Kıyamet için dört senaryo

Kıyamet için dört senaryo

İngiliz Focus dergisi son sayısında insanoğlunun aklını kurcalayan “Dünya'nın sonu ne olacak” sorusunu ele aldı. Dergiye konuşan uzmanlar geçmişteki göktaşı yağmurları ve buz devrini örnek göstererek dünyanın başına gelebilecek felaketleri değerlendirdi.

1 - GÖKTAŞI DÜNYAYI YOK EDECEK
Dünyada yaşam 600 milyon yıldır devam ediyor. Ancak meteor gibi dış etkenler ve yerkürede yaşanan değişimler 5 kez canlıların geniş oranda nesillerinin tükenmesine neden oldu. Uzmanlar göktaşı ve uzay cisimlerini gerçek bir tehdit olarak görüyor. Meksika'da 65 milyon yıl önce yaşanan göktaşı yağmuru dinozorların sonunu getirdi. 1908'de 50 metrelik bir göktaşı Sibirya'ya çarptı. 1989'da 300 metrelik göktaşı dünyayı az bir farkla ıskaladı. NASA olası çarpışmanın Hiroşima'ya atılan bombalardan binlerce kat daha büyük sonuçlar doğurabileceğini açıkladı. 2010'da 10 metrelik meteorun dünyayı teğet geçmesi ise kıyamet habercileri arasında büyük heyecan yarattı.

2 - DEV VOLKANİK PATLAMALAR
Yerkürede 4500 milyon yıldır sıkışıp kalan elementler volkanlar sayesinde beklenmeyen bir anda patlayabiliyor. 1815'te Tambora dağındaki patlama Hiroşima'ya atılan atom bombasından bir milyon kat daha kuvvetliydi ve 90 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. 1991'de Filipinler'de 10 milyar ton kalıntı ve toz atmosfere yayıldı, gezegene düşen güneş ışığı yüzde 3 oranında azalttı. 100 bin yıl önce yaşanan “büyük ölüm” tekrarlanabilir.

3 - GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLER ÇARPIŞACAK1950'lerde Rus yazar Immanuel Velikovsky, “Çarpışan Dünyalar” kitabını yazınca herkes yazara deli gözüyle baktı. Fakat yapılan gözlemlere göre zamanla gezegenlerin yörüngeleri değişiyor ve birbirlerinin çekim kuvvetleri boyut ve hıza göre artıp azalıyor. Geçen yıl Paris gözlemevinde yapılan bir araştırmada Dünya'nın Mars, Venüs ve Merkür'e çarpma ihtimalinden bahsediliyor. Fakat bu ihtimal gelecek 5 milyar yıl içinde yüzde 1 oranında.
4 - KÜRESEL ISINMA YAŞAMI BİTİRECEK
Eski İngiliz Başbakan Margaret Thatcher 1988'de iklim değişikliği nedeniyle endişesini dile getirmiş ve bu konuda büyük bir operasyon yapmayı önermişti. 20 yıl sonra küresel ısınma baş gösterdi. Uluslararası toplantılar yapıldı. Araştırmalara göre dünya her yıl ısınıyor. Dünyanın ısınmasıyla birlikte daha çok su okyanustan buharlaşacak ve güneş ısısının dünyaya etkisi artacak. Ayrıca Alaska Üniversitesi yaptıkları bir araştırmada küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkan metan gazının da etkisinin tehlike yaratabileceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.