Kara çarşamba’ ekonomiye 381.8 milyar lira kaybettirdi

Kara çarşamba’ ekonomiye 381.8 milyar lira kaybettirdi

Hazine'nin yaptığı çalışmaya göre 21 Şubat krizinin bedeli ağır oldu. Krizin 10'uncu yılı nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Babacan'ın açıkladığı verilere göre kriz, ekonomiye 381.8 milyarlık fatura yükledi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tarihe ‘Kara Çarşamba’ olarak geçen 21 Şubat 2001 krizinin ekonomiye maliyetini 381.8 milyar lira olarak hesapladıklarını açıkladı. Düzenlediği toplantıyla 2001 krizinin 10’uncu yıldönümüne dair değerlendirmelerde bulunan Babacan, krizin ekonomiye maliyetine yönelik yaptıkları çalışmanın tamamlandığını bildirdi. Kriz nedeniyle özel ve kamu bankalarının üzerindeki yükü temizlemek amacıyla özel tertip Hazine kağıtlarının ihraç edildiğini, bunların Ziraat, Halk ve Emlak bankalarına, TMSF’ye ve Hazine’nin o dönemki nakit ihtiyacını karşılayabilmek için Merkez Bankası’na verildiğini anımsatan Babacan, 2000-2001 krizi nedeniyle ihraç edilen özel tertip ne kadar senet varsa bunun tamamının 2010 sonu itibariyle ödendiğini kaydetti.

MUHALEFETİN EKONOMİ PROGRAMI YOK

Sadece 2010 yılında ödenen tutarın 14.7 milyar olduğunu belirten Babacan, rakamlar enflasyonla güncellendiğinde maliyetin 251.56 milyar liraya ulaştığını belirterek “Bir de bu borcu ödeyebilmek için piyasadan borçlanmak zorunda kaldık. Böyle bir yük Hazine üzerinde olmasaydı 381 milyar 877 milyon lira daha az borç yükü olacaktı. İç ve dış borç stokumuzun 473 milyar 3 milyon lira olduğu hesap edildiğinde krizin faturası çok net ortaya çıkar” dedi. Toplantıda soruları da yanıtlayan Babacan, seçime giderken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir ekonomik programlarının olmadığını söyledi. Babacan “Seçime 4 aydan az süre kaldı. Ekonomik program iyi niyet ve 3-5 cümle ile geçiştirilecek bir konu değildir” dedi. • ANKARA star

Eskisi gibi devam eden bankaya mektup yollarız

Bankacılık sektörüne ilişkin tedbirlerin de alınmaya devam edeceğini dile getiren Babacan “Uyarılara rağmen eskisi gibi devam eden banka olursa tedbirlerimizi alırız. Bunu bir mektupla bankaya göndeririz” dedi. Şubat ve mart sonundaki verilere göre alınacak tedbirleri gözden geçireceklerini söyleyen Bakan  Babacan, bu süreye kadar da bankalarla ilgili düzenleme yapılmayacağı anlamına gelmeyeceğini dile getirdi.

Üst kurullara neşter 

Üst kurullarla ilgili soru üzerine Babacan, seçim sürecinde olmasa bile seçimden sonra EPDK ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na bir el atılması gerektiğini söyledi. Babacan, üst kurullara disiplin getirilmesi yönünde adımlar atılacağını vurguladı. Emeklilerin Torba Yasa’nın gecikmesi sebebiyle alamadığı ocak ve şubat maaş zammı farklarına faiz gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine Babacan “O olmaz. Kanun gerekiyor” dedi.

star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.