Kayıp seçmen askıda
Yerel seçim öncesi kayıp seçmen iddiası gündemi ısıttı. Cumhurbaşkanı da '500 bin kişinin kütükte kaydı yok' diyerek vahim meseleye dikkat çekti. Ancak buhar olan yarım milyon insana değinmeyen YSK Başkanı 'Mükerrer, sahte, hayali seçmen yok' demekle yeti
YSK Başkanı Güven seçmen listeleri ile ilgili tüm iddiaların asılsız olduğunu söyledi "Mükerrrer seçmen de sahte seçmen de yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "504 bin üyemiz listelerde yok" sözlerine ise yanıt vermeyen Güven 56 bin kişinin ise hatalı adres bilgisinden dolayı kayıtlarının dondurulduğunu açıkladı. Listelerin seçimden bir hafta öncesine kadar kontrol edileceğini söyleyen Güven 100 yaş üzeri seçmen sayısının ise sadece 7 olduğunu söyledi.
YSK Başkanı Güven seçmen listeleri ile ilgili tüm iddiaların asılsız olduğunu söyledi "Mükerrrer seçmen de sahte seçmen de yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "504 bin üyemiz listelerde yok" sözlerine ise yanıt vermeyen Güven 56 bin kişinin ise hatalı adres bilgisinden dolayı kayıtlarının dondurulduğunu açıkladı. Listelerin seçimden bir hafta öncesine kadar kontrol edileceğini söyleyen Güven 100 yaş üzeri seçmen sayısının ise sadece 7 olduğunu söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sisteme iki kere kayıt olmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Mükerrer seçmen olmadığı gibi sahte seçmen de yok, hayali seçmen de yok" dedi.
Güven, seçmen kütüklerinde "hayali seçmen", "ölü seçmen" bulunduğu, "Suriyelilere oy kullandırılacağı" iddiaları ve beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin durumuyla ilgili soruları yanıtladı
Güven, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinin ön hazırlıklarını büyük oranda tamamladıklarını, bugün itibarıyla Türkiye'de mevcut seçmen sayısının 57 milyon 93 bin 985 olduğunu bildirdi. "Bütün kamuoyu bizimle ilgileniyor, bize yükleniyor." diyen Güven, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, doğum ve ölümle ilgili kayıtların tutulması gerektiğini, vatandaşın nerede oturduğuna dair adres tescilinin de yine bu genel müdürlük tarafından yapıldığını aktardı.
Güven, YSK'nin da adres kayıt sistemindeki yerleşim yerleri esas alınarak hazırlanmış bu listeleri esas alarak seçmenkütüklerini hazırladığına işaret etti. Güven şu başlıklarda açıklamalarda bulundu:
MÜKERRER DE SAHTE DE YOK
"Türkiye'de vatandaşımız doğduğunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir kimlik numarası veriyor ve herkese tek bir numara veriliyor. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sisteme iki kere kayıt olması söz konusu değil. Mükerrer seçmen olmadığı gibi sahte seçmen de yok, hayali seçmen de yok. Seçmen nerede kayıtlı olursa olsun ancak bir kez kayıt olabiliyor.
SEÇMEN TAŞIMAYA REKOR ENGEL
Yaşamadıkları yer dışındaki muhtarlıklara seçmen nakli yapılması konusunda mahalli idarelerin kendi yapısından kaynaklanan bir takım sıkıntılar bulunuyor. Bu her seçim döneminde yaşanıyor. Özellikle muhtarlıklarla ilgili seçimlerde muhtar adaylarımız veya muhtarın akrabaları büyük şehirlerden köylere gidiyorlar. Bunların bir kısmı, mevzuata uygun nakiller. İnsanların birinci, esas oturdukları adresleri olduğu gibi diğer adresleri de olabiliyor.
Diğer adreslerinde de telefon, elektrik, su kayıtları gibi belgeleri bulunabiliyor. Bu vatandaşlar isterse diğer adresi de esas adres olarak tescil ettirebiliyor. Bunun dışında bir de gerçekten orada oturmayan, yığma tabir ettiğimiz seçmenlerin gidişi söz konusu olabiliyor. Siyasi partilere listeleri tam da bunun için veriyoruz. Yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağını daha önce açıkladık. Size çarpıcı bir örnek vereyim, 2018 milletvekili genel seçiminde hakimlerimizin dondurduğu seçmen sayısı 736 iken bu seçim döneminde dondurulan seçmen sayısı 56 bin 495. Biz YSK olarak bu işte ciddi manada hassasiyet gösteriyoruz ve seçmenlerimizin gerçek yerlerinde oylarını kullanmasını için elimizden geleni yapıyoruz, yasa da onu emrediyor. Bu sadece 1 Ocak'tan önce kaydını aldıranlarla ilgili inceleme sonucu. Hakimlerimize bu konuda resen inceleme yetkisi de verdik.
