Komisyon ücretleri 3 milyar TL arttı
Bankaların ‘bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar’ kalemi altında sağladığı gelirlerdeki artış sürüyor.
KORAY TEKİN
Tüketicilerin yakındığı 'Bankacılık HizmetGelirleri ve Komisyonlar' 2013'te 3 milyar 220 milyon lira artış gösterdi. Yeni Tüketici Yasası'nda ücret ve komisyonların yasal hale getirildiğinin altını çizen tüketici dernek başkanları, "Daha önce iade edilen ücretler de artık geri alınamayacak. Tüketici yanıltıldı." bilgisini verdi.
Uzun zamandan bu yana bankaların en çok eleştirildiği konuların başında yer alan 'bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar' kaleminde bu yıl da büyük artış yaşandı. 2012'de 2011'e göre yüzde 12,5 seviyelerinde artış gerçekleşen 'bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar' kalem 2013'te yüzde 16,7 yükselerek 3 milyar 220 milyon lira arttı. Kon uyu değerlendiren tüketici dernek başkanları, kamu otoritelerinin vatandaşı yanılttığını savundu. 60'ın üzerinde kalemden ücret ve komisyon alındığını belirten dernek temsilcileri, Kasım'ın 28'inde çıkan yeni Tüketici Yasası'nda ücret ve komisyonların yasal hale getirildiğinin altını çizdi.
Yetkililer, bunun yanında yasayla birlikte iade edilebilen ücretlerin de geri alınamayacağını savundu. Bankaların 'bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar' kalemi altında sağladığı gelirler 2013'te de artış gösterdi. 2012 Aralık ayı itibarıyla 19 milyar 242 milyon lira olan bankacılık hizmetgelirleri ve komisyonlar kalemi, 2013'ün aynı döneminde 22 milyar 462 milyon liraya yükseldi.Bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar kaleminin toplam gelire oranı da rakamlardaki artışa paralel olarak yükseliş gösterdi. 2012'de yüzde 13,7 olan bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar kaleminin toplam gelirler içindeki oranı 2013'te yüzde 14,8'e yükseldi. Diğer yandan bankalarıntoplam faiz gelirleri Aralık 2012'de 109 milyar 896 milyon lira olurken bu rakam Aralık 2013'te 747 milyon liralık artışla 110 milyar 643 milyon liraya ulaştı. Bu değişimle toplam gelir içerisindeki payı yüzde 78 olan toplam faiz gelirleri 5,3 puanlık gerileme sonrası 72,7'ye düştü.
Türkiye'deki bankaların faiz dışı gelirlerinin faiz gelirlerine oranının dünyaya kıyasla çok daha yüksek olduğunun altını çizen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, "Bu faiz dışı gelirler son 5 yıl içerisinde, bazıları komik olan yeni kalemler ortaya çıkarılmasıyla artmaya başladı." dedi. 60'ın üzerinde kalemin bulunduğunu ve bazıları gerekli olsa da büyük çoğunluğunun haksız ücretler olduğunu aktaran Çakar, "Faizler düşük diye faiz dışı gelirlere izin verildi. Ama bu da tam bir soygun halini aldı." dedi. Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz, "Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kamuoyunu yanıltmıştır. Bunun hafif tabiri bu. Çünkü 2012'de ortaya çıktı, 'Bankaların 32 kalem faiz dışı gelirlerinin önüne geçeceğim. Deli Dumrul haracına son vereceğim.' dedi. Ama Kasım'ın 28'inde çıkan yeni Tüketici Yasası'nda bu aidatları, yasal olarak kaldıracağı yerde yasal hale getirdi. Dediğinin tam tersini yaptı. Bundan sonra BDDK karar verecek hangilerinden ücret alınmayacağına dediler. İşi yasal hale getirdiler. Eskiden mahkemeye başvurup geri alabiliyorduk, 28 Mayıs'tan sonra yani bu yasa yürürlüğe girdikten sonra artık bu imkan da kalkıyor." şeklinde aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.