Kamu görevlileri için kazanımın da sorunları çözmenin de yolu örgütlü olmaktan geçiyor
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, eğitimin niteliği ve verimliliği için eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunmasının, taleplerinin karşılanmasının elzem olduğunu belirterek, “Bu, hem ülkemiz, milletimiz hem de geleceğimiz...
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, eğitimin niteliği ve verimliliği için eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunmasının, taleplerinin karşılanmasının elzem olduğunu belirterek, “Bu, hem ülkemiz, milletimiz hem de geleceğimiz için önemli ve gereklidir” dedi.
Şükrü Kolukısa, Giresun Şubesi’nin il divan toplantısına katılarak, eğitim gündemine ve toplu sözleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplu sözleşme masasında çalışma hayatının sorunlarını çözmek, üyelerinin beklentilerini karşılamak adına ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, eğitim hizmet kolunda birçok kazanım elde ettiklerini ifade eden Kolukısa, “Sendikacılık, dünün sorunları üzerine bugünün çözümlerini ekleyerek geleceğimizi mamur etmenin uzun soluklu bir mücadele yoludur. Geçmişte birçok sosyal problemi örgütlülüğümüz sayesinde çözdük, müzakeresi akıldan dahi geçirilmeyen konularda kazanım elde ettik. Mücadelemizi dünden bugün değerlendirdiğimizde verilen emeğin ve atılan imzaların neye tekabül ettiği görülecektir. Toplu sözleme ile birlikte bazı konuların müzakeresi bitmiş olabilir ama sendikal mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir” şeklinde konuştu.
Hep birlikte el ele verdik, onlarca sorunu çözdük
Her zaman emeğin karşılığının alınamayabileceğini ama her başarının, elde edilen her kazanımın, varılan her hedefin mutlaka bir çalışmanın, mücadelenin, akıtılan terin eseri olduğunu vurgulayan Kolukısa, şöyle devam etti: “Bizler zor bir iş yapıyoruz. 29 yıldır ülkemizin daha demokratik, daha özgür olması, eğitim alanındaki ve çalışma hayatındaki engellerin, yasakların kaldırılması, eğitim çalışanlarının sorunlardan arınmış bir şekilde işinin başına gidebilmesi, gelir dağılımında adaletsizliğin giderilmesi, kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için kayda değer bir yol aldık, pek çok sorunu çözüme kavuşturduk, hayal dahi edilmeyen yasakların tarih olmasını sağladık. Sadece son toplu sözleşmede eğitim hizmet kolunda 21 yeni kazanım elde ettik. Bütün bunlar, örgütlü gücümüz; el ele vermemiz, kol kola girmemiz, omuz omuza yürümemiz sayesinde oldu.”
6. Dönem Toplu Sözleşme’de 3600 ek gösterge konusunda çalışma yapılması kararı alınmasının önemli olduğunu ifade eden Kolukısa, “Ancak, bütün öğretmenleri kapsayacak, öğretmenlik mesleğinin tüm boyutlarını ele alacak Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda ortaya konan iradenin somut bir netice doğurmamış olması büyük bir eksiklik ve hayal kırıklığıdır. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuşması isteniyorsa, öğretmene destek niteliğinde, mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır” diye konuştu.
Üniversitelerdeki yer değişikliğinin önündeki engeller görmezden gelinmemelidir
Üniversite personelinin sorunlarına da değinen Kolukısa, 6. Dönem Toplu Sözleşme’de üniversite idari personelinin merkezî yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını karara bağladıklarını kaydetti.
İdari personelin de akademik personele tanınan yükseköğretim tazminatı, geliştirme ödeneği gibi temel bazı mali ve sosyal haklardan faydalandırılması gerektiğini söyleyen Kolukısa, “Üniversitelerde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları merkezî bir sistemle periyodik olarak yapılmalıdır. İdari personelin atama ve yer değiştirme süreçleri muvafakat engelinden kurtarılarak, belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Toplu sözleşme kanunundaki yetersizlikler görülmeli, gerekli değişiklikler yapılmalıdır
Şükrü Kolukısa, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Kamu görevlilerinin mali, sosyal, özlük haklarını daraltan, sendikal hak ve özgürlükler ile örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına halel getiren, toplu sözleşme düzeninin tarafların eşitliği ilkesini bozan, pazarlık mantığına aykırı çarpıklıkları düzeltilmeli, uluslararası hukuk normları ekseninde eksiklikleri giderilmelidir” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Giresun Şube Başkanı Muhammet Sarı ise, açılışta yaptığı konuşmada, ilin eğitim durumu, yaşanan sorunlar ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.