100 YAŞIN ÜSTÜNDE 7 KİŞİ VAR
Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden 1 Ocak'tan önceki nüfus kayıtlarını aldık. Listede, 1 Ocak'tan önceki dönemde 100 yaş üzerinde 6 bin kişinin görünüyor. İncelediğimizde bunların 6 binin hayatını kaybettiğini tespit ettik. Ölü olanlar kayıttan düşüldü. Ancak 1 Ocak'tan sonra, yani listeler askıya çıktıktan sonra da 165 kişiyle ilgili de böyle ihbar geldi. Biz de kendi kayıtlarımızı kontrol ettik ve 100 yaş üzerindeki seçmenlerle ilgili araştırma yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdık. Oradan sonuçlar geldi. Bunlardan 7 kişinin sağ olduğu, diğerlerinin öldüğü belirlendi. Bu 7 kişi dışındaki vatandaşlar, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından ve bizim seçmen kütüğü listesinden düşüldü. Seçimde sandık başına koyacağımız listelerde bu vatandaşlarımızın isimleri olmayacak. Sadece bunu da yeterli görmüyoruz. Seçimden bir hafta önce de yine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden ölen vatandaşların listesini tekrar almak suretiyle sisteme işleyip, kayıtlarını düşüyoruz. Dolayısıyla sistemde şu an itibarıyla ölü seçmen görünmüyor. Seçimden bir hafta öncesine kadar vefat eden seçmenleri de listelerden düşüreceğiz.
SURİYELİLER OY KULLANAMAZ
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişinin oy kullanması mümkün değil. Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Rusya'dan göç edip vatandaşlığa kabul edilmiş vatandaşlarımız olabilir, başka ülkelerden gelebilir. YSK olarak bu benim sorunum değil. Ben sadece bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakarım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişileri de diğer şartları yerindeyse, kısıtlı değilse, 18 yaşını doldurmuşsa, asker değilse seçmen olarak listeye yazarım. Onun dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Suriyeliler kesinlikle oy kullanamaz. Ülkemizde bulunan yabancılara da kimlik veriliyor. Ancak o yabancıların kimlikleri 99 ile başlıyor ve 99'lu numara ile başlayan kimlik belgelerini sistemimiz kabul etmiyor. Dolayısıyla Suriyeli birinin sistemde oy kullanması diye bir şey söz konusu değil.
ERDOĞAN: 504 BİN ÜYEMİZ KAYIP
Önce CHP'nin kayıp ve kaydırılmış seçmen iddiaları ile gündeme gelen listelere AK Parti'den de itiraz gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 504 bin AK Parti üyesinin listelerder olmadığının tespit edildiğini belirterek şunları söylemişti: Seçmen kütükleri, sandık tutanakları birleştirme yazılımıyla ilgili iddialar her başarısızlığın ardından dile getiriliyor. Bunun üzerine biz de arkadaşlarımıza, 'acaba buralarda bir sorun olabilir mi veya var mı siz de bir bakın' talimatını verdik.
Ortaya çıkan tablo, ortada kasıtlı bir sorun bulunmadığı ama sistemden kaynaklanan sıkıntıların asıl mağdurunun da AK Parti olduğunu gösteriyor. AK Parti'nin 10 milyon 337 bin üyesinden 504 bini seçmen kütüklerinde kaydını bulamadı. Partimizin üyesi olan, dolayısıyla sandık başına gittiğinde zaten oyunu alacağımız yaklaşık yüzde 1'lik bir seçmen kaybımız var baştan. 24 Haziran'da seçmen listelerinde yer aldığı halde 2019'da kaydı olmayanların sayısı 924 bine yakındır.
Bunların 234 bini vefat, 205 binden fazlası askerlik, 63 bini hükümlü veya kısıtlı, 63 binden fazlası da yurt dışına gitmiş olmaları sebebiyle listelerde bulunmuyor. Burada bir sıkıntı yok. Ancak MERNİS'te adres kaydı olmadığı için listelerde yer almayan 375 bin kişi var ki bu konuda teşkilatlarımıza önemli görevler düşüyor.
Karar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.