Kariyer ve Liyakat Esaslı Yönetmelik Hukukun Gereğidir

Kariyer ve Liyakat Esaslı Yönetmelik Hukukun Gereğidir

Eğitim Bir Sen'den: Yönetici Atama Yönetmeliği ve Uygulama genelgesi bu haliyle yönetici adaylarının beklentilerine cevap vermekten; kariyer, liyakat ve adalet ölçütlerinden uzaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı 24.04.2008 tarihinde Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği yayınlamıştı.



Danıştay, Yönetmeliğin Ek-2 Değerlendirme Formu'nun yürürlü- ğünü durdurmuştu. Bakanlık, 15.10.2008 tarihinde Ek-2 Yönetici Atama Değerlendirme Formu'nda değişiklik yaparak, ardından 30.10.2008 tarihinde uygulama genelgesi yayınlamıştı.



Yönetici Atama Yönetmeliği ve Uygulama genelgesi bu haliyle yönetici adaylarının beklentilerine cevap vermekten; kariyer, liyakat ve adalet ölçütlerinden uzaktır.



Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmenlerin yönetici atama yönetmeliği ile ilgili beklentilerine cevap vermemesi anlaşılabilir bir durum değildir. Eğitim yönetiminde yargı­-bakanlık kıskacı, eğitim çalışanlarını 5 yıl boyunca mağdur etmiştir. Son 5 yılda yayınlanan yönetmeliklerin yargı tarafından iptal edilmiş olması binlerce öğretmeni mağdur ettiği gibi eğitim kurumlarını yönetilemez hale getirmiş, eğitim yönetimini bir çıkmaza sürüklemiştir.

Bu çıkmaza karşı öğretmenlerin beklentileri doğrultusunda Yönetici Atama Yönetmeliği ile ilgili görüşlerimizi daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık.



“-Yönetici (Müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı) atamanın sınav esaslı olması,

-Yönetici atamada sınav puanı yüzde 50, Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan puanlama yüzde 50 olacak şekilde toplam puan esas alınarak atamaların yapılması,

-Ek-2 Yönetici Atama ve Değerlendirme Formu'nda ödüller bölümünde her ödülden birer tanesi geçerli olmak üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 122 ve 123. maddelerine göre verilen ödüller puanlamaya dahil edilerek, söz konusu formdaki diğer hususların Danıştay'ın iptal kararları ve gerekçelerinin de göz önünde bulundurularak düzenlenmesi,

-Zorunlu hizmet bölgesi dışındaki hizmet alanlarındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atamada aranacak genel koşullar arasında sayılan zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olma şartının aranmaması,

-Fiilen eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yapanların il içi/iller arası yer değişikliği istemelerine imkân sağlanması, söz konusu yer değişikliğinde Ek-2 sınavsız değerlendirme puanına göre aynı kademe veya daha alt kademeye geçiş yapılması için belirli bir atama döneminin öngörülmesi” şeklindeki görüş ve önerilerimizi daha önce ortaya koymuştuk.



Danıştay'ın Yönetici Atama Yönetmeliği'nin iptaline ilişkin kararlarındaki gerekçelerden biri, yönetmeliğin sınav esaslı olmamasıydı. Yargı kararlarına ve yönetici adaylarının beklentilerine rağmen sınavsız yönetmelik ve uygulama genelgesinin yayınlanmış olması, sendikamız tarafından kabul edilemez bir durumdur. Söz konusu Danıştay kararlarına rağmen Yönetici Atama Yönetmeliği'ne sınav şartının konulmamış olması eksik bir düzenleme olup, yönetmelik bu haliyle tek başına hukuka, kariyer ve liyakat ve adalet ölçütlerine aykırıdır.



Ayrıca Ek-2'deki adil olmayan kriterlerden dolayı, özellikle ilçelerde çalışan öğretmenlere negatif ayrımcılık yapılmıştır. Bakanlık yasal düzenlemeler gereği verdiği ödüllerin bir kısmını değerlendirmeye almayarak, taltif ettiği öğretmenleri üzmüş, verdiği belgeleri anlamsızlaştırmıştır. Hem yargı kararları gereği hem de yönetici adaylarının beklentileri olan kariyer, ehliyet, liyakat ve adalet ölçütleri gereği, MEB değişikliğe giderek sınav esaslı yeni bir yönetmeliği bir an önce yürürlüğe koymalıdır.

www.egitimbirsen.org.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum