Kart Aidatında Mutlu Son

Kart Aidatında Mutlu Son

TBMM Genel Kurulunda, bankaların kredi kartları kullanım bedeli adı altında ücret alamayacağına ilişkin önerge kabul edildi.

Tüketicinin tepkisi sonuç verdi, kredi kartı yıllık aidatı kalkıyor. TBMM Genel Kurulu'nda, bankaların kredi kartları kullanım bedeli adı altında ücret alamayacağına ilişkin önerge kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının tümü üzerinde görüşmeler başladı.

Tasarı üzerinde AK Parti Grubu'nun görüşlerini dile getiren AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, bankacılığın güçlenmesinin, makul bir talep olduğunu söyledi.

Yeni, devlet bankalarının, ekonomiye, KOBİ'lere, işletmelere, bireylere katkı ve finansal imkan sağladığını dile getirdi.

Yeni, bankacılığın, reel sektöre desteğinin ve kredi imkanlarının, ülke ekonomisinin kalkınmasında taşıdığı öneme işaret etti.

Muhalefetin, "Ekmek, peynir gibi kredi kartı dağıtılıyor" eleştirilerinin doğru olmadığını savunan Yeni, kredi kartlarından daha rasyonel ve amacına uygun yararlanılmasının yollarının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni, tasarıda, kredi kartlarından yıllık aidat alınmasına ilişkin düzenlemenin, verecekleri önergeyle çıkarılacağını bildirildi. Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Bu arada Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, iktidar ve muhalefet partilerinin kart aidatının yasalaşmaması konusunda ortak görüş içinde olduğunu dile getirdi.

Kaya, "Yaptığımız mücadele sonunda kart aidatı yasa tasarısından çıkarılıyor. Olması gereken buydu. Duyarlı milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Halkın sesini dinlediler" dedi.

Kaya, diğer konulardaki beklentilerinin ise halen sürdüğünü bildirdi.

Aidat kaldırılsa da başka bir yol bulunacak

Kredi kartlarından alınan aidatlar bankalarla tüketicileri karşı karşıya getiriyor. Bankalar kart başına aidat ödenmesini isterken, tüketiciler aidata karşı çıkıyor. Bankaların aidatla talebinin dayanağı, sunulan hizmet için son derece yüksek teknolojiye dayanan altyapıya sürekli yatırım yapılması gerekliliği...

Kredi kartının bir borçlanma aracı değil, ödeme aracı olduğuna dikkat çeken bankalar, taksitlendirme yapılmayan kredi kartı ödemelerinden hiçbir kazanç elde etmediklerine dikkat çekiyor.

Yani ödeme döneminde bütün kart borcunu ödeyen tüketicilerden banka herhangi bir kazanç sağlamıyor.

Şu anda Türkiye genelinde tüm kartların yüzde 67'sinin ödemesi peşin olarak yapılıyor.

Bankalar, kredi kartları için maliyetli bir altyapı kurulduğuna dikkat çekiyor.

Kredi kartı ödemelerinin son derece yüksek teknolojiye dayalı bir altyapı gerektirdiğini vurgulayan bankacılar, sürekli olarak bu yatırımların yenilenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Bankacıların yüksek sesle dile getirmekten çekindikleri bir diğer konu ise kredi kartı aidatları kaldırılması durumunda yapılacaklar.

Kredi kartı operasyonunun maliyetini karşılamak isteyen bankalar, bu ücretleri başka yollarla tüketiciden çıkarmanın yollarını bulacak.

Daha önce kredi kartı faizlerinin sınırlandığını belirten bankacılar, bu kararın ardından kredi kartı taksitlerinin iki yıldan en fazla bir yıla indiğine dikkat çekiyor. Aynı şekilde kredi kartı aidatı da kaldırılırsa bankalar buna başka yollarla telafi edecek.

aktifhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.