Kayıt dışına savaş
Faturaya çapraz sorguyla kayıt dışını bitirecekler
Ekonomi bakanlarına sunulan Eylem Planı ile kayıt dışı ekonomi bitirilecek. Doğalgaz-su ve elektrik abonesi olan işyeri verileri TÜİK ve SGK verileriyle çapraz sorgulanacak. Vergi ödemeyen sisteme alınacak
Hükümet Türkiye’de 450 milyar TL’ye ulaşan kayıt dışı ekonomiye 3 yıl içerisinde darbe vurmaya hazırlanıyor. Hükümete sunulan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı, vergi kaçakçılığının yüksek olduğu sektörlere yönelik yeni düzenleme öngörüyor. Eylem planı ile kayıt dışılıktan doğan vergi kayıplarının da önüne geçilecek.
5 hedefe dönük 47 eylemden oluşan planda şu düzenlemeler yer alıyor:
> Akaryakıt istasyonlarındaki satış verileri çevrimiçi olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilecek. Sistem 2013 yılı itibariyle hayata geçirilecek ayrıca fuel oil, gazyağı ve nafta ürünlerinde 3 yıl içinde ulusal marker uygulamasına geçilecek. Dağıtıcı şirketlerin LPG alış satış verilerinin takibine imkân sağlayacak sistemi EPDK kuracak.
> Kayıt dışı iş yerlerinin kayıt altına alınması amacıyla doğalgaz-su ve elektrik abonesi olan iş yeri verileri TÜİK ve SGK verileriyle çapraz sorgulanacak.
> Tarım ürünlerinin takibini sağlayacak olan Merkezi Hal Kayıt sistemini 3 yıl içinde tamamlayacak.
> Sıvı şeker üretimi yapan şirketlerin satış noktalarındaki verileri bilgisayar ortamında Şeker Kurumu’na anlık olarak iletilecek. Ayrıca sıvı şeker girdilerinin takibine yönelik sistem kurulacak.
> Kaçak otoyla ilgili olarak araçların imalatından tüketiciye ulaşım safhasına kadar takibini yapacak sistem kurulacak.
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞE 150 EURO SINIRI
Kredi kartı kullanılarak yurt dışından yapılan alışverişler takibe alınacak. 150 euroyu aşan ticari işlemler engellenecek.
Devletin vergiden kaybı 104 milyar TL
Kalkınma Bakanlığı’nın bir araştırmasına göre Türkiye’de kayıt dışılığın büyüklüğü kayıtlı ekonominin yüzde 66’sına karşılık gelirken, GSMH’nin 2010 yılı itibariyle 950 milyar TL olduğu Türkiye’de kayıt dışı ekonominin büyüklüğü 450 milyar TL’yi geçiyor. Maliye Bakanlığı’nın bir araştırmasına göre ise sadece 2002-2009 döneminde kayıt dışı ekonomi sebebiyle Katma Değer Vergisi’nde ekonomik kayıp 104 milyar TL’ye ulaşıyor.
Stargazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.