KDK'ya Başvuru: Kabul Edilirse Ek Ders Kayıpları Önlenecek!
Bilindiği üzere, Bakanlar Kurulunca 2006 yılında ek ders ücret hesaplamalarında değişikliğe gidilerek, ek ders ücret hesaplamalarının haftalık olarak hesaplanmasına başlanılmıştır.
Bilindiği üzere, Bakanlar Kurulunca 2006 yılında ek ders ücret hesaplamalarında değişikliğe gidilerek, ek ders ücret hesaplamalarının haftalık olarak hesaplanmasına başlanılmıştır. Halende 2006 yılında ki Bakanlar Kurulu Kararına bağlı olarak ek ders ücretleri haftalık olarak hesaplanmaktadır. Bu durum ise öğretmenlerin doktora gitmesi, rapor alması, izin alması gibi durumlarda okula gelmemesi nedeniyle mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Ek ders ücretlerinin haftalık hesaplanmasında ki amaç ise öğretmenlerin hafta içerisinde öncelikle maaş karşılığını doldurması, akabinde kalan derslerin ek ders ücreti karşılığı okutulmasıdır. Diğer bir ifadeyle, öğretmen hafta içerisinde herhangi bir nedenle okula gelmediğinde, gelmediği günkü derslerinin tamamının ek ders kapsamında değerlendirilerek ek ders ücretlerinin kesilmek istenmesidir. Yapılan bu değişiklikle öğretmenlerin her şart altında maaş karşılığı derse girmesi, maaş karşılığını doldurduktan sonra ise ek ders ücreti almasıdır.
2006 Yılında değişiklik yapılmadan önce ise öğretmenlerin haftalık ders programı yapılırken maaş karşılığı ve ek ders ücreti karşılığında okutacağı dersler ayrı ayrı belirlenmekteydi. Belirlenen bu dersler öğretmenin haftalık ders programında ayrı ayrı gösterilmekteydi. Diğer bir ifadeyle, öğretmenler haftalık ders programına baktığında okutacağı derslerin hangisinin maaş karşılığı, hangisinin ek ders ücreti karşılığı olduğunu derse girmeden bilmekteydi. Bu uygulamada, her gün için öğretmen hem maaş karşılığı hem de ek ders ücreti karşılığı derse girmekteydi. Öğretmen herhangi bir nedenle gelmediğinde gelmediği günkü derslerinden ek ders ücreti karşılığı okutacakları kesilmekteydi. Böylelikle öğretmenin gelmediği günkü tüm dersleri kesilmeyerek öğretmenin mağduriyetine sebebiyet verilmemekteydi.
Bir örnek üzerinden eski ve yeni uygulamayı inceleyecek olursak;
Haftalık ders programında Perşembe günü 6 saat ders okutan bir öğretmen;
YENİ SİSTEMDE: Perşembe günü okula gelmezse 6 saat dersin tamamı ek ders karşılığı sayılarak 6 saat kesinti yapılmaktadır.
ESKİ SİSTEMDE: Perşembe günü okutacağı 6 saat dersin hangilerinin maaş karşılığı hangilerinin ek ders ücreti karşılığı haftalık ders programında belirtilmektedir. Programa göre Perşembe günü okutulacak 6 saatin 2 saati maaş karşılığı, 4 saatinin ise ek ders ücreti karşılığı olduğunu düşünecek olursak Perşembe günü okula gelmeyen öğretmenin 4 saat ek ders ücreti kesilmektedir.
Bu bağlamda yeni sistemde öğretmen derse girmeden okuttuğu dersin maaş karşılığımı yoksa ek ders ücreti karşılığı mı olduğunu bilmemektedir. Bu durum ise hakkaniyete aykırı olduğu gibi Anayasa’ya göre de aykırılık teşkil etmektedir.
Türk Eğitim Sen olarak ek ders ücreti hesaplamalarında eski sisteme dönülmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na müracaat ettik. Müracaatımızda;
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul/kurumlarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücreti hesaplamalarında;
a)Ek ders ücretinin haftalık hesaplanması uygulamasından vazgeçilerek, ek ders ücretinin maaş karşılığı ve ücret karşılığı ayrımı yapılarak günlük bazda hesaplanmasına,
b)Şayet, (a) fıkrasında ki talebimizin kabulü mümkün değil ise resmi tatil günlerini içine alan haftalara özgü(tatile denk gelen güne karşılık maaş karşılığından da düşüm yapılması) bir hesaplama yönteminin uygulanmasına,
c)Ek ders ücreti ödemeleriyle ilgili olarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için tavsiyede bulunulmasına karar verilmesini talep ettik.
Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru dilekçesi için tıklayınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.