Kim, neden seçildi?
Yeni hükümetin öncelikli gündemi; Paralel Yapı ve PKK ile mücadele, başkanlık sistemi ve yeni anayasa.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci Hükümeti, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı'nda kuruldu. Yeni hükümet, "yeni anayasa ve başkanlık sistemi misyonu"yla yola çıktı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışmayı gözetecek hükümetin öncelikleri arasında, terörle ve Paralel Yapı ile etkili mücadele, ekonomide dönüşüm ve mega yatırımların hayata geçirilmesi yer alacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini verdiği AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti. Yapılan görüşmede Erdoğan, bakanlar kurulu listesini onayladı. Yıldırım da Başbakan olarak ilk basın toplantısını düzenleyip 65'inci Hükümet'in listesini kamuoyu ile paylaştı.
UYUM KRİTERİ
Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65'inci Hükümet'in ajandasındaki bir numaralı gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık sistemi olacak. Hükümet, ülkenin önünü tıkayan sistem sorununun çözümü için yeni anayasa ve başkanlık sistemi değişikliğini vatandaşın gündemine taşıyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre beraber mesai yaptığı, kritik dönüm noktalarında tutarlı duruşu ile kendisini kabul ettiren isimler kabinede yer buldu. Kabinenin genç isimleri ise Tayyip Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı kişiler arasında yer alıyor. İşte yeni kabinenin bazı özellikleri:
KADIN BAKAN SAYISI BİRE İNDİ
Aralarında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da bulunduğu 8 isim kabineye veda ederken, 9 yeni isim geldi. 13 bakan yerini korurken, 4 bakanın da görev yerleri değiştirildi.
Bakanlar Kurulu'ndaki kadın sayısı 2'den bire indi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilen Fatma Betül Kaya, 26 kişilik Bakanlar Kurulu'nun tek kadın bakanı oldu.
Daha önceki kabinelerde görev alan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AB Bakanı Ömer Çelik, tekrar Bakanlar Kurulu'na girdi.
BÖLGESEL DENGELER
Bakanlar Kurulu listesi oluşturulurken bölgesel dengelere de özen gösterildi. Kabine dışı kalan bakanların yerini büyük oranda aynı ilden başka isimler aldı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Kabine'ye veda ederken aynı ilden Veysi Kaynak Başbakan Yardımcılığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı kabineden giderken Adana'dan Ömer Çelik AB Bakanlığı'na, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın yerine ise Kayseri'den Mehmet Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirildi.
YAŞ ORTALAMASI YİNE 52 OLDU
65. Hükümet'in en genç ismi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya (35), en yaşlısı ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (67) oldu. Diğer en genç isimler ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (38) ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç (39) Yeni kabinenin yaş ortalaması ise tıpkı önceki bakanlar kurulu gibi 52 oldu.
KABİNEYE 9 YENİ İSİM GELDİ
Kabine dışı kalanlar: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.
9 yeni bakan: Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Veysi Kaynak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan. Sağlık Bakanı Recep Akdağ.
Yerleri değişen 4 isim: Fikri Işık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Milli Savunma Bakanlığı'na, Lütfi Elvan Başbakan Yardımcılığı'ndan Kalkınma Bakanlığı'na, Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırıldı.
NEDEN SEÇİLDİLER?
Başbakan Yardımcısı Nuretin Canikli: Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerekse Başbakan Yıldırım'ın güvendiği isimlerin başında geliyor. AK Parti grup yönetimi ile önceki bakanlık tecrübesi Canikli'yi yeni dönemin kilit aktörlerinden yaptı.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: AK Parti'nin teşkilattan grup yönetimine kadar birçok kademesinde görev aldı. Partide sevilmesi, bölgesel dengeler tercih edilmesinde rol oynadı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasete kazandırdığı isimlerden olan Kaya, göz dolduran özgeçmişi ile partide gelecek vaat eden simalardan biri...
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP ile sürdürülen müzakerelerde AK Parti'nin kurumsal kimlik ve değerlerini etkili şekilde savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belediye başkanlığından beri yanında olan Çelik, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Bu tecrübesi ile AB müzakere sürecinde siyasi sorumluluğu onun üstlenmesi uygun bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Kayseri'de başarılı belediye başkanlığı döneminden sonra milletvekilliğine seçildi. Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icraatlarını beğendiği isimlerin başında geliyordu. Kentsel dönüşüm ile terör operasyonu yerlerin yeniden inşası sürecinin hızlanması için tercih edildi.
Sağlık Bakanı Recep Aakdağ: AK Parti'nin sağlıktaki dönüşüm programının mimarı olarak tecrübesi ile yeniden kabineye döndü. Akdağ'ın öncelikli işi şehir hastaneleri projesinin hayata geçirilmesi ve sağlıkta ikinci nesil reformların tamamlanması olacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Yeni dönemde "Üreten üretim, ihracat ve istihdam" politikaları ön plana çıkacak. Daha önceki kabinelerde görev alan Zeybekci de tecrübesiyle bunların gerçekleştirilmesine yardımcı olacak.
BİNALİ YILDIRIM
Başbakan
1955'de Erzincan'da doğdu. İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Semiha hanımla 1975'te evlenen Yıldırım 3 çocuk babası. Türkiye'nin en uzun dönemli bakanlık görevini üstlendi.
NURETİN CANİKLİ
Başbakan Yardımcısı
Giresun'da 1960'da doğan Canikli, Ankara Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. 62. Hükümet'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapmıştı. Evli ve 4 çocuk babası.
