'Kimlik numarası şartı vahim sonuçlar doğurur'

'Kimlik numarası şartı vahim sonuçlar doğurur'

29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, seçmenler yalnızca üzerinde TC kimlik numarası bulunan bir kimlikle oy kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararına göre vatandaşların kimlik numarası taşımayan ve üzerine elle numara yazılan belgeyle oy kullanmaları da mümkün olmayacak. YSK'nın 10 Mart'ta aldığı kararla birlikte milyonlarca seçmen, nüfus cüzdanında kimlik numarası bulunmadığı gerekçesiyle vatandaşlık görevini yerine getiremeyecek. Karara hukukçular tepkili. Prof. Dr. Mustafa Şentop, kimlik numarası şartının seçimlerde vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunurken SP'nin hukukçu isimlerinden Şeref Malkoç'a göre YSK'nın kararı seçme hakkına müdahale. Malkoç, bu karardan dönülmesini istedi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise nüfus cüzdanıyla birlikte kimlik numarasını beyan edenlerin oy vermesine engel olunmaması gerektiğini söyledi.

YSK kaynakları, bir hafta öncesine kadar TC kimlik numarasını elle veya etiketle nüfus cüzdanında beyan edenlerin oy kullanabileceğini belirtiyordu. Ancak 10 Mart tarihinde görüş değiştirdi. Kurul üyeleri, bazı ilçe seçim kurullarının TC kimlik numarası taşımayan resmi belgelerin seçmen kimliğinin tespitinde kullanılıp kullanılamayacağını sorması üzerine tartışmalı bir karar aldı. Başkanı Muammer Aydın ve üyelerin oybirliğiyle verdiği kararda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Kimliğin tespiti" başlıklı 87. maddesinde seçmen kimliğinin TC kimlik numarası taşıyan resmi belgelerle belirleneceği hükmünün yer aldığı hatırlatıldı. Kararda, 138 sayılı genelge ile de oy kullanmak isteyen seçmenin kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kuruluna sunmasının gerekliliğine işaret edildiği kaydedildi. Kararda, "Bunun dışında, seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşımayan ve üzerine elle veya etiket şeklinde yazılan belgeler ile oy kullanmalarının mümkün olmadığına karar verilmesi gerekmiştir." denildi.

Ancak milyonlarca seçmenin oyunu tehlikeye atan bu karara hukukçulardan itiraz geldi. Prof. Dr. Mustafa Şentop, YSK'nın kanunu yanlış yorumladığını savundu. Şentop, "Oy kullanmak için nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası şartı yok. Ancak nüfus cüzdanı yerine geçebilecek resmi belgeler için bu şart aranabilir." diyor. Kimlik numarası olmayan eski tip nüfus cüzdanlarının resmi işlemlerde geçerli olduğunu hatırlatan Prof. Şentop, "O halde oy kullanmak için niye geçersiz sayacağız?" sorusunu yöneltiyor. YSK'nın bu karardan mutlaka dönmesi gerektiğinin altını çiziyor ve bu hatanın vahim sonuçlar doğurabileceğine işaret ediyor. Gerekçesini de şöyle açıklıyor: "Türkiye'de milyonlarca seçmen, kimlik numarası olmayan eski nüfus hüviyet cüzdanlarından kullanıyor. Kalan süre bu kadar insanın cüzdanlarını yenilemesine yetecek kadar değil. Bu, doğrudan seçimlerin sonucunu etkileyebilecek hatalı bir karar. YSK mutlaka bu kararı düzeltmeli. Bu yanlışı düzeltmek zorunda."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TC kimlik numarasıyla mükerrer oyun önlenmek istendiğini belirtiyor. Ancak kimlik numarasını beyan edip imza atıyorsa oy kullanmaya engel çıkarılmaması gerektiğini anlatıyor. Kuzu, "YSK buna bir formül bulabilir. Seçmenin oy kullanmasını önleyen açık bir yasak yok." şeklinde konuşuyor.

Saadet Partisi'nin hukukçu kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç da YSK'nın kararının Anayasa'daki vatandaşın seçme hakkına müdahale olduğunu belirterek, kararı yanlış bulduğunu düşünüyor. Malkoç, şu görüşü dile getiriyor: "İnanıyorum ki YSK bu kadar insanın oyunu kullanmasını engelleyen kararından dönecektir."

Prof. Dr. Hasan Tunç ise YSK'nın TC kimlik numarası kararının bağlayıcı olduğunu kaydediyor. Tunç, seçmen niteliği konusunda YSK'nın belirleyiciliğine atıfta bulunarak, "Hangi kimliklerin seçimlerde kullanılacağına YSK karar verir. " ifadelerini kullanıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.