Kimseye acımayacağız, dere yatağında ne varsa yıkacağız

Kimseye acımayacağız, dere yatağında ne varsa yıkacağız

Yüzyılın en büyük sel felaketini yaşayan İstanbul'da, tartışmaların merkezine derelerin durumu yerleşti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ıslah projelerinin hayata geçirilmesi konusunda verdiği kararlılık mesajının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, dere yataklarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.



Islah sürecinde acımasız olacaklarını belirten Topbaş, "Birilerinin belki biraz canı yanacak, ama kimse kusura bakmasın. Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. İstimlak ve bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirleri alacağız." dedi. Afet sonrası Başbakan Erdoğan ve 3 bakanın katılımıyla yaptıkları kriz toplantısına da atıfta bulunan Topbaş, burada kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar konusunda karar aldıklarının altını çizdi. Topbaş, CHP lideri Baykal'ın TIR garajı ruhsatlarıyla ilgili suçlamalarına tepki gösterirken, 4 garaja dönemin CHP'li Küçükçekmece Belediyesi'nin ruhsat verdiğine işaret etti.

Dün Afet Koordinasyon Merkezi'nde basının karşısına geçen Belediye Başkanı, felaket sonrası suçlu aramanın doğru olmadığını söyledi. Topbaş, "İşin başında olan birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Özeleştiri yapmak zorundayız." ifadesini kullandı. İstimlak çalışmalarında yargıdan destek isteyen Topbaş, önceki dönemlerde birçok kararın yargı yoluyla engellendiğini hatırlattı. Bu konuda Silivri'nin sular altında kalmasına sebep olan Bolluca De-resi örneğini verdi.

Bolluca Deresi'nde ıslah çalışmaları yapmak için harekete geçtiklerini, ancak CHP'nin bu çalışmaları yargıya başvurarak durdurduğuna dikkat çeken Topbaş, "Bizim ıslah çalışmalarımız engellenmeseydi Silivri bunları yaşamayacaktı. Silivri, CHP'nin siyasi taleplerine kurban gitmiştir." iddiasında bulundu. Burada bilirkişilerin raporlarının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Topbaş, İSKİ'nin de bilirkişiye dava açacağını belirtti.

Topbaş, TEM Otoyolu'nun yapıldığı 1985-1986 yıllarında vadinin getireceği yağmur sularını alacak menfezlerin dar yapıldığını ifade ederek, yaşanan olayda bunların yetersiz olduğunun görüldüğünü söyledi. Silivri'de CHP tarafından Yenimahalle'ye yaptırılan bin toplu konutun dere yatağına yapıldığını vurgulayan Topbaş, "CHP'li yetkililer siyaseti bir tarafa bırakıp o konutların zemin durumunu bilim adamlarına inceletsin." şeklinde konuştu.

Afette kendilerinin de sorumlulukları olduğunun bilincinde olduklarını belirten Topbaş, Çatalca ve Silivri'deki sel baskınlarından sonra İstanbul'da da selin aynı etkiyi meydana getirmesinin eksikliklerin göstergesi olduğunu dile getirdi.

TIR parklarının olmaması gerektiğini, planlarında olmadığını dile getiren Topbaş, "İSKİ'nin verdiği değerlendirmelere göre 80 bin ton su barındıran göletin su topu gibi patlaması bu garajı tetikledi." dedi.

Konuşmasında CHP'ye ve Deniz Baykal'a yüklenen Topbaş, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın CHP tarafından manipüle edildiğini öne sürdü. Özellikle Kartal ve Sarıyer'de seçim döneminde halkın bu yasayla mağdur edileceği yönünde kamuoyu oluşturulduğunu vurgulayan Topbaş şöyle konuştu: "Bu ilçelerde belediye seçimlerini CHP'nin halkı yanlış bilgilendirmesi yüzünden kaybettik. Halka 'sizi evlerinizden atacaklar' denildi."

AYAMAMA'DA İSTEYEN YARGIYA GİTSİN

Konuşması sırasında sık sık ıslah çalışmalarında yargıdan yardım isteyen Kadir Topbaş, birçok projenin özellikle CHP'li belediyeler tarafından yargıya götürülerek yürütmesinin durdurulduğunu vurguladı. Yargı sürecinin çok uzun sürmesinden yakınan Topbaş, İstanbul'un 1/100 bin planlarının yapıldığına dikkat çekti. "Ayamama'da ne varsa yıkıp geçeceğiz, isteyen yargıya gitsin." diyen Topbaş, İstanbul'daki bütün dere yataklarının yeniden açılıp denize kavuşturulacağını söyledi.

TIR garajının ruhsatını CHP'li belediye verdi

Siyasilerin afeti ranta çevirme çabalarını ise üzüntüyle karşıladığını söyleyen Kadir Topbaş, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bizi arayıp 'Geçmiş olsun, ne yapabiliriz?' diyecekken maalesef durumu siyasi ranta çevirmekte mahir oldu." değerlendirmesinde bulundu. Baykal'ın selden etkilenen TIR garajında dile getirdiği 'Buranın ruhsatı var mıdır, varsa kim vermiştir?' sorularını cevaplayan İBB Başkanı Topbaş, "Buradaki 4 Garajı'n ruhsatını dönemin CHP'li ilçe belediyesi Küçükçekmece vermiştir." dedi. Topbaş, Osmanlı TIR garajının Şubat 2008'de İBB yetkililerince mühürlendiği bilgisini verdi. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.