veremiyorum. Analizlerimiz bunu gösteriyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.