Koncuk: TUİK Enflasyonu, Mutfak Enflasyonunu Yansıtmıyor

Koncuk: TUİK Enflasyonu, Mutfak Enflasyonunu Yansıtmıyor

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk TÜİK’in açıkladığı 2016 enflasyon rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk TÜİK’in açıkladığı 2016 enflasyon rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Genel Başkan Koncuk açıklanan rakamların cebimize yansıyan gerçek enflasyonu ortaya  koymadığını belirtti. 

Genel Başkan İsmail Koncuk değerlendirmesinde; 

“2016 yılına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2016 yılında enflasyon %8,53 olarak belirlendi. Buna göre ülkemizdeki bütün mal ve hizmetlerin bedeli, ortalama %8,53 oranında zamlandı. 

Bilindiği gibi TÜİK, ülkemizdeki 417 çeşit ürünün ortalama fiyat değişimi üzerinden bir enflasyon hesabı yapıyor.  Bu ürünlerin içerisinde flütten at yarışına, sayısal lotodan milli piyangoya kadar vatandaşlarımızın ağırlıklı olarak kullanmadığı ürünleri de kapsamakta. Ama yapılan araştırmalara göre vatandaşlarımızın düzenli olarak kullandığı mal ve hizmet adedi, bu 417 ürün içerisinde yalnızca 80-90 arasında değişiyor. 

Dolayısıyla TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları bir ortalamayı gösterse de gerçek anlamda vatandaşlarımızın cebine yansıyan fiyat dalgalanmalarını yansıtmıyor. 

Kaldı ki, geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan artışlar kamu görevlilerimizin ve vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesine, maaşların reel olarak azalmasına neden oldu. 

2015 yılı sonunda 2,91 TL olan Dolar kuru 2016 yılının son gününde 3,52’ye yükseldi. 2015 yılı sonunda 3,18 TL olan Euro ise 2016 yılı sonunda 3,71 oldu. Buna göre Dolar kurundaki yıllık artış %21; Euro’daki yıllık artış ise %17 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütün ürünlere de döviz kurunda yaşanan bu artışa paralel olarak bir artış geldi. Öyle ki, 2015 yılı sonunda 4,3 lira olan kurşunsuz benzinin fiyatı da %21,4 oranında artarak 5,22 TL’ye yükseldi. Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla ulaşım giderleri de yükseldi ve bütün ürünlerin fiyatına en azından taşıma maliyeti olarak bu rakamlar yansıtıldı.  

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin çalışmasına göre benzin fiyatlarının enflasyona göre 2,5 kat daha fazla zamlandığı ortaya çıkıyor. Buna göre vatandaşlarımız, yılbaşında 215 liraya doldurdukları 50 litrelik depoyu, bugün 261 liraya doldurabiliyor.  Benzin fiyatlarındaki artış, vatandaşların karşısına her depo doldurmada 46 lira ek yük olarak çıkıyor.  

Hal böyle olunca belki şans topuna, sayısal loto fiyatına ya da flüt ve at yarışı oyunlarına zam gelmedi ama vatandaşlarımız için olmazsa olmaz nitelik taşıyan gıda, giyim, ulaşım, temizlik, haberleşme, eğitim gibi ürünler açıklanan enflasyonun üzerinde zamlandı.  

Memur maaşları Dolar karşısında reel olarak ortalama %7 eridi ve alım gücü 2008 yılının bile gerisine gitti. 

Bütün bu hesaplamalar gösteriyor ki ne memur ve emekli maaşlarına ne asgari ücrete ne de diğer çalışanların ücretlerine yapılacak zamlar kararlaştırılırken enflasyon hesabını temel almak gerçekçi bir yaklaşım değildir. 

Ülkemiz gerçeklerini ortaya koymayan, harcamalarda ortaya çıkan gerçek artışları karşılamayan ve maaşların reel olarak artmasını sağlamayan zamlarla kamu görevlilerimiz her geçen yıl biraz daha fakirleşmekte, alım gücümüz biraz aha düşmektedir.    

Sosyal devlet, çalışanların ve vatandaşların ekonomik gerçekler karşısında korunmasını öngörür. Öyle ise bu yıl içinde gerçekleştireceğimiz toplu sözleşme görüşmelerine hükümetin enflasyon hedefi doğrultusunda bir zam teklifi ile gelmesi kabul edilemez” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.