Kamu yararı, ÖSYM'ye feda edilmemelidir
ÖSYM, yeni soru üretemediğini itiraf etmektedir. Bu nedenle de soru ve cevapların yayınlanmamasını istemektedir. Ancak ortak kamusal yarar düşünülerek, ÖSYM'nin küçük kamusal yararı gözardı edilmelidir.
ÖSYM tarafından yapılan sınav soru ve cevaplarının açıklanmamasını içeren düzenleme, torba tekliften çıkarılmalıdır
ÖSYM çok yanlış bir düzenlemeye imza atmaktadır.
ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan sınavların soru ve cevaplarının yayınlanmaması yönündeki düzenlemenin, nihai kanun haline gelmesine, bir adım daha yaklaşılmıştır. Düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonunundan da geçmiştir.
Soru ve cevapların yayınlanmamasına gerekçe olarak, ÖSYM'nin soru kapasitesindeki sınırlar ileri sürülmektedir. ÖSYM bir anlamda, yeni soru üretilmesinde zorlandığını ifade etmektedir. Oysaki ÖSYM Başkanlığının birincil görevi soru hazırlamaktır. Ancak anlaşılıyorki başkanlık bu görevini yürütmek istememektedir.
Bir an için, ÖSYM'nin soru ve cevapları yayınlamadığını düşünelim.
Bu halde, sınava giren bir adayın en doğal bilgi edinme isteği engellenecektir. Aday, hangi soruyu doğru veya yanlış yaptığını öğrenemeyecektir.
ÖSYM, son dönemde hayata geçirdiği teknolojik atılımlarla, daha yeni yeni kamuoyunun güvenini kazanmaktadır. Bu güven zedelenecektir. Sınav soruları bir şekilde, internet sitelerinde, en başta da memurlar.net forumunda paylaşılacaktır. Bir adayın zihninde kalan soru ve cevapları paylaşması suç olmayacağına göre, bu paylaşım zemininin güvenilir bilgiye dayanmasında, ortak kamunun büyük bir yararı bulunmaktadır.
Bu nedenle, sadece ÖSYM'nin kamusal yararı düşünülmemelidir. Tüm kamunun ortak menfaati, soru ve cevapların yayınlanmasını gerektirmektedir. Ortak kamusal yarar, ÖSYM'nin kurumsal yararına feda edilmemelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.