Koncuk: Yeni Geçiş Sistemi Büyük Sıkıntılara Gebe
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TEOG’un yerine getirilen yeni sistemi eleştirdi. Yeni sistemin tartışmalı olduğunu söyleyen Koncuk, “Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz.” sözünün büyük bir iddia...
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TEOG’un yerine getirilen yeni sistemi eleştirdi. Yeni sistemin tartışmalı olduğunu söyleyen Koncuk, “Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz.” sözünün büyük bir iddia olduğunu kaydetti.
Anadolu liselerinin sınıf mevcudunun kaç kişi olacağını da soran Genel Başkan Koncuk, yeni sistemin şu anda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşadığımız sahte adres beyanı sıkıntısını lise kayıtlarına da taşıyacağını ifade etti.
Yeni sistemde özel ders, kurs v.b. ihtiyaçların son gaz devam edeceğine de dikkat çeken Koncuk, yarışılacak nitelikli okul sayısının azalacağı için yarışın hızlanacağını bildirdi.
Genel Başkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu sözler Sayın İsmet Yılmaz'a ait: ‘Bu ekranda 5 tercihte bulunacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz.’ Büyük iddia.
Sayın Bakan TEOG alternatifi sistemi açıkladı, kısaca "sınavsız geçiş sistemi, ya da en iyi okul evine en yakın okuldur." Tartışılacak bir sistem.
Bu sisteme göre her öğrenciye elektronik ortamda 5 okul açılacak, öğrenci tercihini yapacak ve bunlardan birisine yerleştirilecek.
Açılacak bu 5 okul hangi tür okullar olacak? Bakanın dediği gibi öğrenci istemediği okula nasıl gitmeyecek, 5'ten başka tercih hakkı yok ki.
Şu sorular da henüz açıklanmadı: Anadolu liselerinin sınıf mevcudu kaç olacak? Yeni sistem kalabalık sınıflara dönüş kaygısı oluşturmuyor mu? İsteyen her öğrenci tabi ki 5 tercihinden birine zorunlu kayıt yaptırmayacak mı? Bu durumda, istemediği okula yerleşmeyecek sözü sıkıntılı.
Bu yeni sistem şuanda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşadığımız sahte adres beyanı sıkıntısını lise kayıtlarına da taşıyacak.
Bu yeni sistem şuanda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşadığımız sahte adres beyanı sıkıntısını lise kayıtlarına da taşıyacak.
Nitelikli okullar olarak tanımlanan, sınavlı okullar olduğu sürece sınavı kaldırmak iddiasının tam bir hayal olduğu da artık anlaşılmıştır.
Özel ders, kurs v.b. ihtiyaçlar yeni sistemde de son gaz devam edecektir. Yarışılacak nitelikli okul sayısı azalacağı için yarış hızlanacaktır.
Yeni dönemde en karlı çıkacak olanlar yine özel okullar olacaktır. Çünkü Anadolu liseleri nitelikli okul kavramı dışına çıkarılmıştır.
Kayıtlarda yaşayacağımız sıkıntıların boyutlarını şimdiden görmek mümkün.
Allah çocuklarımızın yar ve yardımcısı olsun. Görmeyenlere feraset! Bir önemli problem de adrese dayalı sistem açık bir kast sistemidir. Bu milleti sınıflara göre tanzim etmektir. Amaç bu olmasa da sonuç budur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.