Kanunu darbelere karşı çıkardık

Kanunu darbelere karşı çıkardık

Başbakan Tayyip Erdoğan, sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasını engelleyen düzenlemeye Meclis'te destek verip, daha sonra karşı çıkan CHP'ye tepki gösterdi.

Anamuhalefet partisinin iki haftadır darbecilerin yargılanmasını istediğini hatırlatan Erdoğan, sözü iki maddelik kanun değişikliğine getirdi.



Başbakan, "Bir taraftan darbe ve darbecilere karşı hep beraber, diyorlar. Bu düzenleme, darbelere ve darbecilere karşı. Varsa hepsi yargılansın isteniyor. Ama onların demokratlığı iki hafta sürdü." dedi. Erdoğan, partisinin Kocaeli il kongresindeki konuşmasında, CHP'nin 'Bizi kandırdılar' eleştirilerine de sert çıktı. "Aklın neredeydi, ne iş yapıyorsun sen? Sen neredeydin? Orada değil miydin?" diye soran Başbakan, kanun çıkmadan önce CHP ile görüşüldüğünü vurguladı ve ekledi: "(Meclis'te) 'Kabul edenler?..' deyince bütün parti grupları el kaldırdı. 'Kabul etmeyenler?..' deyince kimsenin eli kalkmadı."

Partisinin Kocaeli 3. Olağan İl Kongresi'ne katılan Başbakan Erdoğan, AB'ye uyum kapsamında CMK'da yapılan ve askerî mahkemelerin alanını daraltan düzenlemeler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP'nin "Gece yarısı operasyonu ile oldu bittiye getirildi." yönündeki açıklamalarına sert tepki gösteren Erdoğan, "Aklın neredeydi, ne iş yapıyorsun sen? Seninle konuşuldu, görüşüldü. 'Kabul edenler?' deyince bütün parti grupları el kaldırdı. 'Kabul etmeyenler?' deyince kimsenin eli kalkmadı. Sen neredeydin? Orada değil miydin?" diye sordu. Ardından Baykal'ın "12 Eylül darbesini yapanlar yargılansın." çıkışını hatırlattı: "Bakın son 2 hafta içerisinde sergiledikleri tablo, açıkça söylüyorum, demokrasiyi muhafaza etme noktasında tutarlı tavır sergilediklerini zannettiğimiz için doğrusu duygulandık. Ancak su göründü, teyemmüm bozuldu. İki hafta demokrat olabildiler. İki hafta demokrasiyi savunabildiler."

Erdoğan, konuşmasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un "kâğıt parçası' dediği kirli tezgâhı ifşa eden belge konusuna da değindi. CHP'nin bu konudaki tavrını da eleştiren Erdoğan, "Malum belge konusunda henüz soruşturmalar tamamlanmadan, henüz failler ortaya çıkmadan bunlar kararını verdiler. Hiç ilgisi olmadığı halde, hatta hedefi olduğu halde AK Parti'yi mahkum etmeye başladılar. Malum belge üzerinden istismara başladılar. Kurumlar arası tartışmadan medet umdular. Kurumları birbirine düşman ilan ederek, buradan çıkar sağlayacaklarına inandılar. Boşuna uğraşıyorlar, beyhude çaba sarf ediyorlar. Çünkü demokrasi noktasında Türkiye standartlarını yükseltti. Türkiye muasır medeniyetler seviyesine ulaşma noktasında önemli mesafeler aldı. Türkiye'nin hassas dengelerini istismar ederek, kurumlar arası çatışmalardan medet umarak siyaset üretme tarzı Türkiye'de tedavülden kalkmıştır. Bugün artık kurumlarımız demokrasiye sahip çıkıyor." ifadelerini kullandı.

HER VEKİL İŞİNİ CİDDİ TAKİP ETMELİ

Erdoğan, Kocaeli Valiliği'ni ziyaretinde de gazetecilerin soruları üzerine yasaya Meclis'te destek veren muhalefetin çelişkili tavrına dikkat çekti. Erdoğan, şunları kaydetti: "Gerçek şu ki Parlamento içinde bulunanlar herhalde oradaki çalışmaları takip için varlar. Bu çalışma esnasında gerek iktidar, gerek muhalefet partileri bu görüşülen kanun maddesiyle ilgili herhangi bir olumsuz yaklaşım ortaya koymazken, orada oturumu yöneten başkan vekili kanun maddesiyle ilgili 'Kabul edenler, etmeyenler' diye sorduğunda oybirliği ile hepsi kabul ettiklerini ifade edip de daha sonra 'Biz böyle alelacele oyuna getirildik' gibi ifadeler kullanmak parlamenter ciddiyetine yakışmaz. Her parlamenter, işini ciddi olarak takip etmek mecburiyetindedir. 'Biz burada oyuna geldik, aldatıldık' gibi ifadeler gayri ciddi bir yaklaşımdır. Burada AK Parti Grubu işini ciddi bir şekilde tutmuştur, muhalefetle de görüşmüştür. Bu görüşmenin sonunda Genel Kurul'a gidilmiş, oybirliği ile çıkmıştır. Ülkemiz için hayırlı olsun."

"Muhalefetin, Albay Çiçek'in ifadesinin alınması için böyle bir yasa çıkarıldığı yönündeki" iddiasının hatırlatılmasına "Albay Çiçek'in ifadesinin alınmasıyla bu konunun hiçbir ilgisi yok. Tamamıyla yargının devam ettireceği bir süreçtir. Bununla uzaktan yakından alakası yoktur." karşılığını veren Erdoğan, bir gazetecinin "Bu kararın Şemdinli davasına yansıyacağı görüşü var." demesi üzerine de "Konu tamamen yargıyla alakalı bir süreçtir, bir yorum yapamam." dedi.



--------------------------------------------------------------------------------

Erdoğan bugün Başbuğ'u kabul edecek

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, askerî savcılığın "kirli tezgâhı" deşifre eden eylem planı konusundaki kararının ardından ilk kez bir araya geliyor. Erdoğan'ın Arnavutluk gezisi sebebiyle perşembe günü yapılamayan görüşme bugün Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşecek. Başbakanlık Basın Merkezi'nden açıklanan programa göre Erdoğan, Başbuğ'u saat 11.00'de kabul edecek. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.