MEHMET ŞİMŞEK
Başbakan Yardımcısı
1967'de Batman'da doğan Şimşek, 1988'de SBF'den mezun oldu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şimşek, evli ve 3 çocuk babası.
NUMAN KURTULMUŞ
Başbakan Yardımcısı
1959'da Ordu Ünye'de doğdu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Son 4 hükümette de başbakan yardımcısıydı. Evli ve 3 çocuğu bulunuyor.
TUĞRUL TÜRKEŞ
Başbakan Yardımcısı
1954'de İstanbul'da dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. 3'üncü kez Başbakan Yardımcılığı'na atandı.
VEYSİ KAYNAK
Başbakan Yardımcısı
Kahmanmaraş'ta 1 Ocak 1962'de doğan Kaynak, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Serbest avukatlık yaptı. Kaynak evli ve 5 çocuk babası.
BEKİR BOZDAĞ
Adalet Bakanı
Yozgat'ta 1965'te doğan Bozdağ, 4'üncü kez Adalet Bakanı seçildi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.
F. BETÜL KAYA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
1981 İstanbul'da doğan Kaya, 2 çocuk annesi. Bilkent Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi.
ÖMER ÇELİK
AB Bakanı
Adana'da 15 Haziran 1968'te doğan Ömer Çelik, Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Çelik, gazeteci, yazar ve aynı zamanda şair kişiliğiyle de tanınıyor.
FARUK ÖZLÜ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı
19 Kasım 1962'de Düzce'de doğan Özlü, Türkiye'nin kendi tasarımı ALTAY, ANKA ve MİLGEM projelerinin yürütülmesinde müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı.
SÜLEYMAN SOYLU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
1969 İstanbul doğumlu olan Soylu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. 64. Hükümet'te ilk kez kabineye girdi, evli ve 2 çocuk babası.
MEHMET ÖZHASEKİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı
1957 Kayseri'de doğan Özhaseki, 1998-2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı. İÜ Hukuk mezunu. Evli, 4 çocuk babası.
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
Dışişleri Bakan
Alanya'da 1968'te dünyaya gelen Çavuşoğlu, AÜ Uluslararası İlişkiler mezunu. AK Parti kurucu üyesi Çavuşoğlu, daha önce AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı.
NİHAT ZEYBEKCİ
Ekonomi Bakanı
Denizli'de 1961'de doğan Zeybekci, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. 61. Hükümet döneminde ekonomi bakanlığına getirilen Zeybekci evli ve 4 çocuk babası.
BERAT ALBAYRAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
1978'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun. 64'ncü hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Albayrak, evli ve 3 çocuk babası.
AKİF ÇAĞATAY KILIÇ
Gençlik ve Spor Bakanı
Almanya-Siegen'de 1976'da doğan AkifÇağatay Kılıç, Herfordshire Üniversitesi'ni bitirdi. Son dört hükümettir bakanlık görevi üstlenen Kılıç, evli ve 2 çocuk babası.
FARUK ÇELİK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Artvin-Yusufeli'nde 1956'da doğan Çelik, işletme fakültesi mezunu. 5 yıl süre ile AK Parti Grup Başkanvekilliği yaptı. Çelik, evli ve 4 çocuk babası.
BÜLENT TÜFENKCİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı
Malatya'da 1966'da dünyaya gelen Bülent Tüfenkci, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu... Bakan Tüfenkci, 2 dönem Malatya Milletvekili seçildi.
EFKAN ALA
İçişleri Bakanı
1965'da Erzurum'un Oltu ilçesinde doğan Ala, İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Batman ve Diyarbakır'da valilik yaptı. Evli ve 2 çocuk babası.
LÜTFİ ELVAN
Kalkınma Bakanı
1962'de Karaman- Ermenek'te doğan Elvan, İTÜ Maden Fakültesi mezunu. 64. Hükümet döneminde Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. Elvan evli ve 2 çocuk babası...
NABİ AVCI
Kültür ve Turizm Bakanı
Bilecik'te 1953'te doğan Avcı, ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi'nde okudu. Nabi Avcı, 61. Hükümette yapılan revizyonda Milli Eğitim Bakanı olmuştu.
NACİ AĞBAL
Maliye Bakanı
1968'de Bayburt'ta doğan Ağbal, İÜ Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Birçok şirketin yönetim kurulunda görev yapan Ağbal, evli ve 2 çocuk babası.
İSMET YILMAZ
Milli Eğitim Bakanı
1961'de Sivas- Gürün'de doğdu. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. 61 ve 64. Hükümet'te Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. Evli ve üç çocuk babası.
FİKRİ IŞIK
Milli Savunma Bakanı
1965'te Gümüşhane'de doğdu. ODTÜ Matematik Öğretmenliği mezunu. Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yaptı. Evli ve 4 çocuk babası.
VEYSEL EROĞLU
Orman ve Su İşleri Bakanı
Afyonkarahisar'da 1948'de doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu. 2007'de Afyonkarahisar'dan milletvekili seçildi. Evli ve 4 çocuk babası. Kabinenin en yaşlı bakanı..
RECEP AKDAĞ
Sağlık Bakanı
Recep Akdağ, 3 yıl 4 aylık aranın ardından, 65. Hükümet'te yeniden Sağlık Bakanlığı görevine getirildi. Akdağ, bu göreve 4 kez atanan ilk bakan oldu.
AHMET ARSLAN
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
1962'de Kars'ın Kağızman ilçesinde doğan Arslan, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Milli Güvenlik Akademisi mezunu. Arslan evli ve 1 çocuk babası.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.