Kariyer mi yoksa aile mi?

Kariyer mi yoksa aile mi?

GfK'nın araştırmasına göre Türkiye'nin yüzde 84.2'si kariyer ve aile arasında bir uyum olmasını önemli görmediğini belirtiyor.

Araştırma kuruluşu GfK’nın Amway için 12 Avrupa ülkesinde yaptığı girişimcilik araştırmasının Türkiye sonuçlarına göre ezici çoğunluk aile ve kariyer arasında bir uyum olması gerektiğini düşünmüyor. Araştırmada katılımcılara “Sizin için aile ve kariyer arasındaki uyum ne kadar önemli?” sorusu soruldu. Yüzde 84.2 “önemli değil” yanıtı verdi. Sırasıyla İç Anadolu, Marmara ve Güneydoğu Anadolu yüzde 90’a varan bu yanıtın en fazla geldiği bölgeler oldu. Kadın katılımcıların sadece yüzde 2.2’si “önemli” yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 64.9’u girişimci olmaya olumlu bakıyor ama yüzde 42.3’ü kendi işini kurmayı hayal ediyor. Katılımcılar, genel olarak iş kurmanın en çekici yanına sebep olarak kendi patronu olmayı gösterse de iki bölge bu konuda ayrılıyor. Orta Anadolu’da kendi işini kurmaya “ek gelir imkânı”, Doğu Anadolu’da da “fikirlerimi hayata geçirme imkânı” olarak bakılıyor.

‘DEVLET YETERSİZ’
Araştırmaya katılanların yüzde 53.1’i devletin konuyla ilgili sağladığı eğitimin yeterli olmadığını düşünüyor. Yeterli bulanların oranı ise sadece yüzde 14. 3 seviyesinde bulunuyor. Doğu Anadolu ve Karadeniz’den araştırmaya katılanlar diğer bölgelere oranla verilen eğitimden memnun olduklarını belirtiyor. Marmara ve Ege bölgeleri ise devletin verdiği eğitimleri yetersiz bulmada başı çekiyor. Yüzde 30.7, kariyer ve aile uyumunu en iyi part-time işin yansıttığını düşünüyor.

EĞİTİM ŞART DEĞİLMİŞ!
Katılımcıların yüzde 81.5’i kendi işini kurmada eğitim ve kendini geliştirmenin çok önemli olduğunu düşünmüyor. Ancak sadece yüzde 21.6’sı bunun için kendini yeterli görüyor. Yüzde 14.3’ü bu konuda ülkede verilen eğitimi yeterli bulurken yüzde 23.1‘i ekonomi bilgisi eksikliğinden dolayı kendi işini kurmaktan çekiniyor. Karadenizlilerin % 47’si ise eğitimin çok önemli olduğunu düşünmeyen bölgeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte Karadenizliler, kendi işini kurmada kendi bilgi ve becerisine en çok güvenen bölge sıralamasında da % 35.5 ile birinciliği kimseye bırakmıyorlar. Kendi işini kurmada kendini en hazır hissetmeyen bölgenin ise % 8.7’lik oranla Akdeniz Bölgesi olduğu görülüyor. Türkiye kendi işini kurma konusunda 12 ülke arasında İsviçre ile birinciliği paylaşıyor.

SEÇKİN ÜREY- GAZETE HABERTURK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.