KKTC barış ve özgürlüğü kutluyor

KKTC barış ve özgürlüğü kutluyor

KKTC'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 36. yılı kutlanıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde "bu yılın sonunun bir dönüm noktası olduğunu" ifade ederek, "Müzakerelerin gelecek yıla uzaması bir antlaşma ihtimalini uzunca bir süre rafa kaldıracaktır" dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının, bu kadar yıldır devam eden müzakerelere ve çözümsüzlüğe tutsak edilmeyi hak etmediğini de söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 36. yılı kutlamaları kapsamında Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ''Barış ve Özgürlük Bayramımızda şurada görülmekte olan bu tablo çok anlamlıdır ve herkes bundan gereken mesajları çıkarmalıdır. Anavatan Türkiye'mizin iktidarı, ana muhalefeti, devlet kurum ve kuruluşları ile bizimle birliktedirler'' dedi. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı'nın tek amacının Kıbrıs'ta kalıcı barış ortamını sağlamak olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Eğer tersi bir düşünce içinde hareket edilmiş olsaydı, ortaya çıkan sonuç çok farklı olabilirdi'' diye konuştu.

KIRMIZI ÇİZGİ...
''Anavatan Türkiye'nin adadaki askeri varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin güvenliği için değil, yıllardır adada egemen olan huzur ve barışın devamı için de gerekli ve vazgeçilmez bir unsurdur'' diyen Eroğlu, bu nedenle varılacak bir anlaşmada, Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünün devamının esas olduğunu ve bunun Kıbrıs Türk halkının kırmızı çizgisi olmaya devam edeceğini vurguladı.

MÜZAKERELER
''Biz liderler olarak sorumlu davranırsak sene sonuna dek çözüme ulaşılması mümkündür'' diyen Eroğlu, şunları söyledi:
''Önümüzdeki yıl güney komşularımızda seçimler vardır, bu nedenle müzakerelerin gelecek yıla uzaması bir antlaşma ihtimalini ortadan kaldıracak ya da konuyu en azından uzunca bir süre için rafa kaldıracaktır. Bu nedenle BM Genel Sekreteri tarafından da vurgulandığı üzere bu yılın sonu bir dönüm noktasıdır. Bir başka ifadeyle Kıbrıs Rum liderliği bir takvim kabul etmese de ortada doğal bir takvim vardır. Bu noktada tüm uluslararası aktörleri ve Rum tarafını şu gerçeği görmeye davet ediyorum: Kıbrıs Türk halkı, bu kadar yıldır devam eden müzakerelere ve çözümsüzlüğe tutsak edilmeyi hak etmemiştir. Bu tutsaklık kabul edilemezdir.''

GÜL'ÜN MESAJI
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 36. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen aracılığıyla mektup gönderdi.

Gül, şunları kaydetti:
''Kıbrıs Türkü, meşru haklarından vazgeçirilemeyeceğini, varlığının sona erdirilemeyeceğini ve tarih sahnesinde hakkı olandan düşük bir konuma asla razı edilemeyeceğini en güç zamanlarda dahi ispat etmeyi bilmiştir. Kıbrıs Türkü, bu temel üzerinde meşru haklarını bugün de birlik ve beraberlik içinde savunmakta, bunu yapıcı bir tutumla Ada'da ve tüm bölgede istikrar ve işbirliğini hakim kılacak adil ve kalıcı bir kapsamlı çözümle taçlandırmak için samimiyetle çaba sarf etmektedir.''

Cumhurbaşkanı Gül, müzakere sürecinin, BM Genel Sekreteri'nin ortaya koyduğu hedef doğrultusunda, 2010 yılı sonundan önce kapsamlı çözüme ulaşmasının en samimi temenni ve arzuları olduğunu ifade ederek, ''Kapsamlı çözüm Ada için olduğu kadar, tüm Doğu Akdeniz için de güvenlik, istikrar, işbirliği ve refah anlamına gelecek, Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi de bir bütün olarak bu barış ve istikrar ortamının teminatı olacaktır'' dedi.
Bu gayretlerin, ancak Rum tarafından aynı samimiyet ve yapıcılıkla karşılık görmesi halinde arzu edilen başarıya ulaşabileceğine işaret eden Gül, çözümün erişilebilir durumda olduğunu vurguladı.

ANKARA'DA DÜZENLENEN ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
Kıbrıs Barış Harekatının 36. yıl dönümü, Ankara'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ulus'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören TSK, KKTC ve bazı dernekler adına çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Namık Korhan, barış harekatının 36. yıl dönümünün ''artan bir gurur ve heyecanla'' kutlandığını belirtti.
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.